Kako prirodno liječiti upalu dišnih putova?

Bolesti i stanja / Opća medicina

Naši preci su pomno birali ljekovite biljke koje su koristili kod upale dišnih putova, a najbolje od njih i danas koristimo u modernoj medicini u biljnim lijekovima

Za običnu prehladu često kažemo “proći će”, no ukoliko je pravodobno ne liječimo može doći do komplikacija. Prehlada nas sustigne svake jeseni i zime jer se oslabljeni imunitet teže bori s virusima i bakterijama oko nas.

Virusne infekcije su češće i prvo se manifestiraju u gornjim dišnim putovima, što dovodi do upale nosa i paranazalnih sinusa (rinosinuitis).

Rinosinuitis se može razviti kao neovisna bolest, ali isto tako može biti komplikacija akutne respiratorne virusne infekcije koja često zahvaća i donje dišne putove te dovodi do upale bronha (bronhitis). Iz tog razloga, važno je pravodobno započeti (samo)liječenje, posebice u vrijeme blagdana kad ne želimo da nam bolest pokvari druženje s obitelji i prijateljima.

Što su sinusi?

Sinusi su šupljine smještene u kostima lica, prekrivene sluznicom identičnom onoj u unutrašnjosti nosa i ispunjene zrakom.

Razlikujemo četiri sinusa: etmoidni sinusi, prisutni pri rođenju, u kontinuiranom razvoju do 15. godine; maksilarni sinusi koji se najintenzivnije razvijaju od druge do sedme godine; frontalni sinusi koji se razvijaju oko sedme godine života i sfenoidni sinus koji se razvija tijekom puberteta.

Kroz nos prolazi udahnuti zrak prepun nečistoće, virusa i bakterija koje sluznica marljivo odstranjuje i čisti. Ukoliko dođe do razvoja upale, možemo potražiti pomoć u ljekarni, a jedna od opcija je i ona iz prirode - kvalitetni i učinkoviti biljni lijekovi.

Kako prepoznati upalu sinusa i kako je liječiti?

Simptomi poput začepljenog nosa, gustog sekreta iz nosa, pritiska u području nosa, glavobolje i oslabljenog njuha, posljedica su upale nosne sluznice i paranazalnih sinusa. U gotovo 90 posto slučajeva uzročnici su virusi i takva upalna stanja ne zahtijevaju primjenu antibiotika. Pretjerana, nepravilna i nepotrebna upotreba antibiotika često dovodi do razvoja rezistencije pa je svakako potreban dodatan oprez.

Ako se radi o jednostavnoj upali sinusa, bez komplikacija, može se provoditi samoliječenje uz savjet ljekarnika. U tom slučaju dobar izbor je linija biljnih lijekova Sinupret® za sve uzraste, od druge godine života. Ukoliko se stanje ne poboljša ili se radi o težoj upali, potrebno je javiti se liječniku.

Biljni lijek Sinupret® ima jedinstven sastav: sadrži pet medicinski dokazanih i istraženih biljaka s kompleksnim učinkom za liječenje rinosinuitisa.

Sinupret® je jedini lijek koji ima dokazano sekretorno djelovanje na sluznici nosa i paranazalnih sinusa - oslobađa nosnu šupljinu od guste sluzi, virusa i drugih nečistoća iz zraka, ubrzavajući oporavak i sprječavajući razvoj komplikacija.

Za razliku od dodataka prehrani, biljni lijekovi kao što je Sinupret® imaju dokazanu učinkovitost i dugu tradiciju primjene kod upale sinusa i prehlade:
  • Sinupret® akut - prvi izbor kod akutne upale, kad je potrebno brzo i učinkovito rješenje kod začepljenog nosa; od 18. godine.
  • Sinupret® forte - za blažu i kroničnu upalu; od 12. godine.
  • Sinupret® sirup - provjerena učinkovitost i sigurnost za djecu od druge godine; ugodan okus trešnje, bez šećera.

Prehlada i kašalj

Kašalj je najčešći simptom bronhitisa. Upala sluznice donjih dišnih putova dovodi do oticanja što smanjuje prohodnost dišnog puta, a disanje postaje otežano, dok nakupljanje guste sluzi dovodi do stalne potrebe za iskašljavanjem.

Glavni uzrok bronhitisa su virusi, često kao posljedica neliječene prehlade. Iako je akutni bronhitis iritantan i neugodan, važno ga je liječiti na vrijeme da ne dođe do razvoja sekundarne bakterijske infekcije i upale pluća, a ako se upala ponavlja i do razvoja kroničnog bronhitisa, koji u najgorem slučaju dovodi do nepovratnog oštećenja bronha i smanjene kvalitete života.

Što odabrati kao prvi izbor u liječenju kašlja?

Naši preci su pomno birali ljekovite biljke koje su koristili kod kašlja, a najbolje od njih i danas koristimo u modernoj medicini u biljnim lijekovima:
  • bršljan - smatra se “zlatnim standardom” zbog svoje učinkovitosti u olakšavanju iskašljavanja guste sluzi
  • jaglac - učinkovito i sigurno ublažava upalu dišnih putova i smanjuje napadaje kašlja
  • timijan (majčina dušica) - ima niz dokazanih učinaka za uspješno liječenje kašlja kod akutnog bronhitisa.

Upravo ove biljke odabrane su za sastav biljnog lijeka Bronchipret®, koji olakšava iskašljavanje guste sluzi i smanjuje napadaje kašlja. Kombinacija timijana s bršljanom (u tekućem obliku) i timijana s jaglacem (u tabletama) pokazala je bolji učinak u djelovanju u odnosu na svaku komponentu pojedinačno.

Ovaj sinergijski učinak čini lijek Bronchipret® učinkovitim izborom za liječenje kašlja, pogotovo kod kombinacije produktivnog i suhog kašlja:
  • Bronchipret® oralna otopina - pakiranje od 50 ml kao idealan izbor za djecu od druge godine života, dok je starijoj djeci i odraslima na raspolaganju pakiranje od 100 ml.
  • Bronchipret® TP tablete - jedinstven oblik i kombinacija na tržištu za rješavanje kašlja, jednostavne za uzimanje tijekom dana, od 18. godine.
 

Plaćeni oglas o lijeku.
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
BNO-SIN/BRO-HR-12/23-DIG-PROMO


Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 1. 12. 2023.
promo