Pristup liječenju trzajne ozljede vratne kralježnice

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Bojan Nasteski bacc. physioth.

Multi Cervical Unit terapija pretpostavlja aktivnu ulogu pacijenta tijekom tretmana i njegovu kontrolu izvođenja pokreta i jačanja mišića

Kako dolazi do trzajne ozljede

Trzajna ozljeda vratne kralježnice, tzv. whiplash, danas je vrlo česta, najčešća u prometnim nezgodama (sudar automobila, pad motorista, biciklista i pješaka). Naziv whiplash ozljeda (engl. Whiplash injury) složenica je engleskih riječi - whip (što znači ošinuti bičem, naglo udariti), lash (bič) i injury (ozljeda, nezgoda), a u slobodnom prijevodu znači "kao bičem ošinuto", "nagli trzaj glave poput trzaja biča".

Prilikom sudara dvaju automobila, pod pretpostavkom da ste u prednjem koji je udaren odostraga, dok se automobil ne zaustavi, vaše tijelo i vratna kralježnica prolaze kroz nekoliko faza. Odmah nakon udara ramena putuju naprijed, sve dok nisu u položaju ispred glave, a vrat se isteže natrag. Prilikom kočenja automobil se naglo zaustavlja, što baca glavu i vrat unatrag, sve dok ne udare u sjedalo, tj. držač za glavu. Dakle, klasični mehanizam ozljede zvan whiplash događa se u sekundi. Bitan čimbenik je i brzina vožnje - što je veća, trzajne ozljede su češće i jače. Zaštitni zračni jastuk, koji se napuše u trenutku sudara, najviše smanjuje broj trzajnih ozljeda vrata.

Prema nekim statistikama, broj trzajnih ozljeda vrata u posljednjih deset godina porastao je čak pet puta. Kao posljedica sudara, otprilike 20 posto ljudi ima problema s glavom i vratnom kralježnicom. Iako se neki oporave relativno brzo, neki razvijaju kronično stanje koje rezultira bolovima, a katkad i nemogućnošću obavljanja aktivnosti iz svakodnevnog života.

Promijenjeni odnosi vratnih struktura

Zbog jačine udara prilikom sudara dolazi do snažne kontrakcije mišića vrata, uganuća vratne kralježnice i oštećenja mekih tkiva (puknuća ligamenata, tetiva, mišića i njihovih ovojnica), ali i do pucanja diskova među kralješcima i oštećenja malih zglobova kralježnice te promjene koštano-mišićno-ligamentarnih međuodnosa. Popuštanje sveza među kralješcima uzrokuje i veću međusobnu gibljivost, pa se može oštetiti i kralježnična moždina te korijen živaca.

Zbog ozljede mišića, javljaju se bol i napetost, što traje i nekoliko tjedana. I vratni ligamenti mogu biti istegnuti i ozlijeđeni, što umanjuje njihovu ulogu stabilizacije i zaštite zglobova i živaca. Može doći do sporijeg zacjeljivanja i nestabilnosti, pri čemu mišići postaju slabiji, živci iritirani, a zglobovi upaljeni i bolni.

Neposredni i odgođeni simptomi

Simptomi se rjeđe javljaju odmah, češće nakon nekoliko sati ili dana. Najčešći su glavobolja, napetost mišića vrata i oko lopatica, bol u vratu i ramenima, vrtoglavica, omaglica, mučnina, zujanje u ušima, trnci u vratu, u jednoj ili obje ruke i šake, trnci i bol u vilici, ograničenje opsega pokreta glave, a posljedično se može javiti i bol u križima i kukovima.

Kao posljedica ozljede često se javljaju i problemi sa spavanjem, radnom aktivnošću, koncentracijom i pamćenjem. Zbog oštećenja mekih tkiva javljaju se mikrotraume, stvaraju trajni ožiljaci u ligamentima, mišićima, diskovima i razvijaju degenerativne promjene.

Nakon prometne nezgode valja postaviti dobru dijagnozu. Na temelju dobivenih anamnestičkih podataka o problemima s vratnom kralježnicom, uključujući i one koje je osoba možda imala prije nesreće, pristupa se aktivnom pregledu, koji uključuje procjenu opsega pokreta vratne kralježnice te funkciju živaca i mišića u rukama i nogama.

