Jetra - jedinstvena tjelesna tvornica

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti Mirjana Blažeković Šaban dr. med.

Dobra karakteristika jetre je da se dugo može odupirati vanjskim utjecajima i obnavljati, no loše je to što je riječ o organu koji dugo ne pokazuje znakove oštećenja...

Slika 1
Jetra je najveći unutarnji organ, koji u odrasla čovjeka teži oko 1,2 do 1,5 kg. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i najvećim dijelom zaštićena rebrima. Zauzima središnje mjesto u metabolizmu, a zbog mnogih važnih, za život nužnih funkcija koje obavlja, slikovito se naziva "kemijskom tvornicom" našeg organizma. Da bi uspješno obavljala svoje funkcije, kroz jetru prolazi oko 1,5 litara krvi u minuti, što čini oko četvrtine ukupne količine krvi koju izbaci srce.

Dvije trećine te količine krvi dolazi u jetru putem portalne vene (vena vratarica), kroz koju dospijevaju tvari apsorbirane u probavnom sustavu, koje se potom u jetri prerađuju, pohranjuju ili ponovno izlučuju u krvotok.

Sve jetrene funkcije

Jetrene stanice (hepatociti) imaju mnoštvo metaboličkih funkcija i sudjeluju u preradi bjelančevina, masti, ugljikohidrata, žučnih boja (bilirubina), žučnih kiselina, vitamina, minerala i nekih hormona, kao i u metabolizmu lijekova i štetnih tvari.

Posebno je značajna uloga jetre u biotransformaciji, tj. preobrazbi organizmu stranih tvari (lijekova i toksina) u neškodljive oblike. Pomoću posebnih enzima te tvari se u jetri mogu preoblikovati u manje toksične ili pretvoriti u tvari koje su topljivije u vodi, pa se lakše izlučuju iz organizma putem bubrega ili žuči.

Jetra ima i vrlo važnu ulogu u razgradnji alkohola, jer metabolizira oko 90 posto unesenog alkohola, a ostatak se izlučuje plućima i bubrezima. S obzirom na to da tijekom procesa biotransformacije alkohola, lijekova i drugih toksina u većini slučajeva nastaju toksični metaboliti, najčešće slobodni radikali, to može uzrokovati oštećenje i odumiranje jetrenih stanica.

Kad se jetra pobuni

Moderan stil života, kojeg karakteriziraju stres, nekvalitetna prehrana, neselektivna uporaba lijekova, alkohola i gaziranih pića, odražava se na jetri, tako da se ponekad kaže da je jetra "ogledalo" našeg zdravlja, odnosno životnih navika. Dobra karakteristika jetre je da se dugo može odupirati vanjskim utjecajima i obnavljati. Međutim, ujedno se radi o organu koji dugo ne pokazuje znakove oštećenja, jer kod blažih oštećenja nema karakterističnih simptoma, pa je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu.

Bolesti jetre mogu zahvatiti sve njezine dijelove - jetrene stanice, žučne vodove, krvne i limfne žile. Posljedično, poremećaji funkcije narušavaju metaboličku ravnotežu organizma, što se danas s različitim uspjehom može liječiti.

Zbog velike sposobnosti obnavljanja, jetra obavlja svoje funkcije i onda kad je očuvana samo polovica jetrenog tkiva. No, uslijed dugotrajne izloženosti različitim toksinima ili akutnog oštećenja, povećava se koncentracija slobodnih radikala i oštećuju stanične membrane i funkcije hepatocita, posljedica čega je smrt hepatocita i zatajenje jetre.

Neke bolesti jetre danas je moguće uspješno spriječiti, što se posebno odnosi na najčešće - virusne hepatitise, alkoholnu i nealkoholnu masnu bolest jetre i neke manje česte nasljedne bolesti metabolizma koje zahvaćaju jetru.

Specifična ili potporna terapija - ovisno o dijagnozi

Za liječenje nekih bolesti na raspolaganju su nam specifične terapije, pa i mjere za sprječavanje bolesti, poput cijepljenja protiv hepatitisa A i B. Specifična terapija djeluje ciljano na pojedinu bolest i prvenstveno se provodi kod virusnih hepatitisa i drugih ozbiljnih stanja. To su visoko diferentne terapije, često vrlo skupe, s mogućim ozbiljnim nuspojavama, stoga se primjenjuju pod strogim nadzorom liječnika specijalista.


U liječenju oštećenja jetre primjenjuje se i potporna terapija, obično kod onih bolesti za koje nema specifičnog lijeka, kao što su neke kronične upalne bolesti, alkoholna bolest i ciroza jetre, te toksična oštećenja. Potporna terapija podrazumijeva primjenu higijensko-dijetetskih mjera, uključujući pravilnu prehranu i nadomjestak određenih vitamina, izbjegavanje alkohola i drugih štetnih tvari, mirovanje te hepatoprotektivne lijekove, kao što je silimarin.

Datum objave članka: 1. 9. 2013.