Kako poboljšati zacjeljivanje rane i prevenirati stvaranje upadljivog ožiljka?

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo Petar Gulin dr. med, specijalizant otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata

Kako bi se što bolje zaobišli poremećaji koji ometaju proces zacjeljivanja, uputno je koristiti proizvod koji ispunjava određene specifične zahtjeve

Koža, naš najveći i najvidljiviji organ, stalno je u dodiru s okolišem te predstavlja prvu crtu obrane od nepovoljnih vanjskih čimbenika. Osim zaštitne uloge, koža je i dio osjetilnog sustava putem kojeg tijelo registrira osjet dodira, topline, hladnoće i boli. 
 
Rana predstavlja prekid kontinuiteta kože, što za posljedicu ima poremećaj strukture i funkcije kože i pripadajućeg mekog tkiva. Najčešći uzrok je fizička trauma, no tu su još i termički, kemijski  ili kirurški uzrokovani mehanizmi nastanka rane.
 
Rana se uobičajeno klasificira kao akutna ili kronična iako ne postoji definirani vremenski okvir koji ih jasno razlikuje. Akutna rana prolazi kroz faze zacjeljivanja linearnim putem, s jasnim početkom i krajem, dok je kronična rana povezana s poremećajima koji ometaju proces zacjeljivanja pa se isti zaustavlja u jednoj od faza i ne napreduje dalje.
 

Glavne značajke procesa zacjeljivanja rane

Koža se obnavlja rastom novog tkiva koje spaja razdvojene rubove rane i popunjava prazninu/udubljenje nastalo oštećenjem. Zacjeljivanje je stanični odgovor na ozljedu tkiva koji se odvija u nekoliko faza.
 
U prvoj fazi, neposredno nakon ozljede kože, male žile unutar rane se sužavaju kako bi se zaustavilo krvarenje unutar prvih pet do 10 minuta. Trombociti (krvne pločice) se nakupljaju u ozlijeđenim žilama, potiču zgrušavanje i oslobađaju bitne faktore važne za početak procesa zacjeljivanja. Ujedno se stvara vezivna mreža koja stabilizira ranu i pruža joj privremenu podršku.

Potom slijedi faza koja obično traje tri dana i u kojoj je ključna komponenta nakupljanje upalnih stanica. To je upravo faza u kojoj se zaustavlja proces zacjeljivanja kod kronične rane.

Epitelizacija je faza koju karakterizira povećanje broja pokrovnih stanica i njihova selidba na površinu rane. Tako nastali tanki površinski sloj stvara prvu barijeru za prodor bakterija i drugih stranih tijela. 

Kako bi rana očvrsnula, povećava se broj stanica koje sudjeluju u proizvodnji kolagena, primarnog strukturnog proteina tijela. 

U zadnjoj fazi nastupa remodelacija vezivnog tkiva koje sazrijeva i postaje čvršće, smanjuje se crvenilo, dolazi do repigmentacije i ožiljak dobiva svoj krajnji izgled i oblik. Iako oko osamdeset posto izvorne čvrstoće tkiva nastaje otprilike šest tjedana nakon prekida kontinuiteta kože, oštećeni dio gotovo nikada neće postići snagu istovjetnu prijašnjoj.

Ožiljak je vidljiva posljedica oštećenja kože, koja zbog estetski neprihvatljivog izgleda može uznemiriti pacijenta, osobito ako je pretjerano izdignut, udubljen, širok ili jako izražene crvene boje.

 

Kako poboljšati zacjeljivanje rane

Neposredno nakon što dođe do prekida kontinuiteta kože, odnosno rane, važno je mirovanje i smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti.

Dokazano je da vlažna okolina olakšava proces zacjeljivanja jer sprječava dehidraciju, povećava razgradnju mrtvog tkiva,  potiče rast kapilara i stvaranja veziva, smanjuje bolnost i, u konačnici, dovodi do boljeg estetskog rezultata. Istraživanja su pokazala da je vlažno zacjeljivanje rane tri do pet puta brže od zacjeljivanja u suhim uvjetima.