Ako se smatra da osnovne pretrage nisu dovoljne, odnosno ne daju dovoljno informacija, preporučuje se nekoliko dodatnih (magnetska rezonancija, kompjutorizirana tomografija, elektromijelografija, eventualno neke krvne pretrage i po potrebi savjetovanje s drugim specijalistima).

Stare i nove metode

Vrsta tretmana ovisi o tome što su prethodne pretrage otkrile o uzrocima. U akutnoj fazi, većina pacijenata uspješno se liječi mirovanjem, lijekovima za opuštanje mišića i smanjenje boli, protuupalnim lijekovima, primjenom topline ili krioterapije (led), prilagođavanjem aktivnosti dnevnog života i načina rada, vježbama i primjenom fizikalne terapije.

U prošlosti su se te ozljede tretirale imobilizacijom Shantzovim ovratnikom. I danas ga možemo primijeniti u akutnoj fazi (kraća razdoblja nošenja nekoliko puta dnevno), ali ipak se pokušava što je prije moguće početi s doziranom aktivnošću.

U prva 24 sata može se primijeniti krioterapija (terapija ledom), uz lagano pokretanje glave. Radi opuštanja mišića i poboljšanja cirkulacije, a samim time i smanjenja boli, dozirano se primjenjuju i elektroterapija, magnetoterapija i terapija ultrazvukom. Viši fizioterapeut pacijentu može pokazati i nekoliko kratkih vježbi koje se mogu provoditi kod kuće. U početku se preporučuje i određeno razdoblje bolovanja ili, ako to nije moguće, prilagodba radnih aktivnosti.

U svakom slučaju, da bi se mogle preporučiti i provoditi pravilne metode liječenja i rehabilitacije, a to kod većine pacijenata može biti dugotrajno i bolno, iznimno je važno otkrivanje epicentra, tj. točnog uzroka boli.

U svijetu se trenutačno provodi još jedna metoda terapije trzajnih ozljeda - Multi Cervical Unit (MCU). Za MCU terapije aktivna je uloga pacijenta tijekom tretmana i on osobno kontrolira izvođenje pokreta i jačanje mišića. U tom slučaju glava pacijenta nalazi se u svojevrsnom obruču spojenom preko senzora na računalo. Pri izvođenju kretnji i vježbi snage pacijent izravno nadgleda rezultate na monitoru. Svaki pokret precizno kontrolira i sam aparat, tako da pacijent ne može pretjerati u aktivnostima. Tako se pacijenti oslobađaju straha od nagle i jake boli izazvane promjenom položaja glave, što znači stjecanje povjerenja, lakše opuštanje i brži proces rehabilitacije. Zbog te činjenice, MCU tehnika izrazito je dobra u terapiji whiplasha.

Prije, kao i za cijelog rehabilitacijskog tijeka MCU metodom, provode se i druge, vrlo važne tehnike liječenja trzajne ozljede vratne kralježnice. One uključuju različite manualne tehnike kao što su mckenzie, kaltenborn i osteopatija. Tim tehnikama smanjujemo napetost mišića, poboljšavamo cirkulaciju, ubrzavamo cijeljenje oštećenog tkiva, povećavamo opseg pokreta malih zglobova kralježnice i utječemo na povećanje snage mišića, što je nužno za što brži povratak u svakodnevne aktivnosti.

Veliku važnost u liječenju trzajnih ozljeda manualnim metodama ima što ranija intervencija i aktivno sudjelovanje pacijenta tijekom terapije. Terapeutova je uloga da pacijenta educira o pravilnim položajima pri stajanju, sjedenju i ležanju te da ga pouči pravilnom izvođenju vježbi koje može svakodnevno provoditi i kod kuće. Što je pacijent bolje educiran, više surađuje tijekom terapijskog postupka, što je od velike važnosti za krajnji ishod.

Dobro postavljena dijagnoza i prepoznavanje uzroka zahtijevaju što raniji rehabilitacijski tretman manualnim metodama, jer je kod mehanički uzrokovanih bolova u kralježnici moguće umanjiti i otkloniti bolove, spriječiti pogoršanje bolnog stanja i eventualni operativni zahvat, a u konačnici i educirati pacijente o poduzimanju određenih mjera pri svakodnevnim aktivnostima.
Datum objave članka: 1. 2. 2006.