Od malih žarišta do generaliziranih oblika

Bolesti i stanja / Kožne bolesti doc. dr. sc.   Romana Čeović dr. med., spec. dermatovenerolog

Psorijatične lezije mogu se javiti bilo gdje na koži, ali najčešće su na laktovima, koljenima i lumbosakralnoj regiji

Psorijaza je upalna dermatoza koju karakterizira pojava crvenkastih, oštro ograničenih žarišta različite veličine, prekrivenih srebrnkasto-bijelim ljuskama. Riječ je o čestoj dermatozi, od koje boluje jedan do pet posto svjetske populacije. Učestalost u Hrvatskoj je oko 1,8 posto.

Od psorijaze podjednako često obolijevaju oba spola. Prema dobi pojave, razlikujemo rani oblik bolesti, koji se javlja prije četrdesete godine života, i kasni oblik bolesti, koji se javlja poslije četrdesete godine života. Prosječna dob za pojavu psorijaze u djece je osma godina života.

Uzrok i mehanizam nastanka psorijaze još nisu u potpunosti jasni. Sigurno je da je posrijedi polietiološka bolest (više mogućih uzročnih čimbenika) koja se klinički manifestira kod genetski predisponiranih osoba izloženih djelovanju provocirajućih čimbenika, a najčešći su fizikalne ozljede, stres i infekcije, osobito akutna streptokokna infekcija ždrijela.

Vjerojatnost pojave psorijaze u djece bez obiteljskog naslijeđa iznosi samo jedan do dva posto; ako jedan roditelj ima psorijazu, vjerojatnost se penje na 10 do 20 posto, a ako oba roditelja imaju tu bolest, vjerojatnost da će je imati i djeca iznosi čak oko 50 posto.

Karakteristična i prepoznatljiva slika

U većini slučajeva klinička slika je karakteristična. Počinje eritematoznim žarištem u razini kože, koje se postupno uzdigne iznad razine kože, a zatim se na površini pojave srebrnkasto-bijele ljuske. Psorijatične lezije mogu se javiti bilo gdje na koži, ali najčešće su na takozvanim predilekcijskim mjestima: laktovi, koljena i lumbosakralna regija. Rasprostranjenost može biti vrlo raznolika - od malih pojedinačnih žarišta do generaliziranih oblika.

Ovisno o lokalizaciji psorijatičnih žarišta, razlikuju se posebni oblici psorijaze koji se mogu javiti samostalno ili u sklopu rasprostranjene kliničke slike:

  • psorijaza vlasišta (Psoriasis capilliti);
  • psorijaza noktiju (Psoriasis unguium);
  • psorijaza dlanova i stopala (Psoriasis palmoplantaris);
  • psorijaza intertriginoznih predjela (Psoriasis inversa);

Psorijaza noktiju 

Kod 30 do 50 posto bolesnika nalaze se promjene i na noktima, koje su prisutne kod 70 posto oboljelih s psorijatičnim artritisom. Nokti zahvaćeni psorijazom u početku imaju karakteristične punktiformne (točkaste) udubine i izgledaju kao da su izbodeni iglom. Kasnije zadebljaju, postaju lomljivi i odižu se od podloge, tako da je moguća kompletna destrukcija nokatne ploče.

Razlikujemo četiri osnovne promjene: punktiformne udubine (foveole), tzv. uljne mrlje (početno oštećenje matriksa), oniholiza i onihodistrofija.

Teži oblici

Kod Psoriasis erythrodermica zahvaćena je cijela ili gotovo cijela koža, koja je crvena, topla i prekrivena sitnim ljuskama. To stanje zahtijeva bolničko liječenje, jer postoji opasnost od razvoja hipoproteinemije, dehidracije, anemije i poremećene termoregulacije.

Psoriasis pustulosa karakterizira prisutnost sterilnih pustula u epidermisu, bilo na koži cijelog tijela (generalizirana pustulozna psorijaza), bilo na određenim lokalizacijama (koža dlanova i stopala te akralni dijelovi šaka i stopala).

Psoriasis arthropatica (Arthritis psoriatica) karakterizira zahvaćenost zglobova, što se nalazi kod 12 do 20 posto oboljelih.

Kombinirano i rotacijsko liječenje ima prednost

Pri donošenju odluke o načinu liječenja, potrebno je voditi računa o bolesnikovoj dobi, kliničkoj slici bolesti, proširenosti psorijatičnih promjena, kao i o općem stanju bolesnika. Osobito je važno bolesniku detaljno objasniti o kakvoj je bolesti riječ, poučiti ga o važnosti uklanjanja provocirajućih čimbenika i načinima liječenja. Većina bolesnika liječi se ambulantno, dok je bolničko liječenje potrebno u težim slučajevima.

Od lokalnih pripravaka za liječenje psorijaze primjenjuju se: keratolitici, lokalni kortikosteroidi, derivati vitamina D3, cignolin i derivati vitamina A (tazaroten).

U liječenju srednje teških oblika psorijaze primjenjuje se ultraljubičasto zračenje iz umjetnih izvora - fototerapija: primjena uskog spektra UVB zraka valne duljine 311 nm i primjena UVA svjetla zajedno sa psoralenima (takozvana PUVA terapija).

Zbog povoljna učinka sunca i kupanja u morskoj vodi, bolesnicima sa psorijazom savjetuju se boravak na moru i kontrolirano izlaganje sunčevim zrakama tijekom ljetnih mjeseci - takozvana heliomarinoterapija.
U liječenju psorijaze učinkovitom se pokazala i naftalanoterapija, koja se provodi u lječilištu Naftalan u Ivanić Gradu.

U liječenju teških oblika psorijaze primjenjuje se sustavna terapija - retinoidi, metotreksat, ciklosporin i biološki lijekovi.

U suvremenom pristupu liječenju psorijaze daje se prednost kombiniranom i rotacijskom liječenju, to jest primjeni jednog ili više načina liječenja u određenim ciklusima. Na taj se način izmjenom pojedinih lijekova smanjuje mogućnost popratnih pojava, koje obično nastaju nakon dugotrajne primjene pojedinog lijeka.

Datum objave članka: 1. 6. 2010.