Promuklost - simptom koji se čuje

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo prof. dr. sc.   Santa Večerina Volić dr. med., spec. otorinolaringolog i fonijatar

Promuklost je pojava i simptom raznih zbivanja u vokalnom i dišnom sustavu te je učinkovito liječenje promuklosti povezano s relevatnim liječenjem onih promjena koji tu promuklost uzrokuju ili potenciraju

Morfološka ili funkcijska promjena

Kada čujemo promukli glas odmah pomišljamo na bolesne promjene na glasnicama. Promukli, patološki glas svakako je posljedica nekih morfoloških promjena glasnica (akutne i kronične upale, polipi, čvorići, ciste, rizične leukoplakične lezije, degenerativne promjene, tumori - najčešće karcinomi), ali može biti i posljedicom funkcijskih promjena (pareza i paraliza glasnica, spazam ili mlohavost glasnica).

Međutim, mora se istaknuti da spomenute morfološke promjene na glasnicama nastaju kao posljedica određenih procesa u cijelom vokalnom sustavu te da glasnice nije moguće izolirano promatrati. Tako, na primjer, trajni vokalni noduli (čvorići na glasnicama) i polipi mogu nastati i kao posljedica forsirane glasovne proizvodnje za vrijeme "banalne" virusne infekcije gornjih dišnih putova. Naime, kongestija nosa i epifarinksa reducira rezonantne prostore, što dovodi do promjena u glasovnom spektru te se glasovna produkcija ostvaruje forsiranjem glasnica i mišića grkljana (larinksa). Takva glasnička hiperaktivnost hiperemičnih glasnica, osim do vokalnih nodula, može dovesti i do trajnih varikoziteta glasnica, teleangiektatičnog polipa, rupture vezivnih niti glasnica i gubitka elasticiteta glasnica i, naravno, do kroničnog laringitisa. Tom patološkom krugu pridonosi i slijevanje sekreta iz nosa i epifarinksa te potreba stalnog iskašljavanja i pročišćavanja grkljana, što dodatno iritira i traumatizira glasnice.

Takva klinička iskustva motivirala su nas na terminološku inovaciju - syndroma rhinolaryngeale - čime želimo naglasiti učinak promjene u gornjem dijelu dišnog sustava na fonaciju (govor). Taj učinak je momentalan (jer je bolesnik promukao) i trajan (jer forsirana fonacija u tom stanju dovodi i do trajnih posljedica). Štoviše, bolesnici s kroničnim rinitisom (vazomotorni alergijski i nealergijski rinitis) imaju kronični rinolaringealni sindrom, jer se radi o trajnoj iritaciji glasnica sekretom i forsiranom fonacijom zbog redukcije rezonantnog prostora. Iz toga jasno proizlazi zaključak da na glasnice, kao vrlo osjetljive strukture zbog izloženosti velikoj fonatornoj dinamici, utječu i mnogobrojna zbivanja u cijelom vokalnom sustavu, a naravno i cijelom organizmu (primjerice promuklost kod hormonskih poremećaja ili psihičkog stresa). Slijevanje sekreta iz nosa i epifarinksa te potreba stalnog iskašljavanja i pročišćavanja grkljana, što dodatno iritira i traumatizira glasnice.

Šutnjom do izlječenja

Zbog svega navedenog, kada imamo virusnu (ili neku drugu) infekciju gornjih dišnih putova neophodno je šutjeti, postići odgovorajuću dekongestiju nosa i epifarinksa, eliminirati hipersekreciju i razrijediti sekret mukoliticima. Također je važno spriječiti suhi kašalj, odnosno suhi kašalj učiniti produktivnim i olakšati iskašljaj. Putem faringo-laringealnih refleksa, faringealna bol tipična za opisane infekcije pojačava laringealnu hiperkineziju i posljedičnu fonotraumu te je u tom smislu uputno ordinirati pastile za suzbijanje te boli i faringealne nelagode.

Promuklost je pojava i simptom raznih zbivanja u vokalnom i dišnom sustavu te je učinkovito liječenje promuklosti povezano s relevatnim liječenjem onih promjena koji tu promuklost uzrokuju ili potenciraju. Također, kao što svaki upaljeni organ mora mirovati, tako i kod akutne promuklosti, vezane uz patologiju gornjih dišnih putova, treba šutjeti. Šutnja ne znači šapat, jer je šapat aktivnost i to specifična aktivnost glasnica i grkljana. Dakle, osim uzimanja određenih lijekova, čija je važnost i mehanizam učinka na promuklost objašnjena, doslovce treba nekoliko dana provesti u šutnji.
Datum objave članka: 1. 2. 2003.