Intolerancija na gluten nije isto što i celijakija

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti

Povremena pojava želučanih smetnji, plinova, nadutosti ili proljeva, a bez kliničkih znakova celijakije, može upućivati na intoleranciju na gluten

U posljednje vrijeme dosta se priča o glutenu i štetnosti glutena, a bezglutenske dijete danas su sve popularnije. No, ne postoje znanstveni dokazi koji ukazuju na povezanost izbjegavanja hrane koja sadrži gluten i dobrobiti za zdravlje osim ako osoba pati od neke vrste netolerancije na gluten u koje ubrajamo alergija na pšenicu, intoleranciju na gluten i celijakiju.

Intolerancija na gluten versus celijakija i alergija na pšenicu

Važno je znati kako intolerancija na gluten nije isto što i celijakija i alergija na pšenicu.

Alergija na pšenicu je alergijska reakcija na hranu koja sadrži pšenicu, a u nekim slučajevima i udisanje pšeničnog brašna može izazvati alergijsku reakciju.

Celijakija nije alergija već autoimuna bolest u kojoj tijelo razvija antitijela na gluten, što šteti sluznici crijeva. Za razliku od alergije na pšenicu, celijakija zahtijeva doživotno pridržavanje stroge dijete bez glutena.

Mnoge namirnice bez glutena mogu biti prikladne za konzumaciju osobi koja ima alergiju na pšenicu, ali ne u svim slučajevima. S druge strane, neke namirnice koje ne sadrže pšenicu nisu prikladne za osobe s celijakijom, jer je gluten prisutan i u drugim žitaricama, npr. u ječmu i raži.

Intolerancija na gluten ili preosjetljivost na gluten koja nije celijakija izrazi su koji se koriste za opisivanje stanja ljudi koji ne podnose gluten u hrani i imaju simptome slične onima u slučaju celijakije, s tom razlikom što tijelo ne proizvodi antitijela tipična za celijakiju i ne dolazi do oštećenja crijevne sluznice.

Intolerancija na gluten ili preosjetljivost na gluten je stanje koje nazivamo i necelijakijska preosjetljivost na gluten (non-celiac gluten sensitivity - NCGS).

Mogu li biti preosjetljiv na gluten, a ne imati celijakiju?

Unos hrane koja sadrži gluten kod osoba koje pate od celijakije i intolerancije na gluten izaziva niz uobičajenih gastrointestinalnih simptoma.

Kod sumnje na preosjetljivost na gluten ili na celijakiju, važno je potražiti savjet liječnika. Krvne, serološke i histopatološke pretrage mogu potvrditi dijagnozu celijakije, a kožni alergološki test može potvrditi alergiju na pšenicu.

Osobe koje započnu dijetu bez glutena prije nego što zatraže savjet svog liječnika riskiraju lažno negativan rezultat dijagnostičkih pretraga, jer će u tom slučaju njihovo tijelo prestati proizvoditi protutijela koja upućuju na nepravilnosti u radu imunosnog sustava.

Ukoliko osoba koja ima simptome celijakije dobije negativan dijagnostički test, moguća dijagnoza je intolerancija na gluten. U slučaju da pacijent ne pokazuju kliničke znakove celijakije, ali povremeno ima želučane smetnje, pojačanu proizvodnju plinova, nadutost ili proljev može imati intoleranciju na gluten. U pojedinim studijama, intolerancija na gluten se definira kao odsustvo protutijela na tkivnu transglutaminazu (tTG) i drugih autoimunih poremećaja.

Dijagnostika intolerancije na gluten

Iako nije dostupan biomarker koji upućuje na preosjetljivost na gluten bez celijakije, postoji standardizirana procedura koja vodi do potvrde dijagnoze preosjetljivosti na gluten i ona je široko prihvaćena u medicinskoj zajednici.

