McKenzie koncept - terapijski i autoterapijski pristup

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Bojan Nasteski bacc. physioth.  /  Sunčica Pršir viši fizioterapeut

Ova se metoda razlikuje od drugih i zato što je primarno liječenje aktivno samoizlječenje, a ne samo pasivna intervencija terapeuta

McKenzie koncept podrazumijeva dijagnostičke i terapijske tehnike koje se koriste kod mehanički uzrokovanih funkcionalnih smetnji vratne, prsne i slabinske kralježnice. McKenzie metoda manualna je tehnika čiji je tvorac Robin McKenzie, fizioterapeut i manualni terapeut s Novog Zelanda. Koristeći se znanjem i iskustvom iz raznih manualnih tehnika, on je došao do određenih spoznaja na kojima je izgrađena tehnika McKenzie koncepta. U ustanovi Medeor ta se metoda primjenjuje od njezina početka (1998. godine) i polučuje jako dobre rezultate.

Križobolja - bolest civilizacije

Mnogi pate od raznih tegoba koje se mogu dovesti u vezu s kralježnicom. Prema nekim statističkim podacima, čak je 90 posto stanovništva najmanje jednom u životu bolovalo od križobolje. S obzirom na njezinu učestalost i eksplozivan porast problema u 20. stoljeću u zemljama zapadnog svijeta, neki je s pravom nazivaju epidemijom stoljeća ili bolešću civilizacije. Dovodi se u vezu s načinom i tempom života i rada, jer ljudi sve više vremena provode na poslu, u većini slučajeva s kralježnicom u nepravilnim položajima, što rezultira nepravilnom posturom i držanjem te bolovima u tom segmentu kralježnice kao krajnjem rezultatu.

Iako je tendencija izlječenja bolova u leđima velika, akutna bol u kralježnici često se ponavlja

Zbog invaliditeta uzrokovanog boli u križima, u SAD-u su između 1971. i 1986. godine troškovi porasli za 168 posto. Direktni godišnji troškovi u medicini za 1990. iznosili su do 24 milijarde dolara, a indirektni uzrokovani izostancima s radnog mjesta, plaćenim bolovanjima i prijevremenim umirovljenjem procjenjuju se na 50 do 100 milijardi dolara.

Poremećaj funkcije u podlozi simptoma

S kralježnicom povezane tegobe uglavnom se svode na bolove u slabinskom (križa) i vratnom dijelu, a nešto manje u prsnom dijelu kralježnice. Bolovi su često praćeni napetim i bolnim mišićima i smanjenom pokretljivošću zglobova. Teškoće mogu biti izražene prilikom hodanja, stajanja, sjedenja, ustajanja, izlaska iz auta, vezanja cipela, oblačenja čarapa, jutarnjeg pranja zubi...

Kod vratnih problema simptomi su obično isprovocirani dugotrajnim sjedenjem i odražavaju se napetošću ili bolovima u mišićima vrata, smanjenom i/ili bolnom pokretljivošću, otežanim držanjem glave, pritiskom u dijelu zatiljka, nerijetko s glavoboljom, mučninom, iskrenjem pred očima, šumovima u ušima.

Velik doprinos rješavanju bolnih sindroma kralježnice McKenzie konceptom predstavljaju što ranija intervencija i aktivno sudjelovanje pacijenta tijekom terapije

Nespecifični bolovi u leđima pokazuju tipičnu kliničku sliku i određene simptome, ali kod 80 do 90 posto pacijenata ni najmodernijom se dijagnostičkom tehnologijom ne može utvrditi specifična dijagnoza. Takvi slučajevi tijekom kontrolnoga preglednog McKenzie protokola navode na mehaničku dijagnozu i odgovarajući plan liječenja.

Iako je tendencija izlječenja bolova u leđima velika, akutna bol u kralježnici često se ponavlja, a čak kod 15 posto pacijenata bolovi u križima vremenom dobivaju kronični karakter. Zato je važno istaknuti kako cilj koncepta nije samo liječenje aktualne epizode nego i sprječavanje ponovne pojave boli i prelaska u kronični oblik.

Što nam pruža McKenzie koncept

Pri prvom dolasku pacijenta provodi se McKenzie test kako bi se postigla što preciznija procjena u kojem je segmentu i kojem smjeru došlo do mehanički uzrokovane križobolje. Pregled pacijenta po McKenzie konceptu podrazumijeva subjektivni i objektivni dio, koji nam daju uvid u patološko stanje i pomažu u daljnjem planiranju terapije.

Kod dinamičkog pregleda s ponavljanim pokretima često se pokazuje prevladavajući smjer u kojem pacijenti mogu djelovati na svoje simptome u smislu autoterapije. Pacijent dobiva potpune informacije o mehaničkoj dijagnozi i čimbenicima koji utječu na nju. Što je pacijent bolje educiran, bolja je njegova suradnja tijekom terapije, što je vrlo bitno za krajnji ishod.

Ova metoda razlikuje se od drugih i zato što je primarno liječenje aktivno samoizlječenje, a ne samo pasivna intervencija terapeuta. Tijekom pregleda koriste se položaji i pokreti kojima pacijent može utjecati na svoje simptome. Redovita svakodnevna primjena samotretmana trebala bi pacijentu omogućiti kontrolu smetnji, a samim time i djelomičnu neovisnost od terapeuta.

Velik doprinos rješavanju bolnih sindroma kralježnice McKenzie konceptom predstavljaju što ranija intervencija i aktivno sudjelovanje pacijenta tijekom terapije, a uloga je terapeuta da pacijenta educira o pravilnim položajima pri stajanju, sjedenju i ležanju te ga nauči pravilno izvoditi vježbe i motivira za njihovo svakodnevno prakticiranje.

McKenzie metodu treba shvatiti kao spoj manualnog tretmana i aktivnog sudjelovanja pacijenta po prethodno primljenim uputama fizioterapeuta, odnosno McKenzie terapeuta. Cilj je ove metode smanjenje ili potpuno uklanjanje tegoba i boli te povećanje mobilnosti kralježnice i jačanje pripadajuće muskulature.

Prepoznavanje navedenih bolnih stanja zahtijeva što raniji rehabilitacijski tretman McKenzie manualnom metodom. Razlog je tome što je u slučaju mehanički uzrokovanih bolova u kralježnici moguće prevenirati napredovanje bolnog stanja, spriječiti eventualnu potrebu za operativnim zahvatom, umanjiti ili eliminirati bolove te educirati pacijente u poduzimanju određenih mjera pri svakodnevnim aktivnostima.

Datum objave članka: 1. 2. 2005.