Proljetni pad energije

Bolesti i stanja / Opća medicina Hela Švarc mag. pharm.

Proljetni je umor, čini se, neizbježan i jednostavno ga treba proživjeti. No, postoje, načini kako neugodne simptome smanjiti na najmanju moguću mjeru

Ove smo zime često komentirali natprosječno visoke temperature za doba godine, diskutirali o globalnom zatopljenju i nesagledivim posljedicama koje ono donosi, pritom obično spominjući kako takvi ekstremni meteorološki uvjeti loše djeluju na zdravstvene tegobe. Iako se moglo neuobičajeno dugo uživati u toplim sunčevim zrakama, to se uglavnom nepovoljno odražavalo na opću vitalnost zdravog, a osobito bolesnog organizma, tako da većina željno iščekuje proljeće.

I sad, umjesto da puni energije i elana, u skladu s prirodom oko nas koja počinje intenzivno bujati i razvijati se, dočekamo proljeće, vrlo često se žalimo na iscrpljenost, bezrazložan umor, osjećaj klonulosti, manjak koncentracije, razdražljivost, bezvoljnost i pospanost tijekom dana.

Ukratko, mislimo na neželjeno stanje organizma koje definiramo kao proljetni umor, koji u rano proljeće mnogi osjećaju. Epidemiološke studije pokazuju da je proljetni umor najčešća vrsta umora na koji se ljudi žale. Od njega većinom pate osobe preosjetljive na vremenske promjene zbog smanjene adaptogene sposobnosti organizma, osobito na ciklonalna strujanja s niskim atmosferskim tlakom i južnim vjetrovima, više žene nego muškarci.

Na opće loše osjećanje žali se više od 20 posto pacijenata koji posjećuju ambulantu opće medicine, a prema nekim mišljenjima, od proljetnog umora pati gotovo svaka druga osoba. Mnogi se žale na probleme s cirkulacijom, osjećaj nelagode, čestu promjenu raspoloženja, nesanicu, bezvoljnost, slabu učinkovitost na poslu ili sklonost infekcijama uz vidljivo bljedilo kože.

Zimi se jednolično hranimo, uglavnom namirnicama koje su siromašne vitaminima i mineralima, a bogate masnoćama, zadržavamo se uglavnom u zatvorenim i zagrijanim prostorima, zanemarujući tjelesnu aktivnost. U prehrani je osobito poguban manjak vitamina C, jer pridonosi smanjenoj iskorištenosti kisika u stanicama i tkivima, što posljedično dovodi do slabljenja imunoloških obrambenih snaga organizma, koji je zbog toga skloniji obolijevanju.

Treba istaknuti i to da naš organizam tijekom zime prima manje sunčeve svjetlosti. Iako se s prvim proljetnim danima povećava intenzitet svjetla koje kroz kožu prima naš organizam, umor, bezvoljnost i dekoncentriranost javljaju se upravo u to doba. Znanstvenici to, među ostalim, tumače i posljedicom proširenja krvnih žila zbog viših temperatura te posljedičnim padom krvnog tlaka, zbog čega se javljaju spomenuti simptomi. U novije vrijeme sve više se govori o utjecaju hormona melatonina, kojeg izlučuje epifiza, žlijezda u mozgu, (pinealna žlijezda), a čije je izlučivanje povezano s ciklusom svjetlo-tama.

Što može pomoći u prilagodbi

Sve u svemu, proljetni umor je, čini se, neizbježan i jednostavno ga treba proživjeti. Ipak, neugodni simptomi mogu se smanjiti na najmanju moguću mjeru. Obično se najprije spominje raznovrsna i lagana prehrana, bogata svježim voćem i povrćem, koja bi trebala nadoknaditi manjak vitamina i minerala (osobito vitamina C, kojeg najviše ima u južnom voću, a od povrća posebice u paprici) i ugljikohidratima (tjestenina, krumpir, riža i ostale žitarice trajno povećavaju razinu šećera u krvi te potiču organizam na tvorbu serotonina koji, pak, utječe na dobro raspoloženje). Preporučuju se i unos dovoljne količine tekućine (najmanje 1,5 l dnevno), obvezan doručak, jutarnja tjelovježba, tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, masaža ručnikom od periferije prema srcu, itd.

Prikladnim unosom tvari i biljnih pripravaka možemo učinkovito pomoći svojem organizmu koji se prvim toplijim zrakama sunca doista mora prilagoditi. Tradicionalna biljka dalekoistočne medicine, poznata upravo po svojstvu "adaptogenosti" je ginseng. Naziva se još i "čovječji korijen", jer oblik korijena ginsenga podsjeća na ljudsko tijelo. Nekad je uporaba ginsenga bila povlastica pripadnika kraljevskih obitelji, a njegova ljekovitost pribavila mu je i naziv božanske biljke.

Na opće loše osjećanje žali se više od 20 posto pacijenata koji posjećuju ambulantu opće medicine, a prema nekim mišljenjima, od proljetnog umora pati gotovo svaka druga osoba

Primjena ginsenga od davnih vremena potvrdila je njegova izvanredna ljekovita svojstva. Dokazano je da pomaže u borbi protiv umora i iscrpljenosti, pridonosi jačanju imuniteta te poboljšava tjelesnu izdržljivost i mentalne sposobnosti jačanjem koncentracije i blagotvornim djelovanjem na pamćenje. Ispitivanja djelotvornosti ginsenozida, aktivne tvari korijena ginsenga, pokazuju da uz poboljšanje psihofizičkih sposobnosti, smanjuje osjećaj klonulosti, napetosti i bezvoljnosti.

U borbi protiv proljetnog umora, ginseng svojim adaptogenim djelovanjem stimulira ili opušta središnji živčani sustav, ovisno o potrebama svakog pojedinog organizma. Takvim potpomaganjem prilagodbe organizma na promjene i stres, pridonosi jačanju imunološkog sustava, što vraća snagu i raspoloženje te obnavlja zalihe energije.

Od minerala, čija je prisustnost od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa, treba istaknuti magnezij. Uz to što je važan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava, potiče metabolizam aktivacijom brojnih enzima nužnih u metabolizmu.

Od pčelinjih proizvoda koji su osobito dragocjeni u stanjima iscrpljenosti, pomanjkanja psihofizičke vitalnosti organizma i opće bezvoljnosti, najznačajnija je matična mliječ (gelee royale), koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.

Zadovoljavanju potrebe za povećanjem zalihe vitamina pridonijet će i vitamin E, koji poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala i poboljšava djelovanje imunološkog sustava.

Lecitin je tvar koja također učinkovito pomaže kod proljetnog umora. Bogat je izvor vitamina B skupine, od neizmjerne je važnosti u očuvanju intelektualnih sposobnosti, a pozitivno djeluje i na raspoloženje, osobito u stanjima stresa.

Pridržavajući se općenitih liječničkih savjeta, uz dodatan unos ovih tvari, na najprimjereniji način pomoći ćemo vlastitom organizmu da se bezbolno odupre proljetnom umoru, neželjenom pratiocu svakog proljeća. Tako ćemo potpuno uživati u po mnogima najljepšem godišnjem dobu.

Datum objave članka: 1. 4. 2007.