Nova dimenzija dobrog vida

Bolesti i stanja / Vidni sustav Ante Barišić dr. med., spec. oftalmolog

Specijalni dizajn nove Tecnis Symfony leće zaslužan je za novi oblik prelamanja svjetla, što produžuje fokus oka i rezultira proširenim rasponom vida

Prvi i vodeći znakovi sive mrene ili katarakte su slabljenje i zamagljenje vida, promjena u percepciji boja, rasipanje svjetla, dvostruka slika i katkad nagla promjena dioptrije. Iako mrenu češće imaju osobe starije od šezdeset godina, danas je primjećujemo i kod mlađih osoba. Pod povećanim rizikom su osobe oboljele od šećerne bolesti, one koje imaju visoku minus dioptriju, koje su izložene nekoj vrsti zračenja, na terapiji su kortikosteroidima ili su pretrpjele udarac u oko. Postoji i takozvana urođena mrena kod djece, koju treba što prije operirati kako bi se vid mogao nesmetano razviti. Roditelji mogu uočiti mrenu kao bijeli odsjaj u zjenici oka. Operacija dječje mrene posebno je zahtjevna zbog malenih očiju, pa je za takav zahvat potrebna vrhunska vještina.

Srušeni mitovi

Operacija mrene najčešća je operacija u oftalmologiji, pri čemu se naša prirodna, zamućena leća zamijeni umjetnom lećom koja pacijentima vraća dobar vid. Kako bi rezultati bili što povoljniji, važno je objasniti da operacija mrene nije teška i naglasiti da se razvojem tehnologije promijenila i filozofija operiranja.

Prije, kad se izvodila takozvana klasična operacija mrene, čekalo se da mrena "sazrije" kako bi se mogla doslovno izgurati iz oka. Danas je cilj operirati u što ranijem stadiju (čim pacijent osjeti vidne smetnje) jer je tada trauma oka manja, oporavak brži, a rezultat vida bolji. Dakle, važno je ne čekati da mrena postane pretvrda, jer to liječniku otežava operativni zahvat, a bolesniku produljuje vrijeme opravka vida i povećava rizik za pojavu komplikacija.

Drugi je mit da se određenim kapljicama može spriječiti razvoj mrene. Prije više od deset godina dokazano je da takva terapija nema apsolutno nikakav učinak na razvoj mrene.

SMEĐE OČI OSJETLJIVIJE NA RAZVOJ MRENE

Australski znanstvenici došli su do spoznaje da osobe sa smeđim očima imaju 80 posto veće šanse za razvoj mrene od plavookih! Iako tamne oči imaju više melanina, koji pomaže apsorbirati sunčeve UV zrake, apsorbiraju i više topline. Ta toplina, koja sa šarenice (iris) oka prelazi na leću, može uzrokovati razvoj mrene, zasjenjujući centar leće oka. Istraživanje je obuhvaćalo 2335 osoba starijih od 49 godina. Rezultat istraživanja pokazao je sljedeće: ne samo da je više smeđookih razvilo mrenu, nego i da je među njima bilo dva i pol puta više onih koji su na kraju morali na operaciju. No, nije samo boja presudna za razvoj mrene – određenu ulogu igra i genetika. Bilo kako bilo, treba nositi kvalitetne sunčane naočale kako bi se oči što manje izlagali sunčevoj svjetlosti...

Tecnis Symfony - najbliža našem prirodnom vidu

Standardno, tijekom operacije ugrađuju se takozvane monofokalne intraokularne leće zahvaljujući kojima pacijent ima dobar vid bez naočala na daljinu (najčešće) ili na blizinu, ovisno o tome što želi. Za korekciju astigmatizma (dioptrije kod koje je oko nepravilno zakrivljeno) koriste se takozvane torične intraokularne leće. Multifokalne intraokularne leće pružaju dobar vid bez naočala na svim udaljenostima - blizinu, srednju udaljenost i daljinu. Nedostatak im je pojavljivanje krugova i bljeskova pri slabom svjetlu, najčešće u noćnoj vožnji.

Operacija mrene najčešća je operacija u oftalmologiji, pri čemu se naša prirodna, zamućena leća zamijeni umjetnom lećom koja pacijentima vraća dobar vid

Prije godinu dana na tržištu se pojavila intraokularna monofokalna leća - Tecnis Symfony. Specijalni dizajn te leće zaslužan je za novi oblik prelamanja svjetla koji produžuje fokus oka, što rezultira proširenim rasponom vida (potpuno nova, Echellet tehnologija), uključujući daljinu, srednju udaljenost i blizinu. Nakon ugradnje, leća pacijentima omogućuje da bezbrižno, bez naočala čitaju knjige ili novine, poruke na mobitelu, rade na računalu, briju se ili šminkaju, gledaju televiziju, voze automobil, bave se sportom i slično.

Zahvaljujući akromatskoj tehnologiji, Tecnis Symfony ujedno pruža bolju kontrastnu osjetljivost i kvalitetu slike u odnosu na dosadašnje leće, a vidne smetnje nakon operacije, kao što su blještanje svjetla, svjetlosni krugovi pri noćnoj vožnji i osjećaj blijede slike, znatno su manje izražene. Osim monofokalnog, postoji i torični oblik Tecnis Symfony leće, koji rješava i astigmatizam.

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost sudjelovala je od srpnja do rujna 2014. godine u kliničkoj studiji Tecnis Symfony intraokularne leće, zajedno s još trinaest klinika iz Europske unije. Zahvaljujući tome prva je u Europi započela ugradnju ove najnovije leće pacijentima prilikom operacije sive mrene i korekcije dioptrije te se uvjerila u njihovu kvalitetu. Tijekom godinu dana u Svjetlosti je ugrađeno više od 250 Tecnis Symfony leća, što ujedno znači više od 250 zadovoljnih pacijenata koji više ne moraju nositi naočale u svakodnevnim životnim aktivnostima.

Pacijenti koji nemaju mrenu, a žele se riješiti naočala, mogu to ostvariti laserskim skidanjem dioptrije do četrdesete godine života. Nakon tog vremena, neovisnost o naočalama ili kontaktnim lećama može se postići samo ugradnjom intraokularne leće. Od svega što današnja tehnologija može pružiti, prošireni raspon vida koji pruža Tecnis Symfony leća u ovom trenutku je najbliži našem prirodnom vidu.

POVEZANOST NUKLEARNE KATARAKTE I UZIMANJA STATINA
 

Iako su statini poznati po svojoj sposobnosti da snižavaju koncentraciju lipida u krvi, vjeruje se da imaju i antioksidativno djelovanje. Smatra se da oksidativni stres ima ulogu u razvoju nuklearne katarakte (najteži oblik), a to je najčešći tip katarakte u starosti. Kako bi istražili povezanost nuklearne katarakte i uzimanja statina, grupa znanstvenika provela je istraživanje na grupi od 1299 pacijenata koji su svrstani u rizičnu skupinu za razvoj nuklearne katarakte, a neki od njih podvrgnuti su terapiji statinima. Rezultati su pokazali da uporaba statina u rizičnoj populaciji smanjuje rizik od razvoja nuklearne katarakte. Česta istraživanja nutrijenata luteina i zeaksantina nisu se pokazala uspješnima, ali ekstrakti borovnice pokazali su se obećavajućima na modelima štakora i u kliničkim studijama.

U posljednjih nekoliko godina, kapi za oči koje sadrže acetil-karnosin koristilo je nekoliko tisuća pacijenata s mrenom diljem svijeta. Smatra se da je mehanizam djelovanja kapi takav da smanjuje oksidacije i glikacije, koje oštećuju leću, te ublažava kristalno umrežavanje. Uporaba ovih kapi ostaje kontroverznom zbog nedostatka opsežnih istraživanja.

Sigurna i učinkovita ugradnja

Operativni postupak je brz, siguran, bezbolan i učinkovit. Operacija prosječno traje desetak minuta po oku, a nakon nje pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima već nakon nekoliko dana. Pacijentima koji se odluče na ugradnju Tecnis Symfony leće zbog korekcije dioptrije, najčešće se isti dan operiraju oba oka, kako bi oporavak i prilagodba na novu leću bili što brži.

Sve je veći broj pacijenata koji nakon operacije sive mrene imaju visoka očekivanja i želju za postizanjem dobrog vida na svim udaljenostima. Za takve pacijente Tecnis Symfony leća odličan je odabir jer omogućuje neovisnost o naočalama i visoku kvalitetu vida u svim uvjetima osvjetljenja, uz minimalne vidne smetnje.

ČIMBENICI RIZIKA ZA RAZVOJ MRENE

Čimbenici rizika za razvoj katarakte su pušenje, konzumacija droga, pretjerana izloženost UV zrakama, (nekontrolirana) šećerna bolest i dehidracija. Mnoga istraživanja pokazuju uzročno-posljedičnu vezu UV zračenja i pojave katarakte, tako da je vrlo važno preventivno djelovati i štititi oči od štetnog utjecaja UV zraka. I drugi tipovi zračenja mogu biti uzrokom katarakte. Primjerice, 2005. provedeno je istraživanje na Islandu koje upućuje na zaključak da su piloti izloženiji pojavljivanju nuklearne katarakte, čemu je uzrok također izlaganje zračenju. Slično je i s astronautima. Ugroženi su i konzumenti steroida i diuretika. Neki vjeruju da prehrana koja sadržava antioksidanse, poput beta-karotena (vitamin A), selena, vitamina C i E, može preduhitriti razvoj mrene. Previše soli također povećava rizik. Ostali rizici su pušenje, onečišćen zrak i pretjerano konzumiranje alkohola.

Datum objave članka: 1. 9. 2015.