Laser u dermatologiji - selektivna, ciljana i bezbolna primjena

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Princip selektivnosti pri uklanjaju promjena na koži (tetovaža, mrlja...) laseru daje veliku prednost pred drugim terapijskim metodama

Zbog svojih mogućnosti, laseri su danas u žarištu interesa, ne samo liječnika nego i javnosti i medija. Riječ laser akronim je engleskog izraza Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, što u slobodnom prijevodu znači "pojačavanje svjetlosti stimuliranom emisijom zračenja".

Primjenom laserske zrake određene valne duljine (laser emitira samo jednu valnu duljinu), koja se apsorbira u ciljnim molekulama, postiže se selektivno uništenje ciljnog tkiva, bez značajnoga toplinskog oštećenja okolnog tkiva, što je osnovni princip laserskog djelovanja. Takvo ciljano odstranjivanje različitih kožnih promjena temelji se na teoriji da točno određene molekule (hemoglobin, melanin ili voda) apsorbiraju specifičnu valnu duljinu svjetla. Princip selektivnosti pri uklanjaju promjena na koži laseru daje veliku prednost pred drugim terapijskim metodama.

Odstranjivanje tetovaža u trendu

U slučaju odstranjivanja tetovaža, ciljna kromofora za lasersku zraku sastoji se od malih dijelova tinte koji se nalaze unutar posebnih stanica, koje se nazivaju makrofagi (stanice koje uklanjanju strane čestice), ili su čestice tinte razasute unutar gornjeg sloja kože (epidermisa). Za rješavanje staračkih ili sunčanih mrlja ciljna kromofora je melanin smješten u pigmentnim stanicama, rožnatim stanicama ili u makrofagima.

I kod tetovaža i kod mrlja na koži ciljne molekule vrlo su male, stoga laserski puls potreban za učinkovit tretman mora biti vrlo kratak. Tako se kod Q-swiched lasera puls mjeri čak u nanosekundama (koristi se u Poliklinici Nola za uklanjanje tetovaža i mrlja).

Individualni razlozi

Kako je trend tetoviranja među tinejdžerima i mladima sve veći, tako je u porastu i broj onih koji tetovaže žele odstraniti. Nekoliko je razloga za to: neki ljudi s vremenom žele postojeću zamijeniti drugom, ili je više ne žele imati na kožu, a neki su pak prisiljeni ukloniti tetovažu zbog odabira profesije kojom se žele baviti, s obzirom na to da pojedine profesije izričito zabranjuju tetovaže na tijelu.

Profesionalne tetovaže zahtjevnije

Većina tetovaža su profesionalne, koje se teže odstranjuju od amaterskih. Razlog tome je što se sastoje od nekoliko boja, koje se unose u različite dubine srednjeg sloja kože (dermisa). Da bi se neka tetovaža uklonila, potreban je veći broj tretmana, obično do dvanaest, jer se energija lasera najprije upija u površinske slojeve, a kako se postupno uklanjaju svakim sljedećim tretmanom, dosežu se sve dublje smještene čestice tinte. Poseban oprez mora se posvetiti osobama s tamnim tipom kože.

Za uklanjanje profesionalnih tetovaža potrebno je prosječno osam do dvanaest tretmana, a za uklanjanje amaterskih tetovaža barem četiri do šest tretmana u razmacima od četiri do šest tjedana. Crne, tamno zelene, smeđe ili tamno plave tetovaže lakše je ukloniti nego one koje sadrže crvene, narančaste ili žute pigmente.

Zbogom trajnoj šminki

Laser koji se koristi za uklanjane tetovaže koristi se i za uklanjanje trajne šminke, jer je trajna šminka oblik tetoviranja koji nazivamo kozmetska tetovaža.

Ni mrlje ne zaostaju

Osobito dobri rezultati postižu se kod osoba sa sunčanim i staračkim mrljama na šakama, dekolteu i licu. Za njihovo uklanjanje potrebni su jedan do tri tretmana, u razmacima od dva do tri tjedna.

Bezbolno, uz zadovoljavajuće rezultate

Prije tretmana uklanjanja tetovaža ili mrlja na koži obvezan je razgovor s dermatologom, uz uzimanje anamnestičkih podataka i klinički pregled, a slijedi savjetovanje o ponašanju nakon tretmana. Važno je znati da se dio tijela koji se tretira laserom ne smije izlagati suncu barem tri do četiri tjedna nakon tretmana.

Uklanjanje tetovaža, kao i drugih mrlja na licu, šakama, dekolteu ili trupu, nije bolno, jer se barem sat vremena prije očekivanoga početka tretmana na kožu nanese anestetska krema. A kako je prethodno navedeno, broj laserskih tretmana potrebnih da se ukloni pojedina lezija upravo određuje dubina na kojoj se nalazi pigment i njegova gustoća.

Datum objave članka: 1. 2. 2012.