Poremećaji mokrenja

Bolesti i stanja / Medicinski leksikon Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Poremećaji mokrenja i način na koji se očituju najčešće su odraz različitih patoloških procesa unutar mokraćnog sustava, ali i izvan njega

Što su poremećaji mokrenja?

Pod pojmom poremećaji mokrenja podrazumijevaju se abnormalnosti u procesu mokrenja koje uključuju:

  • kontrolu mokraćnog mjehura
  • učestalost mokrenja
  • volumen i sastav mokraće.

Poremećaji koji ometaju kontrolu mokraćnog mjehura i mokrenja

Bubrezi neprestano proizvode mokraću, koja teče kroz dvije cijevi (mokraćovode) do mokraćnog mjehura, gdje se pohranjuje. Najniži dio mokraćnog mjehura (vrat) okružen je mišićem (mokraćnim sfinkterom) koji ostaje stegnut kako bi zatvorio početni dio mokraćne cijevi (uretra) kroz koju se odvodi mokraća iz tijela, tako da se mokraća zadržava u mjehuru sve dok se ne napuni.

Kada je mjehur pun, pokreće se živčani impuls koji putuje do leđne moždine pa do mozga, kada osoba postaje svjesna nagona za mokrenjem. Osoba koja ima kontrolu nad mokrenjem može svjesno i dobrovoljno odlučiti hoće li mokriti ili će još neko vrijeme zadržati mokraću. Kada se donese odluka o mokrenju, mišići u stijenci mokraćnog mjehura se kontrahiraju kako bi istisnuli mokraću van, a mokraćni sfinkter se opušta dopuštajući mokraći da otječe u mokraćnu cijev. Mišići trbušne stijenke i dna zdjelice mogu se svjesno kontrahirati kako bi se povećao pritisak na mokraćni mjehur prilikom mokrenja.

Različiti poremećaji mogu ometati kontrolu mokrenja. Među njima su intersticijski cistitis, neurogeni mjehur, urinarna inkontinencija i zadržavanje mokraće.

Intersticijski cistitis

Intersticijski cistitis je neinfektivna upala mokraćnog mjehura koja uzrokuje bol iznad mokraćnog mjehura, u zdjelici ili u donjem dijelu trbuha te izaziva čestu i hitnu potrebu za mokrenjem, ponekad s inkontinencijom. Smatra se da je češći nego što se prvobitno mislilo i da bi mogao biti odgovoran za druge probleme, kao što je kronična bol u zdjelici.

Iako mogu biti pogođeni muškarci i djeca, u oko 90 posto slučajeva javlja se u žena. Uzrok je nepoznat, no smatra se da zbog oštećenja stanica sluznice mjehura dolazi do iritativnog učinka određenih tvari iz mokraće. Ne postoji lijek, ali simptomi se mogu ublažiti promjenama u prehrani, navikama mokrenja i lijekovima za ublažavanje boli.

Neurogeni mjehur

Neurogeni mjehur predstavlja neurogenu disfunkciju mokraćnog mjehura zbog prirođenog ili stečenog oštećenja inervacije donjeg dijela mokraćnog sustava. Klinički se najčešće očituje nemogućnošću potpuna pražnjenja mjehura, inkontinencijom (nevoljnim otjecanjem) mokraće, nedostatkom osjeta punoće mjehura i ponavljajućim upalama mokraćnog sustava.

Inkontinencija mokraće

Inkontinencija mokraće označava nemogućnost zadržavanja mokraće, odnosno nekontrolirano mokrenje. Može se javiti u odraslih i djece.Zadržavanje mokraće (retencija urina)

Označava nemogućnost mokrenja ili nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura (u ovom slučaju obično postoji učestala potreba za mokrenjem ili inkontinencija mokraće). Ako osoba može mokriti, liječnici mjere količinu mokraće koja ostane u mjehuru nakon što osoba mokri (tzv. ostatni urin).

Neki od razloga zadržavanja mokraće su: poremećena kontrakcija mišića mokraćnog mjehura, blokirano otvaranje mjehura (zbog začepljenja izlaznog dijela) ili postoji nedostatak koordinacije između kontrakcije mjehura i opuštanja mišića koji zatvara otvor mjehura (mokraćni sfinkter).