Neka stanja, poput infekcije, upale, kronične iritacija itd., mogu odgoditi ili spriječiti proces zacjeljivanja, što obično dovodi do razvoja kronične rane.

Kako bi se što bolje zaobišli poremećaji koji ometaju proces zacjeljivanja, uputno je koristiti proizvod koji ispunjava određene specifične zahtjeve:
  • osigurati vlažnu okolinu na mjestu rane
  • potaknuti stvaranje pokrovnih stanica
  • omogućiti razmjenu plinova i hranjivih tvari unutar rane
  • pružiti mehaničku zaštitu od infekcije i nečistoća
  • biti netoksičan i antialergijski.

 

Cicatridina ispunjava zahtjeve

Cicatridina mast i sprej su proizvodi koji se mogu koristiti gotovo odmah nakon nastanka rane, a ispunjavaju sve navedene zahtjeve kako bi se pospješilo i ubrzalo zacjeljivanje, spriječilo nastajanje kronične rane i smanjila vidljivost ožiljka.
 
Glavna djelatna tvar Cicatridina masti i spreja je hijaluronska kiselina, jedna od fiziološki prisutnih komponenti međustaničnog prostora u koži. Njezina uloga u procesu zacjeljivanja očituje se kroz promicanje stvaranja ugruška i oslobađanje proupalnih tvari. Osim toga, potiče povećanje broja stanica koje sudjeluju u procesu zacjeljivanja, posebice stanica koje proizvode vezivno tkivo. Poboljšava ponovnu epitelizaciju i sudjeluje u procesu stvaranja novih krvnih žila, kapilara, što je od iznimne važnosti za poboljšanje regeneracije kože. Osim ovih bioloških učinaka, hijaluronsku kiselinu karakterizira i hidrofilnost, odnosno svojstvo za vezanje vode čime se osigurava vlažna okolina koja pridonosi zacjeljivanju.
 
Indikacije za korištenje Cicatridina masti i Cicatridina spreja su:

  • svaka površinska ozljeda (abrazije, porezotine, raspukline, ogrebotine, laceracije, kirurške rane, ugrizne rane, opekline prvog i drugog stupnja)
  • nadražaj i crvenilo kože
  • kronične rane (npr. dekubitalne rane)
  • iritacija kože nakon pilinga, epilacije i tretmana kože laserom.


Kako postupati s kirurškom ranom nakon skidanja šavova?
 
Prije svake primjene Cicatridina masti ili spreja nakon skidanja šavova, prvih nekoliko dana potrebna je temeljita toaleta ožiljka s fiziološkom otopinom i s antiseptičkom otopinom (antiseptik s oktenidinom za kožu i sluznice) kako bi se uklonili moguća sukrvica, nečistoće i krasta.
 
Na manje rane savjetuje se svakodnevno nanijeti i umasirati Cicatridina mast dva puta dnevno tijekom mjesec dana.
 
Cicatridina sprej se preporuča za tretiranje većih rana i to jednom dnevno tijekom mjesec dana. Prije svake primjene bočicu je potrebno dobro protresti dok se ne čuje zvuk kuglice, a potom, držeći je uspravno, sprej raspršiti na udaljenosti od 10 do 15 cm, provjeravajući pritom je li raspršen izravno na područje koje treba tretirati.
 
Kako postupati s ranom kojoj nije potrebna kirurška intervencija?
 
Nakon zaustavljanja krvarenja i čišćenja rane s antiseptičkom otopinom (antiseptik s oktenidinom za kožu i sluznice), svakodnevno se čini toaleta ozljede s fiziološkom otopinom kako bi se uklonila sukrvica, nečistoće i kraste. Potom se na suhu ranu nanese tanki sloj Cicatridina masti ili spreja te se previje sterilnom gazom prvih nekoliko dana. Po završetku zacjeljivanja se preporuča nastaviti svakodnevno nanositi Cicatridina mast blagom masažom i do mjesec dana.

Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 13. 4. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi