Iskoristivost pod kontrolom

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi

Na količinu kalcija koje naše tijelo može iskoristiti uvelike možemo utjecati izborom namirnica i načinom uzimanja obroka

Iako naše tijelo treba velik broj minerala, najčešće se govori o kalciju, koji, kao i sve ostale minerale, u tijelo treba unositi hranom, a katkad zbog povećanih potreba i putem dodataka prehrani. No, rijetko razmišljamo koliko unesenog kalcija tijelo stvarno može iskoristiti te pomažemo li mu u tome ili čak nekim svojim postupcima odmažemo.

Valja istaknuti da na količinu kalcija koje naše tijelo može iskoristiti možemo uvelike utjecati izborom namirnica i načinom uzimanja obroka. Neki od uzroka lošije apsorpcije kalcija u probavnom sustavu mogu biti: uzimanje puno tekućine uz obrok, preveliki obroci u kasnijim satima, namirnice bogate oksalatima (špinat, peršin, soja), fitatima (ječam, grah, raž, mekinje) ili fosfatima (gazirana pića). Njih bi trebalo uzimati s razmakom od nekoliko sati prije ili poslije uzimanja pripravka s kalcijem.

Nepovoljno utječu i uzimanje sredstava za smanjenje želučane kiseline te zrelija životna dob, kad se prirodno smanjuje izlučivanje želučane kiseline.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u našem tijelu. Nužan je za rast i zdravlje kostiju i zuba, omogućava rad mišića, uključujući i srčani mišić, a bitan je i za zdravlje vezivnog tkiva, zgrušavanje krvi te prijenos živčanih impulsa. Vrlo važnu ulogu ima i u sprječavanju razvoja osteoporoze.

Kako biste osigurali dovoljno kalcija, uz pravilnu prehranu preporučuje se uzeti i dodatak prehrani s kalcijem. Calcimed D3 šumeće tablete sadrže 600 mg kalcija i 400 IJ vitamina D3. Ne sadrže šećer, pa su pogodne i za dijabetičare. Uzima se jedna šumeća tableta dnevno.

Ne zaboravite na kalcij, jer on je bitan dio programa prevencije i liječenja osteoporoze, a kombinacija s vitaminom D3 presudna u očuvanju čvrstoće kostiju i prevenciji prijeloma kostiju uzrokovanih osteoporozom.

Datum objave članka: 1. 6. 2008.
promo