Najvažniji životni partner

Bolesti i stanja / Opća medicina Danijela Duvnjak

Ako vas u prsima steže i imate osjećaj da će vam srce iskočiti iz grudi, zaboravite na izgovore poput "sigurno nije ništa" i zatražite pomoć

Srčane bolesti, tradicionalno u široj javnosti smatrane muškom bolešću, zapravo podjednako ugrožavaju oba spola. Mogao bi vas iznenaditi podatak da su srčane bolesti glavni uzročnik smrtnosti žena jer od njih svake godine umre više žena nego od svih vrsta raka zajedno.

Srčane bolesti kod žena ostaju često neprepoznate jer se ne očekuje da žene u većoj mjeri imaju tih problema te se uzroci različitih tegoba traže drugdje. Uz to, same žene o tome ne razmišljaju nego su sklone pripisati simptome drugim uzrocima ili jednostavno vlastitoj mašti. Često i ne odu liječniku, nego čekaju da neki simptomi koji ih muče "prođu sami od sebe".

Simptomi na koje trebate obratiti pozornost su: nesanica, umor, tjeskoba, napetost, mučnina, vrtoglavica, stezanje u grudima, neugodna bol u grudima te osjećaj da srce "preskače" ili "treperi". Ako ste osjetili neki od tih simptoma, vjerojatno ste odmahnuli rukom i pomislili: "Samo sam umorna i pod stresom. Još samo ovaj projekt. Naspavat ću se za vikend. Proći će kad odem na godišnji odmor". No, jeste li se ikad zapitali imaju li ti simptomi veze s vašim srcem? Naime, sve više žena, koje naizgled uopće ne spadaju u rizičnu skupinu, ima problema sa srcem kojih nisu svjesne. Pokazatelj toga mogu biti gore navedeni simptomi, a ono što morate shvatiti jest da infarkt ili ozbiljni problemi sa srcem ne nastaju u trenutku u kojem su postali očiti nego godinama ili desetljećima prije. Dakle, upravo sada je pravi trenutak da se iz ovih stopa zapitate o vlastitom zdravlju, o svome srcu i posvetite dužnu pažnju tom skromnom organu koji vrijedno i neumorno kuca u vašim grudima i omogućuje vam život.

Tijelo, um i duh kao cjelina

U tim razmišljanjima od velike pomoći može biti knjiga Žensko srce – Sveobuhvatan vodič za tjelesno i emocionalno zdravlje srca namijenjen svakoj ženi (objavljen u izdanju Planetopije) autorice dr. Suzanne Steinbaum. Ova priznata američka kardiologinja i osteopatkinja dolazi iz obitelji koja je dala generacije liječnika osteopata, koji promatraju tijelo kao cjelinu, uzimaju u obzir i emocionalni život koji utječe na naše tjelesno zdravlje, te veliku pozornost posvećuju prevenciji. Na istim zasadama djeluje i dr. Steinbaum. U svome je radu posvećena ponajprije zdravlju srca kod žena, širenju svijesti o prisutnosti srčanih bolesti kod žena i prevenciji, a kao stručnjakinja za ovo područje često istupa u medijima.

Njezin interes za srčane bolesti kod žena počeo je kad je kao mlada liječnica radila u poznatom američkom ljetovalištu Block Island. Očekivala je tipične turističke tegobe – sunčanicu, uganute gležnjeve i probavne tegobe te se nemalo iznenadila kad je ustanovila da joj u ordinaciju dan za danom dolaze mlade, zdrave i uspješne žene s istim simptomima – napadajima panike, lupanjem srca, nesanicom, iscrpljenošću i sl. Obrazac je bio vrlo uočljiv. Bile su to žene koje su imale uspješnu karijeru i brinule se za obitelj, a našavši se na odmoru, odjednom je na površinu izašao sav stres koji su potiskivale te su se osjećale izrazito loše umjesto da uživaju sa svojim obiteljima.