Zadržavanje mokraće češće je među muškarcima jer povećanje prostate (npr. zbog benigne hiperplazije) može uzrokovati suženje mokraćne cijevi. I lijekovi (npr. antihistaminici i neki antidepresivi) mogu uzrokovati zadržavanje mokraće i kod muškaraca i kod žena.

Drugi uzroci uključuju tvrdu nakupinu stolice (koja ispunjava rektum i pritišće mokraćnu cijev) i neurogeni mjehur (u osoba s dijabetesom, multiplom sklerozom, Parkinsonovom bolešću ili prethodnim kirurškim zahvatom u zdjelici koji je doveo do oštećenja živaca mokraćnog mjehura).Simptomi akutne retencije mokraće mogu uključivati nemogućnost mokrenja, često jaku bol u donjem dijelu trbuha, hitnu potrebu za mokrenjem, naticanje donjeg dijela trbuha.

Kronična retencija mokraće se razvija tijekom vremena i može uzrokovati malo ili nimalo simptoma, što može otežati otkrivanje. Ako uzrokuje simptome, oni mogu uključivati nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura prilikom mokrenja, učestalo mokrenje male količine mokraće, poteškoće u pokretanju protoka mokraće (otežano mokrenje), spori mlaz mokraće, hitnu potrebu za mokrenjem sa slabim uspjehom, osjećaj potrebe za mokrenjem nakon završetka mokrenja, curenje mokraće bez upozorenja ili nagona te bol ili nelagodu u donjem dijelu trbuha.

Otežano mokrenje se javlja kada osoba ima poteškoća s pokretanjem ili održavanjem struje mokraće. Iako se najčešće javlja kod starijih muškaraca (zbog povećane prostate), može se dogoditi bilo kome i u bilo kojoj dobi. Nekoliko je mogućih uzroka, a neki od najčešćih su povećana prostata, oštećenje živaca (trauma, moždani udar, dijabetes, oštećenje mozga), anestetici, infekcije mokraćnog sustava, kamenci u bubrezima ili mokraćnom mjehuru, operacija na bilo kojem dijelu mokraćnog sustava, lijekovi (npr. dekongestivi), spolno prenosive infekcije, maligni tumor koji uzrokuje blokadu, psihološka stanja, disfunkcija mokrenja (npr. u slučaju multiple skleroze). Otežano mokrenje se može pojaviti samostalno ili kao jedan od simptoma neaktivnog mokraćnog mjehura.

Promjene učestalosti mokrenja

Učestala potreba za mokrenjem (polakisurija)

Polakisurija se manifestira potrebom za mokrenjem mnogo puta tijekom dana ili noći (nokturija) ili oboje, u volumenu koji je normalan ili manji od normalnog. Najčešće je posljedica patološkog stanja koje smanjuje kapacitet mjehura ili onemogućava potpuno pražnjenje mjehura. Učestalo mokrenje može pratiti dizuriju (bolno mokrenje) povezanu s infekcijom mokraćnog sustava ili, rjeđe, s vaginitisom.

Razlozi pojave učestalog mokrenja mogu biti organske ili psihičke prirode. Nekoliko čimbenika može biti povezano s učestalim mokrenjem, a to su: infekcija, bolest, ozljeda ili iritacija mokraćnog mjehura, stanja koja povećavaju proizvodnju mokraće, promjene u mišićima, živcima ili drugim tkivima koje utječu na funkciju mokraćnog mjehura, neki tretmani karcinoma te lijekovi (npr. diuretici, neki antipsihotici, stabilizatori raspoloženja poput litija, neki antihistaminici itd.) ili pića koja povećavaju proizvodnju mokraće.

U analizi su bitni volumen i vrijeme pražnjenja, jer veliki kapacitet mokraćnog mjehura može prikriti povećanje proizvodnje mokraće.

Bitna je i periodičnost, jer učestalo mokrenje tijekom dana, a bez mokrenja noću, ili učestalo mokrenje koje traje samo nekoliko sati, ukazuje na živčanu napetost ili psihijatrijski uzrok.

Noćno mokrenje (enuresis nocturna)

Noćno mokrenje u krevet je nehotično oslobađanje mokraće tijekom spavanja.

