Molluscum contagiosum, moluske - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Kao rezultat infekcije Molluscum contagiosum virusom, na koži se javljaju moluske, male bezbolne izbočine koje često nestaju bez liječenja i rijetko ostavljaju ožiljke

Što je molluscum contagiosum, što su moluske?

Virusne bradavice česta su pojava na koži i mogu biti različita izgleda.

Molluscum contagiosum je infekcija kože koju uzrokuje Molluscum contagiosum virus (MCV), DNA virus iz grupe Pox virusa, koji može inficirati samo ljude. Od četiri postojeća tipa, najviše rasprostranjen je MCV-1, do MCV-2 najčešće pogađa odrasle osobe. 

Česta je u djece (obično u dobi od dvije do pet godina), iako može zahvatiti ljude bilo koje dobi.

Kao rezultat infekcije na koži se javljaju male vodene bradavice, tzv. moluske, koje su obično bezbolne. Kod ljudi sa zdravim imunosnim sustavom, obično nestaju bez liječenja, obično postupno unutar šest do 12 mjeseci i bez ožiljka.

Duljina trajanja virusne infekcije razlikuje se od osobe do osobe, tako da izbočine mogu ostati vidljive od dva mjeseca do četiri godine.

Kako se prenosi Molluscum contagiosum virus, rizične skupine

Postoji nekoliko načina na koje se prenosi Molluscum contagiosum virus.
 • Kontakt s kožom osobe koja nosi infekciju.
  • Djeca mogu prenijeti virus tijekom normalne igre s drugom djecom, što je jedan od razloga zašto su moluske ​česte u djece vrtićke i školske dobi.
  • Tinejdžeri i odrasli imaju veću vjerojatnost da će se zaraziti seksualnim kontaktom, zbog čega se bolest ubraja i u spolno prenosive bolesti.
  • Zaraza je moguća i tijekom kontaktnih sportova koji uključuju dodirivanje gole kože, poput hrvanja ili nogometa
 • Kontakt s površinama koje je zaražena osoba dotaknula. Virus može preživjeti na površinama koje su bile u kontaktu s kožom zaražene osobe, tako da je zaraza moguća rukovanjem zaraženim ručnicima, odjećom, igračkama ili drugim predmetima
 • Dijeljenje sportske opreme koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Virus može ostati na opremi i tako se prenijeti na drugu osobu, a to uključuje predmete poput bejzbolskih rukavica, strunjača za hrvanje i nogometnih kaciga
 • Unutarnje širenje. U slučaju postojanja infekcije, moguće je njezino širenje i unutar tijela, odnosno moguć je prijenos virusa s jednog dijela tijela na drugi i to dodirom, češanjem ili brijanjem moluske, a zatim dodirivanjem drugog dijela tijela.

Uzimajući u obzir navedene putove prijenosa, veću vjerojatnost infekcije MCV-om i pojave simptoma imaju:
 • djeca od prve do desete godine života
 • osobe koje žive u tropskom klimatskom području
 • osobe koje imaju određene imunološke bolesti ili su na imunosupresivnoj terapiji (transplantacija organa, liječenja raka ili bolest koja utječe na imunosni sustav poput HIV-a)
 • oboljeli od atopijskog dermatitisa ili oni s uobičajenim oblikom ekcema koji uzrokuje ljuskavi osip koji svrbi
 • ​osobe koje sudjeluju u kontaktnim sportovima u kojima je kontakt koža na kožu uobičajen, poput hrvanja ili nogometa

Čini se da se prijenos više događa u vlažnom okruženju, primjerice tijekom dječjih tečajeva plivanja.

Ako kožne promjene više nisu vidljive, virus više ne može prijeći s jedne na drugu osobu. 

Molluscum contagiosum - simptomi

Vrijeme od infekcije do pojave simptoma (inkubacija) uglavnom iznosi tri do sedam dana.

Ako dođete u kontakt s virusom Molluscum contagiosum, možda nećete vidjeti simptome infekcije do šest mjeseci. Ovim simptomima obično je potrebno između dva i sedam tjedana da se pokažu od trenutka infekcije.Nakon što se pojave, moluske (vodene bradavice) su perlastog izgleda (male, sjajne i glatke), najčešće boje kože, veličine od dva do šest milimetara. Crvene su boje u slučaju iritacije ili ako se grebu.

