Ovisnost o nikotinu - kako prestati

Bolesti i stanja / Živčani i mentalni sustav Ozren Podnar prof.

Je li za odvikavanje od pušenja dovoljna volja? Da, ako imate dovoljno jaku volju. Ali nju nije moguće povećati - po volji

Psihološka ovisnost u podlozi fizioloških fenomena

Odbaciti nikotin je teško zbog toga što njegova konzumacija izaziva ugodu, a njegova odsutnost neugodu. Ta neugoda, koja nastupa pri ustezanju od duhana, zove se apstinencijska kriza i ključna je zapreka na putu prema odvikavanju.

Koliko će pušač patiti zbog odsutnosti duhana, ovisi o brojnim čimbenicima, koji uključuju duljinu pušačkog staža, količinu unesenog nikotina i specifičnosti fiziologije pojedinca.

Žudnja za cigaretom, preciznije za nikotinom, traje od dva dana do više tjedana i može oscilirati u vremenu. Mnogi bivši pušači, čak i oni koji su godinama "čisti", tvrde da ih povremeno zahvaća žudnja za pušenjem. Prvobitan uzrok žudnje je izostanak fizioloških procesa u kojima kod pušača sudjeluje nikotin, a koji dovode do osjećaja ugode i spokoja. Naime, zbog sličnosti nikotina s molekulom dopamina, jednog od prirodnih hormona sreće, nikotin u pušača preuzima glavnu ulogu u stvaranju osjećaja ugode.

Međutim, i kad se nakon uspješna odvikavanja moždana fiziologija normalizira i kad osjećaj ugode prestane ovisiti o prisutnosti nikotina, pušač se i dalje prisjeća lijepih trenutaka koje je doživio družeći se s cigaretom. Motiv ponovnog doživljavanja nikotinskog zadovoljstva, čak i kad je prošla fiziološka ovisnost, nazivamo psihološkom ovisnošću. No, i ona je uvelike utemeljena u fiziološkim fenomenima.

Muke pri odvikavanju

Osim žudnje za nikotinom, koju neki bivši pušači uspoređuju s glađu za kisikom u zagušljivoj prostoriji, osobe u procesu odvikavanja suočavaju se s još nekoliko tegoba.

Napetost - Dio napetosti koja se javlja prilikom apstinencije od pušenja potječe od tjeskobe uzrokovane prekidom dovoda goriva, to jest nikotina, našem centru za ugodu. No, prisutan je još jedan fenomen: porast energije, do kojeg dolazi prestankom pušenja. Naše tijelo dobiva više energije, na koju nije naviklo, što nas tjera na povećanu aktivnost, na koju također nismo navikli. Tu tegobu možemo ublažiti s više kretanja ili bavljenjem bilo kakvim poslom.

Razdražljivost - Odbacivanje nikotina izaziva pad raspoloženja i povećanje osjetljivosti na stres i frustraciju. Ta nam osjetljivost smanjuje toleranciju i skraćuje fitilj za agresivne reakcije, kao što su gunđanje ili izderavanje na one koji nas ometaju ili sprječavaju.

Smanjena koncentracija - Neki bivši pušači doživljavaju smetnje s koncentracijom u ranoj fazi odvikavanja. To je posljedica spomenutoga sniženog raspoloženja i povećane razdražljivosti, jer kad smo izloženiji stresu, brže se umaramo i manje mentalne energije imamo za fokusiranje na složenije ili dugotrajnije zadatke.

San / budnost - Neki tvrde da imaju tegoba s usnivanjam, dok druge hvata povećana pospanost tijekom odvikavanja - pokazatelj je to koliko je teško predvidljiva reakcija organizma prilikom ustezanja od nikotina.

Kašljanje - Pluća i gornji dišni putovi oslobađaju se od nakupljenih toksina koji su ranije sputavali disanje. Kašljanje i izbacivanje tamnosmeđe sluzi načini su na koji se organizam pročišćava. Ti bi simptomi trebali trajati samo nekoliko dana, a moguće je pomoći si sirupima i čajevima za olakšavanje iskašljavanja.

Ranice u ustima - Manji dio pušača u fazi odvikavanja doživljava promjene u usnoj šupljini kao što su afte, ranice i upalni procesi. Očekujte da te pojave potraju nekoliko dana.

Povremena vrtoglavica - Budući da vaše tijelo počinje unositi više kisika kroz pluća nego za vrijeme pušačkog staža, moguće je da će vas povremeno hvatati vrtoglavica. No, ti naleti traju samo po nekoliko sekundi, a javljaju se u prvih petšest dana, dok vam se organizam ne navikne na povećan unos kisika.