Grupa stručnjaka za necelijakijsku preosjetljivost na gluten predložila je tzv. Salerno kriterije za postavljanje te dijagnoze. Koristeći ljestvicu ocjenjivanja simptoma od jedan do deset (gdje jedan označava blago izražen, a deset jako izražen simptom), pacijenti ocjenjuju svoje simptome prije i nakon početka dijete bez glutena. Da bi se postavila dijagnoza necelijakijske preosjetljivosti na gluten rezultat ocjenjivanja mora uključivati 30 postotnu promjenu težine simptoma.

Kako ublažiti intoleranciju na gluten?

Prebacivanje na bezglutensku prehranu i praćenje promjena u pojavi simptoma

Prebacivanje na hranu bez glutena (ili sa smanjenim udjelom glutena) ne treba olako provoditi. Naime, u želji da se izbjegne gluten, često se ne vodi računa o nutricionističkoj vrijednosti obroka zbog čega takvi obroci onda imaju viši glikemijski indeks i veći udio masti. Takav tip jelovnika je ujedno siromašan vlaknima, a može dovesti i do manjka nekih mikronutrijenata i minerala kao što su vitamin B12, folna kiselina, vitamin D,  željezo, cink, magnezij i kalcij.

Gluten se nalazi u pšenici i sličnim vrstama žitarica, ali i mnoge druge namirnice se izrađuju od sastojaka koji sadrže gluten. U nastavku donosimo popis onih najčešćih:

 • pšenica, raž, ječam, zob, bulgur, pšenoraž, pir, bulgur, kus kus, griz
 • brašna od navedenih žitarica (pšenično bijelo, pšenično integralno, raženo, zobeno i ječmeno brašno), mekinje i vlakna od navedenih žitarica, pahuljice od navedenih žitarica te sve druge izvedenice od navedenih žitarica
 • tjestenine (sve vrsta tjestenina koje sadrže brašno navedenih žitarica, čak i tjestenine koje sadrži oznaku da ne sadrže gluten)
 • pekarski proizvodi (kupovni pšenični, zobeni, raženi i kukuruzni kruh - sadrži i pšenično brašno, sve vrste peciva - peciva s lisnatim tijestom, kolači, slastice, biskvitna tijesta)
 • jela koja uključuju brašno (bilo da se koristi za zgušnjavanje jela ili kao temeljna namirnica za pite, umake i prženje hrane)
 • suhomesnati proizvodi (salame, naresci, hrenovke, paštete)
 • kupovna gotova jela (konzervirana i smrznuta gotova jela - iako ne mora biti navedeno, većina ih sadrži pšenično brašno)
 • slatkiši i grickalice
 • mliječni proizvodi u koje je dodano pšenično brašno - namazi na bazi sira i topljene vrste sira, pljesnivi sirevi (gorgonzola), voćni jogurt, gotovi pudinzi i deserti
 • kave, instant-napitci (2u1 kava, 3u1 kava, napitak na bazi kave i sl.)
 • začini, gotovi umaci, kocke za juhu, kiseli krastavci.

Nadoknada probavnih enzima

Kod blago ili umjereno izraženih simptoma, kad nema potrebe u potpunosti mijenjati način prehrane, redovita nadoknada probavnih enzima putem dodataka prehrani može pomoći pri razgradnji glutena i kazeina čime se izbjegavaju probavne smetnje. Nadoknada se preporučuje i zbog mogućnosti slučajnog unosa glutena ako je bezglutenska hrana kontaminirana drugom hranom koja sadrži gluten.

GlutenEase™ kapsule su probavni enzimi za potporu probave hrane s glutenom. Preporuka je uzeti jednu kapsulu prije obroka do tri puta dnevno, no doza se može prilagoditi u dogovoru s liječnikom. Prednost je što se, prema potrebi, sadržaj kapsule može usipati u jelo. Potrebno je naglasiti kako ovaj proizvod ne može zamijeniti bezglutensku prehranu oboljelima od celijakije.
Datum objave članka: 22. 2. 2022.