Mogu biti prisutne bilo gdje na tijelu (osim na dlanovima i tabanima), a posebno na licu, trbuhu, grudnom košu, rukama i nogama kod djece, a kod odraslih i na genitalijama, donjem dijelu trbuha ili unutarnjoj strani bedra u slučaju spolnog prijenosa. 

Mogu biti pojedinačne (vidljiva samo jedna perlasta promjena) ili grupirane (više promjena na jednom dijelu kože). 

Molluscum contagiosum - komplikacije

Većina oblika molluscum contagiosuma zacijeli bez liječenja, no kod nekih oboljelih moguće su i komplikacije, koje uključuju:
 • impetigo - infekcija kože koja se razvija nakon češanja promjene
 • konjunktivitis - upala spojnice oka koja se može razviti ako se moluske pojave na vjeđama
 • diseminirani (prošireni) sekundarni ekcem - može se pojaviti kao rezultat pretjerane reakcije imunosnog sustava na virus
 • pojavu moluski većih od uobičajenih - često na licu i to kod osoba sa smanjenim imunitetom
 • pojavu ožiljaka s rupičastim izgledom - spontano ili uslijed uklanjanja promjene.

Dijagnostika molluscum contagiosum

Dijagnozu nije teško postaviti jer izbočine na koži koje uzrokuje MCV imaju poseban izgled. Dermatologu je najčešće dovoljan samo pregled kože, dok je vrlo rijetko potrebna dodatna dijagnostička obrada, poput biopsije kože i patohistološke analize.

Moluske - liječenje

O načinu i postupku liječenja odlučuje liječnik u skladu s dobi bolesnika, broju moluski na tijelu i njihovoj lokalizaciji.

U liječenju se može primijeniti krioterapija, radiofrekventno uklanjanje, aplikacija na kožu keratolitika i retinoida te drugih lokalnih pripravaka. 

Jedan od najčešćih postupaka je ekskohleiranje, kada se malim instrumentom, kohleom, moluske sastružu uz prethodnu aplikaciju kreme koja sadrži lokalni anestetik.

Bilo koja navedena procedura uklanjanja provodi se isključivo u dermatološkoj ordinaciji.Spontani nestanak moluski može nastupiti nakon upalne reakcije nastale nakon povrede ili grebanja, nakon čega odjednom dolazi do povlačenja pojedine moluske ili cijele skupine.

Oblik liječenja koji se može primjenjivati kod kuće, podrazumijeva medicinski proizvod koji sadrži 10-postotnu otopinu kalijeva hidroksida i omogućuje precizno nanošenje izravno na molusku. Postupak se ponavlja svaki dan do pojave crvenila, nadraženosti ili upale na bazi promjene(kroz četiri do šest dana) i prekida u trenutku kad moluska poprimi crvenu boju. To je znak da se razvila upala  i da će u narednih dva do pet tjedana moluska nestati.

Samostalno liječenje nije poželjno provoditi prije dermatološkog pregleda kojim će se isključiti druga promjena odnosno potvrditi dijagnoza molluscum contagiosum.

Kako spriječiti molluscum contagiosum?

Najbolji način sprječavanja infekcije MCV virusom ili širenja već postojeće infekcije je izbjegavanje dodirivanja inficirane kože pa se u tom smislu savjetuje:
 • održavati osobnu higijenu
 • prati ruke toplom vodom i sapunom
 • ne dijeliti s drugim predmete za osobnu uporabu (odjeća, obuća, ručnici, češalj i sl.)
 • izbjegavati korištenje sportske opreme koja može doći u izravan dodir s kožom ili koristiti dezinfekcijska sredstva za brisanje sportskih rekvizita
 • izbjegavati dodirivanje dijelova kože na kojima su vidljive moluske
 • izbjegavati brijanje kože na kojoj se nalaze moluske 
 • prekriti moluske 
 • odgovorno se ponašati i izbjegavati seksualni kontakt u slučaju pojave moluski u genitalnom području.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 19. 7. 2023.
izdvojeni proizvodi