Stezanje u prsima - Neki novopečeni nepušači žale se na bolove u prsima. To je također posljedica povećane količine kisika koji ulazi u pluća i stvara pritisak. Taj bi simptom trebao trajati dan-dva od prestanka pušenja, a potraje li dulje, potražite liječnički savjet.

Zatvor stolice - U kratko vrijeme nakon obustave konzumacije nikotina može doći do usporavanja crijevnih kretnji, no te tegobe uobičajeno prestaju nakon tri do četiri dana.

Neki svoju nikotinsku apstinencijsku krizu uspoređuju s gripom ili prehladom. Od nabrojenih simptoma, mogli biste osjetiti sve, samo neke ili nijedan. Zapamtite: kad se odvikavate od pušenja, vaše tijelo prilagođava se novim okolnostima, ali te su okolnosti puno bolje od prethodnih i isplati vam se za njih podnijeti malo muke.

VIŠAK KILOGRAMA NIJE SUDBINA

Potencijalni porast težine jedna je od okolnosti koja obeshrabruje brojne pušače koji bi željeli raskinuti s ovisnosti. Prema nekim istraživanjima, četiri petine pušača dobije poneki kilogram nakon prestanka pušenja, ali porast težine gotovo nikad nije dramatičan, a težina ima tendenciju povratka na staro stanje. Ipak, u fazi odvikavanja, neki posežu za hranom da bi zaposlili ruke, koje su ostale bez uobičajene alatke, a drugi se nakrcavaju ugljikohidratima (pecivima i slasticama) jer oni, putem poticanja aktivnosti serotonina, također dižu raspoloženje.

Stručnjaci ne preporučuju odlazak na dijetu tijekom odvikavanja od pušenja, jer malo tko može podnijeti dvostruku frustraciju. Tko želi spriječiti skupljanje kilograma, može si pomoći pojačanom tjelesnom aktivnošću, koja ujedno ublažava apstinencijske tegobe i ubrzava proces odvikavanja od nikotina.

Ako se sami ne možete nositi s odbacivanjem droge kao što je nikotin i porastom tjelesne težine, obratite se psihoterapeutima. Dvije vrste psihoterapije za bivše pušače, kognitivnobihevioralna i interpersonalna, pomažu uspješnom odvikavanju i ograničavaju porast težine na minimum.

Pomoć za bivše pušače

Je li za odvikavanje od pušenja dovoljna volja? Da, ako imate dovoljno jaku volju. Ali, da se poigramo riječima, volju nije moguće povećati - po volji.

Nikotinski pripravci mogu pomoći pušačima u procesu odvikavanja tako što opskrbljuju organizam malim dozama nikotina, dovoljnim za održavanje motivacije u novopečenog nepušača, koji ujedno ublažavaju apstinencijske tegobe. Zašto nikotin, ako se želimo odviknuti od nikotina? Jedan od razloga zbog kojih ljudi žele prestati pušiti jest oslobađanje od silnih otrovnih i karcinogenih tvari koje proizvodi goruća cigareta. Unošenje samog nikotina mnogo je manje nezdravo od pušenja. Nikotinski nadomjesci postoje u transdermalnim flasterima, koji otpuštaju nikotin kroz kožu, zatim u žvakaćim gumama, nazalnim sprejevima, inhalatorima i dražejama.

Otprije desetak godina u primjeni je i bupropion, sredstvo izvorno formulirano kao antidepresiv, ali koje se pokazalo učinkovito u pomaganju kod odvikavanja od pušenja. Bupropion, kojeg se može naručiti i preko hrvatskih ljekarni, ne unosi nikotin u organizam, nego održava prirodni dopamin u mozgu dulje aktivnim. Budući da i nikotin djeluje tako da stimulira dopaminske receptore na živčanim stanicama, bupropion je optimalna zamjena: također stvara osjećaj ugode, ali bez brojnih nuspojava koje su vezane uz nikotin i duhanski dim.

Osim nikotinskih nadomjestaka i bupropiona, stručnjaci bivšim pušačima preporučuju duboko disanje, pijenje većih količina vode, uranjanje u aktivnost, osobito tjelesnu. Svakodnevna rekreacija, makar polusatne šetnje ili rad u vrtu, fiziološki djeluje na organizam tako da potiče lučenje brojnih hormona ugode. Redovito bavljenje sportom, u skladu s vašim zdravstvenim stanjem, uvelike će vam pomoći da suzbijete neugodne simptome ustezanja od nikotina - i da ga više nikad ne zatrebate!

Datum objave članka: 1. 8. 2016.