Susrevši se i s nekoliko drastičnih primjera žena koje su doživjele infarkt jer nitko nije pravilno protumačio njihove simptome, dr. Steinbaum zapitala se o razlozima takvog nerazumijevanja. Došla je do zaključka da, ako ste mlada i vitalna žena, bez posebnih rizičnih čimbenika za razvoj srčanih bolesti, velika je vjerojatnost da liječnici neće prepoznati vaše simptome kao srčane probleme nego će ih pripisati nekim drugim bolestima ili jednostavno stresu i umoru. To je stoga što se većina istraživanja po pitanju srčanih bolesti odnosila na muškarce te su i rezultati tih istraživanja usmjeravali protokol liječenja. Ne treba posebno napominjati da su žene različite od muškaraca, i u tjelesnom i u emocionalnom smislu, te da istraživanja i načini liječenja primjenjivi na muškarce neće na jednak način funkcionirati kod žena.

Jesmo li zaboravile živjeti iz srca

No, zašto uopće takva učestalost srčanih tegoba kod žena? Čini se da su žene zaboravile živjeti iz srca. One žive u pretežno muškom svijetu, žive racionalno, "iz glave". Emancipacija je, osim napretka, u život žena donijela i velika dodatna opterećenja. Žene danas rade puno radno vrijeme, nerijetko na vrlo odgovornim mjestima. No, ostale obveze nisu zato netragom nestale – kad se vrate kući, žene se bave popisom za kupnju, dječjim domaćim zadaćama, gomilom rublja koje valja izglačati, kuhanjem i općenito svime što čini jedan dobro uhodan obiteljski mehanizam. Unatoč pomacima na tom području, pošteno je priznati da su te obveze ipak još uvijek pretežno u ženskoj domeni i da nemali broj žena nakon posla kod kuće odrađuje "drugu smjenu".

Kad se sve to odradi, teško da ostaje vremena za intimu i seks, toplu kupku, dobru knjigu, hobi, izlazak s prijateljicama ili samo nekoliko trenutaka mira, samoće i tišine. Svoje emocionalne, duhovne, tjelesne i intelektualne potrebe žena stavlja na zadnje mjesto. Kad ovakvo stanje traje dulje vrijeme, žensko tijelo i duh počinju patiti. A tada pati i središte njezina bića, njezino srce. Počinje treperiti i preskakati, očajnički tražeći malo pažnje i brige.

Što učiniti

Kad osjetite simptome koji vas zabrinjavaju, trebate biti iskreni prema sebi. Možda niste pretili, nemate povijest srčanih bolesti u obitelji, živite relativno zdravo i aktivni ste. No, ako vas u prsima steže i ako imate osjećaj da će vam srce iskočiti iz grudi, morate zaboraviti na izgovore poput "sigurno nije ništa", "svi će reći da dramatiziram" ili pak na onaj najgori "nemam sad vremena za to". Osluhnite vlastito tijelo i zatražite pomoć. S liječnikom treba razgovarati jasno i konkretno. Ne opravdavajte se što mu uzimate vrijeme, ne pokušavajte sami smisliti dijagnozu nego jednostavnim jezikom navedite nekoliko osnovnih simptoma koji vas muče i recite da se osjećate loše. Svaki će vas odgovoran liječnik ozbiljno shvatiti i ispitati čimbenike koji utječu na vaše srce, a koje dr. Steinbaum naziva šumovima srca – tjelesna kondicija, pušenje, razina kolesterola, krvni tlak, razina šećera u krvi, hormonski status, masne naslage, kvaliteta prehrane, količina alkohola, kvaliteta i količina sna.

Krenite malim koracima

Svi smo skloni zalogaju više ili još jednoj čaši vina. No, može se poduzeti mnogo toga što neće previše narušiti vašu dnevnu dozu ugode, a učinit će mnogo za zdravlje vašeg srca kako ne bi moralo tako naporno raditi.

Volite slatko? Možda da razmislite o zdravijoj slastici s nekim od prirodnih zaslađivača i bez jaja? Uostalom, tko kaže da se morate svega odreći? Istraživanja pokazuju da kockica crne čokolade i čaša crvenog vina dnevno gode vašem srcu.

