Konjunktivitis - alergijski, virusni ili bakterijski

Bolesti i stanja / Vidni sustav izv. prof. dr. sc.   Ivanka Petric-Vicković dr. med., spec. oftalmolog

Osim alergijske podloge upale spojnice oka, u slučaju pojave konjunktivitisa ne treba zanemariti ni bakterije niti viruse kao moguće uzroke

Gotovo nema osobe koja nije čula za konjunktivitis, a mnogi su se s tom bolešću i susreli. Konjunktivitis je upala spojnice oka (konjunktive) koja se manifestira u mnogo oblika, ali se najčešće javljaju oni bakterijskog, virusnog i alergijskog podrijetla.

Bakterijska podloga upale

Kao i kod većine konjunktivitisa, znakovi bakterijskog konjunktivitisa su crvenilo (hiperemija) spojnice oka, iritacija (pečenje, svrbež, bol) i pojačano suženje oka. Ono po čemu se ovaj oblik razlikuje od ostalih je pojava gnojne sekrecije oka, tako da su ujutro nakon buđenja vjeđe često slijepljene.

Upala spojnice obično počinje na jednom oku, no vrlo lako i brzo širi se i na drugo. Najčešće je uzrokovana bakterijama koje potječu s bolesnikove kože ili iz dišnog sustava.

U liječenju konjunktivitisa koriste se antibiotici širokog spektra za lokalnu primjenu (kapi i masti za oči). Ako se tijekom liječenja antibiotikom jave crvenilo i otok vjeđa, uz pogoršanje kliničke slike, potrebno je javiti se oftalmologu, jer je vjerojatno riječ o alergijskoj reakciji na primijenjeni lijek. S obzirom na to da biljke mogu biti potencijalni alergeni, ne preporučuje se ispiranje oka kamilicom, niti primjena obloga od kamilice ili drugih ljekovitih biljaka.

Eventualno širenje infekcije na okolna područja nastoji se spriječiti preventivnim mjerama. Pomoći će strogo pridržavanje higijenskih mjera (pranje ruku, izbjegavanje kontakta očiju s rukama i lijekovima, kontrola i odvajanje bolesnikove odjeće, ručnika i posteljine), a ako bolesnik nosi kontaktne leće, tijekom infekcije potrebno ih je zamijeniti naočalama.

Ne zaboravimo viruse

Velik broj virusnih konjunktivitisa koji se javljaju u sklopu virusnih infekcija respiratornog sustava ili gripe spontano se zaliječi.

Epidemični konjunktivitis izrazito je zarazan oblik, koji se, kao što sam naziv govori, vrlo brzo širi (posebice u zatvorenim kolektivima, kao što su vrtići, škole, bolnice...) i može uzrokovati epidemije lokalnog karaktera. Uzročnik mu je adenovirus i javlja se uz akutnu kliničku sliku: izrazito crvenilo spojnice, edem spojnice (kemoza), suženje i otečenost vjeđa. Specifična terapija ne postoji, nego koristimo niz mjera s ciljem olakšanja simptoma - primjena umjetnih suza, obloga ili katkad, uz liječnički nadzor, kortikosteroidnih ili antibiotskih kapi. Ovaj oblik obično traje oko tri tjedna. Uzimajući u obzir njegov izrazito zarazan karakter, nužne su stroge higijenske mjere za sprječavanje širenja infekcije.

Primarni herpes simpleks konjunktivitis je najčešće uzrokovana herpes simplex virusom tipa 1, a javlja se kod djece do pet godina života. Zbog nespecifične kliničke slike većina ih prođe nezapaženo i neotkriveno. Klasični simptomi i znakovi bolesti su iritacija oka, vodenasti sekret, pojava folikula na spojnici vjeđe i povećanje limfnih čvorova ispred uha. Na rožnici se mogu javiti točkasta oštećenja i rubni ulkusi. Iako je herpetični blefarokonjunktivitis uglavnom povezan s primarnom infekcijom, može se javiti i kao reaktivacija bolesti. Bolest se uglavnom spontano povuče, bez primjene terapije. Moguća je primjena lokalne antivirusne terapije, ako je zahvaćena rožnica, ako su se pojavili mjehurići na vjeđi ili za prevenciju širenja bolesti na rožnicu.

Sezonska ili cjelogodišnja alergijska varijanta

Sezonski alergijski konjunktivitis javlja se dolaskom proljeća i početkom cvatnje biljaka uz povećanje koncentracije peludi u zraku. Glavni krivac je upravo povećana koncentracija alergena biljnog podrijetla (pelud stabala, trava i korova), a neugodni simptomi uvelike utječu na kvalitetu života i rada. Najizraženiji simptom je svrbež očiju, uz koji se još javljaju crvenilo oka i pojačano suženje, a vidna oštrina ostaje nepromijenjena.

