Proljev - neželjeni pratitelj ljetnih avantura

promo Bolesti i stanja / Opća medicina Ivanka Veselčić dr. med. dent.

U slučajevima blagog ili jakog proljeva vrijedi zlatno pravilo za oporavak: nadoknaditi izgubljenu tekućinu, no nije naodmet imati na umu i pomoćna sredstva koja će ubrzati oporavak

Različiti uzroci nastanka proljeva

Dolaskom ljetnih vrućina, svima nam pred očima titraju slike sunca, mora i plaže, prisjećamo se mirisa bora i kreme za zaštitu od sunca... I dok razmišljamo o ljetovanju, najprije nam na um pada kako se zaštititi od sunca i ujedno dobiti onu tako poželjnu preplanulost kože. No, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev.

Uzroka za njegovu pojavu je nekoliko - putnički proljev, virusne ili bakterijske infekcije, paraziti, alergija na hranu, drukčija prehrana, povećana konzumacija alkohola, različite bolesti probavnog sustava, nakupljeni stres prije puta (takozvana putna groznica koja je posljedica toga što je probavni sustav pod utjecajem autoimunog živčanog sustava, zbog čega i lakše psihičke smetnje mogu poremetiti njegovu prirodnu funkciju), promjena klime, razlika u vremenskim zonama itd.

Kada je riječ o putničkom proljevu, najčešće obolijevaju osobe na putovanju u udaljene krajeve s drukčijim higijenskim standardom, sastavom i stupnjem čistoće vode. Može biti uzrokovan većim brojem bakterija, virusa ili parazita, međutim, enterotoksična E. coli, koja se često nalazi u vodama područja u kojima je pročišćavanje vode neodgovarajuće, najčešći je uzrok. Infekcija je česta u putnika koji putuju u zemlje u razvoju.

Umanjite rizik od proljeva

S ciljem smanjenja rizika pojave putničkog proljeva preporučuje se izbjegavati pijenje vode iz vodovoda, konzumaciju leda, salate, sirovog povrća, neoguljenog voća, termički neobrađenog mesa, sladoleda i jela sa sirovim jajima. Napitke treba piti samo iz tvornički zatvorenih boca ili limenki.

U slučajevima blagog ili jakog proljeva vrijedi zlatno pravilo za oporavak: nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite. Kod blažih slučajeva akutnog proljeva preporučuje se primjena proizvoda koji se mogu dobiti bez recepta. Jedan od njih je i Enterosgel, koji će djelovati na većinu mogućih uzročnika proljeva.

Enterosgel je oralni crijevni adsorbent (enterosorbent). Temelji se na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih i štetnih tvari u crijevu, koje fizički veže na svoju površinu, smanjujući učestalost stolica i trajanje proljeva. Enterosgel se uklanja iz tijela stolicom, a na taj način se uklanjaju i adsorbirani toksini i štetne tvari, što može biti korisno za liječenje stanja akutnog proljeva.

Siguran je za primjenu i u djece starije od godinu dana, trudnica i dojilja. Dostupan je u pakiranju od 225 g te u pakiranju s 10 vrećica po 15 g u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Datum objave članka: 1. 6. 2018.
izdvojeni proizvodi