Preventivni pregledi spašavaju život

Bolesti i stanja / Opća medicina izv. prof. dr. sc.   Nataša Antoljak dr. med., spec. epidemiolog

S obzirom na to da se rak debelog crijeva razvija sporo tijekom godina, otkrije li se rano, prije pojave prvih znakova, veliki su izgledi za izlječenje

U Hrvatskoj i svijetu posljednjih desetljeća bilježi se porast pojavnosti i smrtnosti od raka debelog i završnog crijeva. Jednim dijelom zbog bolje dijagnostike i registracije oboljelih, ali i drugih mogućih uzroka (npr. postoji dovoljno znanstvenih dokaza da su s većom učestalošću povezani pušenje i prehrana s previše crvenog i dimljenog mesa).

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je 2014. godine bio na drugome mjestu po pojavnosti, s 3121 novooboljelim (72/100.000), a na drugome mjestu po smrtnosti u 2013. s 2094 umrlih (48/100.000). Najvećim su dijelom razlozi kasni dolazak liječniku i nedovoljno znanja o stvarnoj mogućnosti ranog otkrivanja i prevencije. Bolesnici ne obraćaju pozornost na vidljivu krv u stolici, jer najčešće misle da su posrijedi hemoroidi, tako da se u više od 50 posto bolesnika rak debelog crijeva otkriva u fazi postojanja regionalnih ili udaljenih metastaza. To je osobito loše u slučaju raka anusa i rektuma, na koje se može posumnjati već na temelju razgovora s bolesnikom i digitorektalnog pregleda.

Rano otkrivanje daje rezultate

S obzirom na to da se rak debelog crijeva razvija sporo tijekom godina, otkrije li se rano, prije pojave prvih znakova, veliki su izgledi za izlječenje. Najčešća metoda ranog otkrivanja je pregled stolice na golim okom nevidljivu krv, što je često prvi znak bolesti. Tom metodom moguće je otkriti ne samo rak nego i polipe, od kojih su neki predstadij raka debelog crijeva, pa njihovo odstranjivanje djeluje kao prevencija daljnjeg razvoja bolesti. Uz to, rano otkrivanje raka debelog crijeva ujedno smanjuje potrebu za velikim kirurškim zahvatima, pa mnoge osobe izbjegnu kolostomu (umjetni otvor na trbušnoj stijenci na koji se spoji crijevo te stolica izlazi u plastičnu vrećicu koju bolesnik treba mijenjati).

Države u kojima je edukacija rezultirala odazivom na pregled i potaknula svijest da možemo i sami nešto napraviti za očuvanje zdravlja, već pokazuju rezultate: u većine bolesnika otkrivaju se polipi i ne dolazi do nastanka raka.

Odazovite se na preventivni program

Iz Zavoda za javno zdravstvo, određenim redoslijedom, svake dvije godine pozivaju se građani od 50. do 74. godine života na pregled stolice na nevidljivu krv. Poziv sadrži informativni letak i povratnu kuvertu s plaćenim odgovorom. Na poleđini pisma piše "Pristanak za uključivanje u Program", a može se upisati i razlog nesudjelovanja. Nakon pozitivnog odgovora, šalje se kuverta s tri testna kartona za nanošenje uzoraka stolice, koji se poštom šalju u zavod na očitanje.

Postupak uzorkovanja je jednostavan: na prednjoj strani svakog testnog kartona treba upisati ime i prezime, adresu i datum uzimanja stolice. Pri obavljanju nužde, na WC školjku nalijepi se priloženi biorazgradivi sanitarni podložak. Nakon popunjavanja podataka s prednje strane kartona treba otvoriti prednji poklopac, uz pomoć priloženog štapića uzeti uzorak stolice veličine pšenice i razmazati ga u tankom sloju u okrugla polja. Uzorak se uzima čistim štapićima s drugih dijelova stolice. Nakon što su uzorci naneseni, treba ih osušiti na zraku i zatvoriti prednji poklopac kartona. Sanitarni podložak se odlijepi i baci u WC školjku. Treba prikupljati uzorke iz tri uzastopne stolice. Testne kartone s uzorkom potrebno je zatvoriti u plastičnu vrećicu te ih zajedno s popunjenim upitnikom u povratnoj kuverti poslati na očitanje u Zavod za javno zdravstvo.

Sve osobe s pozitivnim nalazom pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici i istodobnog uklanjanja polipa. S obzirom na to da to znači prekidanje daljnjeg razvoja bolesti u neželjenom smjeru, važno je da svi stanovnici kojima su ovi pregledi namijenjeni shvate kako je nužno slijediti staru poslovicu: bolje spriječiti nego liječiti.

Datum objave članka: 1. 12. 2016.