Vrijeme cvjetanja ovisi o klimatskom podneblju, pa tako u kontinentalnoj Hrvatskoj cvjetanje stabala počinje u veljači s lijeskom te doseže kulminaciju u travnju i svibnju (breza), a u primorskom području cvjetanje počinje ranije. S obzirom na to da se alergijski konjunktivitis javlja pravilno, u isto doba godine, sastavljeni su peludni kalendari za lakše praćenje i prepoznavanje uzročnika (alergena) te primjenu preventivnih mjera.

Perenijalni alergijski konjunktivitis prisutan je tijekom cijele godine, a najčešći alergeni su grinje, prašina i dlaka životinja. No, simptomi bolesti, iako traju cijele godine, blaži su od sezonskoga alergijskog oblika.

Idealno liječenje alergijskog konjunktivitisa obuhvaćalo bi izbjegavanje kontakta s alergenom. S obzirom na to da je to teško provesti u praksi, koristimo se i drugim metodama liječenja, te se savjetuju antihistaminici (stabilizatori mastocita), a u simptomatskoj terapiji umjetne suze. Umjetne suze pojačavaju prvu liniju obrane od alergena tako da ispiru površinu oka i smanjuju koncentraciju alergena, podmazuju površinu oka te obnavljaju oštećeni suzni film.

Gigantopapilarni konjunktivitis još se naziva konjunktivitis velikih papila. Predstavlja upalnu reakciju spojnice gornje vjeđe povezanu s nošenjem kontaktnih leća, očnim protezama ili stranim tijelom oka (npr. konac). Najčešće se viđa kod nosioca kontaktnih leća, i deset puta je češći kod nosioca mekih u odnosu na tvrde leće. Prosječno vrijeme koje je potrebno za razvoj kliničke slike je osam mjeseci kod nosioca mekih kontaktnih leća, odnosno osam godina kod nosioca tvrdih kontaktnih leća. Prije pojave klasične kliničke slike, bolesnici se žale na grebanje i pojačan mukozni sekret koji se skuplja na kontaktnim lećama, što smanjuje vrijeme njihova nošenja. Uz to, nakon određenog vremena javljaju se smanjenje vidne oštrine i veća pokretljivost leća, što može rezultirati njihovim nepodnošenjem. U kliničkoj slici nalazimo zadebljanu i crvenu spojnicu gornje vjeđe, na kojoj se javljaju makropapile i gigantske papile. U liječenju valja ukloniti čimbenik upalne reakcija (kontaktne leće, proteze...), uz kratkotrajnu lokalnu primjenu kortikosteroida, koja smanjuje simptome.

PAŽLJIVO S LEĆAMA U PROLJEĆE

Alergijske reakcije toliko su česte da možemo reći kako gotovo nema osobe koja tijekom života nije razvila barem neki tip alergije. Simptomi se mogu manifestirati na svim organskim sustavima, pa tako i na oku Ako se alergijske smetnje javljaju na očima, mogu se pojačati nošenjem kontaktnih leća, pri čemu se osjećaju tegobe u vidu smanjene udobnosti. Neke osobe imaju toliko izražene smetnje da skraćuju vrijeme nošenja kontaktnih leća, ili čak prekidaju njihovo nošenje.

Mogu pomoći zamjenske dnevne kontaktne leće dizajnirane kako bi pružile visoku razinu komfora, čak i na kraju dana. Ujutro se stave u oko, a navečer izvade i bace. Sljedeći dan otvori se novi sterilni par leća. Najčešće su pakirane u kutije od po 30 komada, tako da pacijent ima mjesečnu zalihu. Velika prednost dnevnih mekih kontaktnih leća je u tome što ih ne moramo čistiti, pa je mogućnost kontaminacije i infekcije svedena na najmanju moguću mjeru. Sa zdravstvenog stajališta, jednodnevne leće najbolja su opcija među kontaktnim lećama, jer se tijekom jednog dana ne stignu stvoriti naslage koje bi dovele do komplikacija. 

Ako patite od simptoma alergije, a nosite leće dulje od jednog dana, pripazite na izbor sredstava za njihovu njegu, jer konzervans, koji se nalazi u gotovo svakoj otopini za njegu leća, može dodatno iritirati oko. 

Umjetne suze znatno olakšavaju nošenje kontaktnih leća. Uvijek, a osobito u sezoni alergija, preporučuje se korištenje umjetnih suza koje ne sadrže konzervans. Blink® contacts i Blink® intensive su umjetne suze koje sadrže prirodni konzervans koji se pod utjecajem svjetla u oku razlaže na prirodne sastojke suza. Vrlo su učinkovite, a istodobno blage za oko, pa se mogu kapati više puta na dan, prema potrebi. Koristeći umjetne suze, pojačano se ispiru alergeni sa spojnice oka, čime se mogu olakšati simptomi alergije.

Datum objave članka: 1. 4. 2011.
izdvojeni proizvodi