Mogući uzroci enureze kod odraslih: hormonski uzroci (tijelo noću proizvodi antidiuretski hormon koji usporava proizvodnju mokraće tijekom spavanja, no u slučaju enureze ne proizvodi se u dovoljnoj količini da smanji proizvodnju mokraće, što često dovodi do mokrenja u krevet; može biti simptom dijabetesa tipa I i tipa II); neurološki uzroci (smanjen funkcionalni kapacitet mokraćnog mjehura, što znači da je količina mokraće koju može zadržati, prije nego što pošalje signal mozgu da je pun, manja od prosjeka; preaktivan mjehur ili nestabilnost mjehura); strukturalni uzroci (problemi u mokraćnoj cijevi, prostati ili zdjelici, uključujući infekciju mokraćnog sustava, kamence u mokraćnom sustavu, povećanu prostatu te rak prostate i mokraćnog mjehura); lijekovi i dijeta (nuspojava određenih lijekova protiv nesanice i onih koji se uzimaju u psihijatrijske svrhe kao što su tioridazin, klozapin i risperidon; iritansi mokraćnog mjehura, kao što su alkohol i kofein, također mogu doprinijeti nestabilnosti mokraćnog mjehura i djelovati kao diuretici, tj. povećati proizvodnje mokraće).

Noćno mokrenje kod djece je obično psihosomatskog podrijetla, dok su organski uzroci rjeđi (spina bifida, kongenitalne malformacije mokraćnih putova itd.).Prekomjerno aktivan mokraćni mjehur

Prekomjerno aktivan mokraćni mjehur ne označava bolest nego je naziv za skupinu mokraćnih simptoma. Najčešći simptom je iznenadna, snažna i nekontrolirana potreba ili nagon za mokrenjem. Drugi simptom je potreba za mokrenjem mnogo puta tijekom dana i noći. U osnovi, radi se o osjećaju da se „mora ići" na toalet, i hitno i previše puta. To se može dogoditi čak i ako mjehur nije pun.

Ako imate prekomjerno aktivan mjehur, može se dogoditi sljedeće:

  • Curi vam mokraća ili imate “urgentnu inkontinenciju” - znači da mokraća curi kada osjetite iznenadnu želju za mokrenjem. Pazite, ovo nije isto što i stresna urinarna inkontinencija - u tom slučaju mokraća curi dok se kiše, smije ili se obavljaju druge tjelesne aktivnosti).
  • Često mokrite - iako se broj mokrenja tijekom dana razlikuje od osobe do osobe, mnogi stručnjaci se slažu da se odlazak na toalet više od osam puta u 24 sata smatra čestim mokrenjem.
  • Budite se noću kako biste mokrili - ako se to događa više od jednom, može biti simptom prekomjerno aktivnog mjehura ili nokturije.


Prekomjerno aktivan mokraćni mjehur može biti simptom poremećaja živčanih signala između mjehura i mozga, kad signali „poručuju“ mjehuru da se isprazni čak i kada nije pun. Može se javiti i kada su mišići u mokraćnom mjehuru previše aktivni, što znači da se kontrahiraju (stišću) prije nego što je mjehur pun, a to onda uzrokuje iznenadnu i snažnu potrebu za mokrenjem ("hitnost“ ili „urgencija“).

Čimbenici rizika za pojavu simptoma prekomjernog aktivnog mokraćnog mjehura: neurološki poremećaji ili oštećenje signala između mozga i mokraćnog mjehura, hormonske promjene, slabost mišića zdjelice ili grčevi, infekcija mokraćnog sustava, nuspojava nekih lijekova, bolesti koje utječu na mozak ili leđnu moždinu (poput moždanog udara i multiple skleroze).

Promjene volumena i sastava mokraće

PROMJENE VOLUMENA MOKRAĆE

Poliurija

Pojam je koji se odnosi na izlučivanje prekomjernog volumena mokraće u relativno kratkom vremenu, tj. više od 2,5 litre dnevno. Izlučivanje prekomjerne količine mokraće može biti uobičajeno stanje, ali ne bi trebalo trajati duže od nekoliko dana. Mnogi ljudi primjećuju simptom noću, kada se govori o noćnoj poliuriji ili nokturiji.