Vaša bi prehrana trebala uključivati mnogo organskog povrća i voća, cjelovite žitarice i kvalitetnu ribu. Toliko je ukusnih kombinacija koje možete pripremiti u najkraćem roku da nećete ni osjetiti da vam nešto nedostaje.

Ako pušite, tu nema puno manevarskog prostora: pokušajte prestati. Nije lako, ali imajte na umu viši cilj – dulji i zdraviji život, čišći zrak za one oko vas i više novca u džepu.

Ako pijete alkohol, budite iskreni prema sebi – koliko pijete i zašto? Je li to samo nadomjestak za nešto drugo?

Znate da morate vježbati, zar ne? No, imajte mjeru i budite realni. Primjerice, ako niste jutarnji tip, ne silite se ustajati u 4:30 kako biste usamljeni trčali nasipom! Ne možete očekivati da ćete se trajno držati navike koja nije primjerena vašoj osobnosti, jer možda je za vas upravo vježbanje joge nakon posla, u grupi u kojoj se osjećate ugodno ili pak nešto drugo.

Vaš unutarnji svijet

U rizične čimbenike za razvoj srčanih bolesti spadaju i oni manje opipljivi, ali razornog utjecaja: stres na poslu i u privatnom životu, nezadovoljavajući odnosi, stav prema životu - je li vaša čaša uvijek napola puna ili napola prazna, ljutnja, netrpeljivost i tjeskoba.

Radite po cijele dane, imate gomilu obveza, što poslovnih, što obiteljskih. Kad ste posljednji put uopće stigli razmišljati o svojoj intimi? Nedostaje li vam druženje s prijateljima? Jeste li zadovoljni u vezi? Trebate li više podrške i ljubavi? Imate li problema na poslu? Kakav je vaš seksualni život?

Budite iskreni prema sebi i drugima, izrazite vlastite potrebe, pozabavite se njima, posvetite si malo vremena, popričajte s nekim o silnim obvezama koje imate i o problemima koji vas muče. To je osobito važno za žene jer one tako funkcioniraju - moraju razgovarati i na taj način procesuirati emocije i događaje. Nekad su žene imale podršku drugih žena u selu ili plemenu. Danas svoje muke mučimo same ili ih eventualno dijelimo na fejsu. Ne zaboravimo koliko je "pleme" naših prijateljica važno za zdravlje našega srca. Sada imate i opravdan razlog za jednu maratonsku seansu razgovora – to je nužno za zdravlje vašeg srca!

ŠTO DR. STEINBAUM KAŽE O RAZLICI IZMEÐU MUŠKARACA I ŽENA U DOŽIVLJAJU EMOCIONALNIH PROBLEMA 

"Kod žena nezdrave veze 34 posto povećavaju rizik za razvoj kardiovaskularne bolesti. Vjerujem da loše veze jače utječu na žene nego na muškarce zbog naše jedinstvene navike da u glavama vrtimo i proživljavamo određeno iskustvo nebrojeno puta. Ako promatrate reakciju na stres kod žene, zapravo možete izmjeriti učinak nekoga lošeg iskustva ne samo kad se ono događa nego i svaki put kad ga žena u glavi ponovno proživi. To nazivam umijećem repeticije. Otpuštanje može spasiti srce i, iako je teško prekinuti takvu opsesivnu naviku, ona vas boli i zato preuzmite kontrolu i prestanite to činiti. Loša stvar – svađa, prekid, slomljeno srce – dogodili su vam se jednom. I to je dovoljno."

Možda se pitate tko ima vremena za razmišljanja o svemu ovome kad ste tako zauzeti i umorni. No, ne zaboravite da, ako se ne pobrinete za sebe i za svoje srce, za svoju vitalnost i potrebe, nećete moći biti tu niti za svoju djecu, partnera, prijatelja ili roditelja. Ako se ne osjećate dobro, ne možete pružati ni drugima ni sebi. Stoga posvetite malo pažnje svome srcu, oslušnite njegov ritam, pripazite na životne navike, napravite pokoju pretragu i omogućite srcu da dugo godina kuca smireno i stabilno. Ne zaboravite, srce je vaš najvažniji životni partner.

Datum objave članka: 1. 3. 2014.