Napokon lakše dišem

Bolesti i stanja / Opća medicina

Sezona je kraćih i hladnih dana gdje niže temperature mogu igrati ulogu u tome kako se vaše tijelo bori protiv infekcije

Razlika između prehlade i upale sinusa

Dobro je znati da se prehlada često može razviti u upalu sinusa pa je stoga vrlo važno već u početnoj fazi virusne infekcije ili prehlade biti spreman za slučaj da dođe do upale sinusa. Osnovna razlika između prehlade i sinuitisa jest bol u jagodicama i oko korijena nosa, što je karakteristično za sinuitis.

Najočitija razlika između simptoma prehlade (hunjavica, rinitis) i upale sinusa jest trajanje tegoba. Kod prehlade curenje nosa često traje dva ili tri dana, nakon čega uobičajeno slijedi stanje začepljenog nosa, koje opet traje dva do tri dana. Kad to prođe, osjećamo se bolje.

Upala sinusa, odnosno upala sluznice i paranazalnih sinusa (sinuitis) traju duže vrijeme, barem sedam dana, a vrlo često i više. Akutni sinuitis traje do četiri tjedna, dok kronični sinuitis traje više od 12 tjedana.

Sinuitis je upala sluznice zrakom napunjenih paranazalnih sinusa u kostima obraza. Sinusi imaju zadaću regulirati tlak zraka koji nastaje pri disanju. Kod infekcije i otekline tkiva u nosu uzak prolaz između sinusa i nosa može se začepiti - tada sluz iz njih ne može otjecati pa zato možete osjećati začepljenost i otečenost dišnih putova pa i bol u obrazima. Akutni sinuitis nastaje zbog širenja rinitisa, upale nosne sluznice zbog čega govorimo o istodobnoj upali nosa i sinusa - rinosinuitis.
 
Zbog čega nastaje akutni sinuitis?
  • prehlada
  • virusna ili bakterijska infekcija
  • alergija
  • nosni polip ili tumor
  • devijacije nosne pregrade.

Kašalj i njegovi uzroci

Kašalj je obrambeni refleks tijela koji omogućuje brzo uklanjanje stranih tijela, sluzi i gnoja iz dišnih putova. Kašalj je ujedno simptom bronhitisa i mnogih drugih bolesti.
 
Najčešći uzroci novonastalog kašlja:
  • upala gornjih dišnih putova
  • upala pluća
  • zatajivanje srca
  • strano tijelo u dišnim putovima (osobito kod djece)
  • bronhitis.
 
Bronhitis je upala bronha, dišnih putova koji povezuju dušnik s malim dišnim putovima i alveolama. Glavni je simptom bronhitisa kašalj. Kod akutnog bronhitisa kašalj traje od 10 do 20 dana, a produktivan je samo kod polovice bolesnika.
 
Bronhitis mogu prouzročiti: virusi ili bakterije, pušenje i izloženost dimu, udisanje prašine. U više od 90 posto slučajeva riječ je o virusnoj infekciji koja se ne liječi antibioticima.

GeloMyrtol® Forte 300 mg, meke želučanootporne kapsule

Čisti biljni aktivni sastojak standardizirani mirtol u lijeku GeloMyrtol® forte djeluje sveobuhvatno na cijeli spektar sinuitisa i bronhitisa, od početka infekcije do njezine pune manifestacije.

GeloMyrtol® forte ne samo da olakšava subjektivni osjećaj bolesti kod sinuitisa ili bronhitisa već dokazano omekšava i izbacuje gustu sluz, smanjuje bol u obrazima i broj napadaja kašlja.

GeloMyrtol® forte treba uzeti bez žvakanja približno pola sata prije obroka uz dovoljnu količinu hladne tekućine. Zadnja doza može se uzeti prije odlaska na spavanje.

 GeloMyrtol® forte kapsule dostupne su u svim ljekarnama.
 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Plaćeni oglas o lijeku.
HR-GLM-0124-002 Informacije za korisnike

Datum objave članka: 8. 2. 2024.
promo