Prekomjerno izlučivanje mokraće ponekad može signalizirati zdravstvene probleme, što uključuje infekcije mokraćnog mjehura (često kod djece i žena), inkontinenciju mokraće, šećernu bolest, intersticijski nefritis, zatajenje bubrega, bubrežne kamence, psihogenu polidipsiju (psihološki uvjetovan pojačan unos tekućine), mentalne poremećaje koji uzrokuje pretjeranu žeđ, anemiju srpastih stanica, povećanu prostatu (benigna hiperplazija prostate) i određene vrste raka.

Poliurija se može javiti i nakon CT skeniranja ili bilo koje dijagnostičke pretrage u kojoj se u tijelo unosi kontrast (obično dan nakon pretrage). Od ostalih češćih uzroka treba istaknuti načina života - može uključivati pijenje velike količine tekućine te konzumaciju alkohola i kofeina. Tu si i neki lijekovi poput onih za povišeni krvni tlak (npr. diuretici) koji povećavaju volumen mokraće.

Oligurija

Oligurija označava znatno smanjenje količine izlučene mokraće. Za odrasle to znači manje od 400 mililitara mokraće dnevno, dok se specifične količine za dojenčad i djecu temelje na njihovoj težini (manje od 1 mililitar po kilogramu na sat za dojenčad i manje od 0,5 mililitara po kilogramu na sat za djecu).

Nekoliko je razloga za pojavu oligurije: dehidracija (najčešći uzrok); opekline i druge ozbiljne ozljede; opstrukcija protoka mokraće na bilo kojoj razini mokraćnog sustava (može ček dovesti i do anurije, tj. potpunog prekida izlučivanja mokraće); lijekovi (npr. nesteroidni protuupalni lijekovi poput aspirina i ibuprofena, određeni antibiotici, neki lijekovi za kemoterapiju, ACE inhibitori za kontrolu krvnog tlaka, lijekovi koji se koriste za liječenje prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura, kontrastne tekućine koje se koriste u rtg dijagnostici); bolest bubrega.

Anurija

Anurija znači potpuni prestanak mokrenja, kada bubrezi proizvode manje od 500 mililitara (mL) mokraće svaki dan. Uobičajena dnevna količina izlučene mokraće iznosi između jedne i dvije litre za odraslu osobu.

Neki od uzroka anurije su: šećerna bolest (ako nije kontrolirana može dovesti do dijabetičke ketoacidoze i oštećenja malih krvnih žila u bubrezima, što s vremenom može dovesti do akutnog zatajenja bubrega i slabe ili nikakve proizvodnje mokraće); bubrežni kamenci (mogu biti razlog blokade protoka mokraće); akutno zatajenje bubrega; visok krvni tlak (može dovesti do trajnog oštećenja bubrega i anurije); tumori (mogu biti razlog blokade protoka mokraće); zatajenje srca (srce ne može pumpati dovoljno krvi po tijelu pa bubrezi prestaju proizvoditi mokraću kako bi zadržali dodatnu tekućinu).

PROMJENE BOJE, MIRISA I KONZISTENCIJE MOKRAĆE

Normalna mokraća je je žućkaste boje, čiji intenzitet ovisi o tome koliko je razrijeđena, odnosno koliko  tekućine se unosi. Blagog je mirisa koji može varirati u ovisnosti o prehrani.

Promjene u mokraći odražavaju se kroz promjenu boje, mirisa i konzistencije

Najbezopasnije promjene u boji mokraće su posljedica hrane koja se jede. Tako, zbog namirnica kao što su cikla, kupine ili rabarbara može poprimiti crvenkastu, ponekad i tamnosmeđu boju. Mrkva može dati svijetlo narančastu, vitamin C narančastu, a B vitamini zelenkastu nijansu. I neki lijekovi mogu promijeniti boju mokraće, što može biti njihova nuspojava.

S druge strane, promjene u boji mogu ukazivati na patološki proces: mokraća crvene boje može ukazivati ​​na prisustvo krvi (hematurija - može biti posljedica mokraćne infekcije, bubrežnih kamenaca, a u neki slučajevima i raka) ili biti znak trovanja olovom ili živom. Tamnosmeđa mokraća može ukazivati ​​na zatajenje jetara, a boja kole ili čaja na upalu bubrega (glomerulonefritis). Narančasto obojenje mokraće može ukazivati ​​na problem s jetrom ili žučovodom. Zelenkasta ili mutna mokraća može biti simptom infekcije mokraćnog sustava.
 


