Pogled koji puno govori

Bolesti i stanja / Vidni sustav dr. sc.   Ivanka Petric-Vicković dr. med., spec. oftalmolog

Proljetna cvatnja biljaka u prvi plan stavlja alergijski uzrok konjunktivitisa, no ne treba zanemariti ni bakterije niti viruse

Gotovo nema osobe koja nije čula za konjunktivitis, a mnogi su se s tom bolešću i susreli. Konjunktivitis je upala spojnice oka (konjunktive) koja se manifestira u mnogo oblika, a najčešće su bakterijskog, virusnog i alergijskog podrijetla.

Gnojna sekrecija – oprez, bakterije

Kao i kod većine konjunktivitisa, znakovi bakterijskog konjunktivitisa su crvenilo spojnice oka, iritacija (pečenje, svrbež, bol) i pojačano suženje oka. Od ostalih ga razlikuje gnojna sekrecija oka, tako da su ujutro nakon buđenja vjeđe često slijepljene.

Upala spojnice obično počinje na jednom oku, te se vrlo lako i brzo širi i na drugo. Najčešće je uzrokovana bakterijama s bolesnikove kože ili iz dišnog sustava. U liječenju se koriste antibiotici širokog spektra za lokalnu primjenu (kapi i masti za oči). Ako se tijekom liječenja antibiotikom jave crvenilo i otok vjeđa, uz pogoršanje kliničke slike, treba se javiti oftalmologu, jer je vjerojatno riječ o alergijskoj reakciji na primijenjeni lijek. Kako biljke mogu biti potencijalni alergeni, ne preporučuje se ispiranje oka kamilicom, niti primjena obloga od kamilice ili drugih ljekovitih biljaka.

Eventualno širenje infekcije na okolna područja nastoji se spriječiti preventivnim higijenskim mjerama: pranje ruku, izbjegavanje kontakta očiju s rukama i lijekovima, kontrola i odvajanje bolesnikove odjeće, ručnika i posteljine, a ako bolesnik nosi kontaktne leće, tijekom infekcije potrebno ih je zamijeniti naočalama.

Zaigrani virusi

Velik broj virusnih konjunktivitisa koji se javljaju u sklopu virusnih infekcija respiratornog sustava ili gripe spontano se zaliječi.

Epidemični konjunktivitis
Uzrokuje ga adenovirus, koji je izrazito zarazan, vrlo brzo se širi (npr. u zatvorenim kolektivima - vrtići, škole, bolnice...) i može uzrokovati epidemije lokalnog karaktera, zbog čega su nužne stroge higijenske mjere za sprječavanje širenja infekcije. Razvoj bolesti je akutan, uz pojavu izrazitog crvenila i edema spojnice, suženja i otečenosti vjeđa. Kako specifična terapija ne postoji, mjere za olakšanja simptoma su: umjetne suze, oblozi ili katkad, uz liječnički nadzor, kortikosteroidne ili antibiotske kapi. Ovaj oblik obično traje oko tri tjedna.

Upala spojnice obično počinje na jednom oku, te se vrlo lako i brzo širi i na drugo. Najčešće je uzrokovana bakterijama s bolesnikove kože ili iz dišnog sustava

Primarni herpes simpleks konjunktivitis
nfekcija je najčešće uzrokovana herpes simplex virusom tipa 1, a javlja se kod djece do pete godine života. Zbog nespecifične kliničke slike većina ih prođe nezapaženo i neotkriveno. Klasični simptomi i znakovi bolesti su iritacija oka, vodenast sekret, pojava folikula na spojnici vjeđe i povećanje limfnih čvorova ispred uha. Na rožnici se mogu javiti točkasta oštećenja i rubni ulkusi. Iako je herpetični blefarokonjunktivitis uglavnom povezan s primarnom infekcijom, može se javiti i kao reaktivacija bolesti. Bolest se uglavnom spontano povuče, bez terapije. Moguća je primjena lokalne antivirusne terapije - ako je zahvaćena rožnica, ako su se pojavili mjehurići na vjeđi ili za prevenciju širenja bolesti na rožnicu.

A tek alergija...

Sezonski alergijski konjunktivitis
Dolaskom proljeća ulazimo u doba cvatnje biljaka, povećane koncentracije peludi u zraku i pojave najčešće vrste alergijskog konjunktivitisa. Najizraženiji simptom je svrbež očiju, uz crvenilo oka i pojačano suženje, a vidna oštrina ostaje nepromijenjena. S obzirom na to da se javlja u pravilnim razmacima, u isto doba godine, sastavljeni su peludni kalendari za lakše praćenje i prepoznavanje uzročnika (alergena), te primjenu preventivnih mjera.

Perenijalni alergijski konjunktivitis
Javlja se tijekom cijele godine, a najčešći alergeni su grinje, prašina i dlaka životinja. Simptomi bolesti, iako traju cijele godine, blaži su u odnosu na sezonski oblik.

S obzirom na to da je izbjegavanje kontakta s alergenom teško provesti u praksi, u liječenju se koristimo i drugim metodama. Savjetuju se antihistaminici, a u simptomatskoj terapiji umjetne suze, koje pojačavaju prvu liniju obrane od alergena, jer ispiru površinu oka i smanjuju koncentraciju alergena, podmazuju površinu oka te obnavljaju oštećeni suzni film.

Konjunktivitis velikih papila
palna reakcija spojnice gornje vjeđe povezana s nošenjem kontaktnih leća, očnim protezama ili stranim tijelom u oku (npr. konac). Najčešći je kod nosioca kontaktnih leća, i deset puta češći kod nosioca mekih u odnosu na tvrde leće. Prosječno vrijeme za razvoj kliničke slike je osam mjeseci kod nosioca mekih, odnosno osam godina kod nosioca tvrdih kontaktnih leća. Prije pojave klasične kliničke slike bolesnici se žale na grebanje i pojačan mukozni sekret koji se skuplja na kontaktnim lećama, što smanjuje vrijeme njihova nošenja.

Uz to, nakon određenog vremena javljaju se smanjenje vidne oštrine i veća pokretljivost leća, što može rezultirati njihovim nepodnošenjem. U kliničkoj slici nalazimo zadebljanu i crvenu spojnicu gornje vjeđe, na kojoj se javljaju makropapile i gigantske papile. U liječenju valja ukloniti čimbenik upalne reakcija (kontaktna leća, proteza...), uz kratkotrajnu lokalnu primjenu kortikosteroida, što smanjuje simptome.

Datum objave članka: 1. 4. 2012.