Kako liječniku pravilno komunicirati simptome reumatoidnog artritisa?

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi

Kako biste svoje vrijeme s reumatologom kvalitetno iskoristili, razmislite o tome kako doživljavate svoju bolest i unaprijed pripremite pitanja koja mu želite postaviti

Reumatoidni artritis (RA)1

Reumatoidni artritis je sistemska kronična upalna bolest koja pretežito zahvaća zglobove.

Primarni proces događa se u zglobovima, nakon čega bolest zahvaća hrskavicu i kost te stvara nepopravljive promjene unutar zahvaćenog zgloba. Bolest najčešće počinje postupno, sa simetričnim zahvaćanjem zglobova šaka i stopala, a kasnije mogu biti zahvaćeni i ostali zglobovi.

Bolest se najčešće manifestira jutarnjom zakočenošću, otečenošću i bolnošću, poremećenom funkcijom, nestabilnošću i deformitetima zahvaćenih zglobova. Iako nije poznat specifični uzrok reumatoidnog artritisa, poznati su čimbenici koji doprinose razvoju bolesti - dob, spol, genetske predispozicije, pušenje, pretilost i drugi.

Ne odgađajte odlazak reumatologu2

Važno je na vrijeme prepoznati simptome i znakove reumatoidnog artritisa te se bez odgađanja savjetovati o bolesti sa specijalistom reumatologom.

Prvi znakovi reumatoidnog artritisa su jutarnja ukočenost, oticanje i bol zahvaćenog zgloba. Daljnji simptomi mogu biti gubitak tjelesne mase, povišena temperatura, umor i slabost.

Prije prve posjete reumatologu bilo bi dobro svakodnevno voditi dnevnik simptoma, pri čemu vam od pomoći mogu biti pitanja koja donosimo u nastavku, jer odgovor na njih može pomoći u poticanju što konkretnije komunikacije s liječnikom reumatologom.
 

ODGOVORITE NA PITANJA

- ​
Koji zglobovi vas bole?
- Kada je bol počela i što ste u to vrijeme radili?
- Kakva je bol - oštra, tupa ili probadajuća?
- Kako ocjenjujete svoju bol na skali od 1 do 10?
- Mijenja li se karakter boli tijekom vremena (zadnjih nekoliko dana ili tjedana)?
- Kako bol utječe na vaše svakodnevne aktivnosti (jutarnje ustajanje, hodanje stubištem…)?
- Jesu li simptomi više izraženi ujutro?
- Pomažu li vam protiv bolova bezreceptni lijekovi ili umjereno vježbanje?
- Imate li druge simptome koji se čine vezani za RA i koje?
- Boluje li u obitelji još netko od RA ili neke druge autoimune bolesti, odnosno nekog drugog reumatoidnog stanja?
- Što očekujete od svoje terapije?

Pripremite se za svaki sljedeći razgovor s reumatologom2

Preopterećen raspored liječnika ponekad ostavlja svega petnaestak minuta za razgovor s pacijentom. Ako razmotrite sva pitanja o kojima trebate razgovarati, to baš i nije puno vremena.

Kako biste svoje vrijeme s reumatologom kvalitetno iskoristili, razmislite o tome kako doživljavate svoju bolest i unaprijed pripremite pitanja koja mu želite postaviti.

Kako bi vaša terapija bila što kvalitetnija, a vaši ciljevi dostižni, razgovarajte s reumatologom o trenutačnoj terapiji, recite mu pomažu li vam propisani lijekovi te jeste li, odnosno koje ste nuspojave primijetili. Dobro bi bilo imati sa sobom listu lijekova koje koristite (uključujući doze i vrijeme uzimanja) i listu drugih lijekova koje vam nije propisao reumatolog, dodataka prehrani ili biljnih preparata, ako ih koristite. Prema listi lijekova, liječnik može uočiti moguće interakcije i prilagoditi terapiju.

Kako biste se što bolje pripremili mogu vam poslužiti upute dostupne na poveznici Vodič za razgovor s liječnikom reumatologom.

Savjeti za vaš reumatoidni artritis2

Činjenica je da život s reumatoidnim artritisom može biti težak, ali pri tom treba imati na umu da odgovarajuća terapija i edukacija mogu značajno pridonijeti povećanju kvalitete života. 

Iako se liječnik obično fokusira na farmakološku terapiju, ne zaboravite da promjena životnog stila uvelike utječe na poboljšanje simptoma reumatoidnog artritisa. Stoga, razmislite o prestanku pušenja, pravilnoj prehrani, održavanju zdrave tjelesne mase i umjerenom vježbanju, a ne zaboravite niti na mentalno zdravlje.

Pripremite se na razdoblja poboljšanja, ali i pogoršanja, a korisne savjete o svakodnevnim aktivnostima koje vam mogu pomoći u životu s reumatoidnim artritisom potražite na poveznici Savjeti za vaš RA.
 

Literatura:

  1. Tekst se temelji na članku prof. dr. sc. Porina Perića, dr. med., spec. fizijatar; Razarajući pohod reumatoidnog artritisa; https://www.vasezdravlje.com/bolesti-i-stanja/razarajuci-pohod-reumatoidnog-artritisa; pristup: prosinac 2021.
  2.  Nadglasajte RA; https://www.talkoverra.com/hr/hr.html; pristup: prosinac 2021.
HR-IMMR-210057, prosinac 2021

Datum objave članka: 20. 12. 2021.