 

Promjenu mirisa mokraće mogu uzrokovati prehrana, vitamini ili lijekovi. Poznato je da šparoge daju mokraći jači miris amonijaka, kao i suplementi vitamina B6. Miris se mijenja i u slučaju slabog unosa tekućine, kada visoko koncentrirana mokraća može imati vrlo intenzivan miris amonijaka. Zdravstvena stanja koja mijenjaju miris mokraće mogu biti vrlo ozbiljna i uključuju dijabetes, infekciju mokraćnog mjehura, infekciju bubrega, zatajenje jetara, metaboličke poremećaje.

Promjene u konzistenciji mokraće mogu se očitovati npr. pjenastim izgledom. To je obično bezopasna posljedica brzine mokrenja i može se pojaviti nakon unosa određene hrane. No, ako se nastavi, osobito ako se uz to pojavi naticanje nogu (edemi), to može biti rezultat viška proteina u mokraći, što može značiti bolest bubrega.

Promjene u boji, mirisu ili konzistenciji mokraće su obično uzrokovane relativno bezopasnim promjenama u prehrani i nekim lijekovima, osobito ako se javljaju bez ikakvih drugih simptoma. No, isto tako mogu biti posljedica ozbiljnijih poremećaja. Stoga je važno odmah potražiti liječničku pomoć ako se primijete bilo kakve promjene koje traju neko vrijeme ili se ne čine povezane s prehranom.

Bolno mokrenje ili dizurija

Dizurija je pojam koji se koristi za opisivanje bolnog mokrenja. Ne odnosi se na to koliko često se mokri, iako se učestalo mokrenja često pojavljuje zajedno s dizurijom. Dizurija nije dijagnoza nego je simptom bolesti ili stanja, najčešće unutar mokraćnog sustava, ali i izvan njega.

Što uzrokuje bolno mokrenje?

Općenito govoreći, brojna stanja mogu uzrokovati bolno mokrenje. Kod žena su čest uzrok infekcije mokraćnog sustava, a u muškaraca su to upala mokraćne cijevi i određena stanja prostate. Rizik je veći kod trudnica, oboljelih od šećerne bolesti i osoba s bilo kojom bolešću mokraćnog mjehura.

Medicinska stanja i vanjski čimbenici koji mogu uzrokovati bolno mokrenje: upala mokraćne cijevi (uretritis), suženje mokraćne cijevi, kamenci u mokraćnom mjehuru, upala mjehura (cistitis), lijekovi (poput onih koji se koriste u liječenju raka, a nuspojava im je iritacija mokraćnog mjehura), upala bubrega (pijelonefritis), bubrežni kamenci, upala prostate (prostatitis), spolno prenosive bolesti (Chlamydia trachomatis, Herpes genitalis, gonoreja), vaginitis (upala zbog gljivične ili bakterijske infekcije), nedavni zahvat na mokraćnom sustavu, neki proizvodi za intimnu higijenu.

Simptomi bolnog mokrenja

Simptomi mogu varirati između muškaraca i žena, no oba spola ga obično opisuju kao peckanje i/ili svrbež. Bol se može pojaviti na početku mokrenja ili nakon mokrenja. Bol na početku mokrenja često je simptom infekcije mokraćnog sustava, dok bol nakon mokrenja može biti znak problema s mokraćnim mjehurom ili prostatom. Pacijent se ponekad žali i na bol u području iznad stidne kosti (suprapubično).

Kod muškaraca, bol se može osjetiti u penisu prije i nakon mokrenja. Simptomi kod žena mogu biti unutarnji i vanjski. Bol izvan vaginalnog područja može biti uzrokovana upalom ili iritacijom osjetljive kože. Unutarnja bol može biti simptom infekcije mokraćnog sustava. Liječenje ovisi o uzroku.

Test poremećaja mokrenja

Zbog moguće pojave 4N2 u gerijatriji (nepokretnost, nestabilnost, nesamostalnost, nekontrolirano mokrenje), liječnicima obiteljske medicine preporučuje se da testiraju svoje gerijatrijske osiguranike.

Test potražite ovdje. (Izvor: Centar za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, Mirogojska cesta 16, Zagreb)


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 27. 5. 2022.
izdvojeni proizvodi