Putovnica za zdravija crijeva

Bolesti i stanja / Opća medicina Ashton Harper dr. med., MBBS, iBSc (Phys/Pharm), MRCSMD

Uvođenjem dodataka prehrani sa živim kulturama dobrih bakterija u dnevnu rutinu uravnotežuje se crijevna flora, važan oslonac probavnom i imunosnom sustavu

Puna trilijuna bakterija, crijeva su mjesto gdje počinje zdravlje. Većina nas uopće nije svjesna činjenice da čak i više od 70 posto imunosnih stanica stanuje ondje te da ravnoteža dobrih i loših bakterija može imati znatan učinak na zdravlje i vitalnost. Ljeto je razdoblje kada se punimo pozitivnom energijom. No, ako vas muči peludna alergija, osip od vrućine, pojačano znojenje, suhoća kože, nemiran trbuh tijekom putovanja, upala mokraćnog mjehura, gljivična infekcija ili svakodnevni stres, pokušajte si pomoći tako da u dnevnu rutinu uvedete dodatke prehrani sa živim kulturama dobrih bakterija kako biste uravnotežili crijevnu floru, važan oslonac probavnom i imunosnom sustavu. Prijavite se na svoj „let“ na putovanju prema nadolazećem ljetu s našom putovnicom za put prema zdravijim crijevima.

Neposlušni trbuh

Studija provedena na putnicima iz 2010. pokazala je da ih 34 posto pati od putničkog proljeva. Većina je izazvana konzumacijom kontaminirane vode za piće, druge tekućine ili hrane. Tegobama može pridonijeti i stres prije puta, čak i onda kada ste stigli na odredište. Česti simptomi su povraćanje, mučnina, proljev i grčevi u crijevima. Kronični proljev može dovesti i do dehidracije.

Savjeti

 • Vježbajte smirenost i ostavite si dovoljno vremena za pakiranje kako biste izbjegli paniku i stres zadnjeg trena.
 • Prije puta se naspavajte jer vrijeme provedeno na putu i moguća razlika u vremenskim zonama mogu zbuniti bioritam i povećati podložnost bolestima.
 • Dobre bakterije mogu koristiti i kao prevencija i kao rješenje za putnički proljev pa se putnicima preporučuje uzimati ih nekoliko dana uoči putovanja, neposredno prije i tijekom putovanja i samog boravka na odredištu. Tako se na vrijeme osigurava optimalna prirodna obrana.

Ekcem

Ekcem se najčešće javlja u dojenčadi, no često i u odraslih, i to kao posljedica pretjeranog imunosnog odgovora u reakciji na bezopasne antigene. Izrazito su mu podložne osobe koje pate od sindroma propusnog crijeva. Tzv. 4 R pristup, koji nutricionisti često koriste kako bi pomogli u cijeljenju stijenke crijeva, čini se da može pomoći i kod spomenutih kožnih oboljenja:

Remove (engl. ukloni) - vodite dnevnik prehrane kako biste otkrili i uklonili prehrambene okidače. Najčešći alergeni kod ekcema su mlijeko, jaja, kikiriki, riba, soja, pšenica, citrusi i čokolada.

Replace (engl. zamijeni) - zamijenite hranu visokog rizika (namirnice životinjskog podrijetla i neka ulja bogata omega-6 masnim kiselinama) uljima koja sadrže omega 3-masne kiseline (riblje ulje, laneno ulje). Oplemenite prehranu protuupalnim nutrijentima iz ružmarina, cimeta, đumbira, kurkume i češnjaka.

Repopulate (eng. ponovno nastani) - konzumiranje fermentirane hrane ili svakodnevno uzimanje višesojnih pripravaka dobrih bakterijskih sojeva može biti od koristi u smanjenju upalnih procesa na koži i prevenciji simptoma ekcema u odraslih.

Repair (engl. popravi) - obogatite prehranu sjemenkama lana i ribljim uljem jer su bogati omega-3 masnim kiselinama koje pozitivno djeluju na kožu i ublažavaju upalne procese.

Rebalance (engl. vrati u ravnotežu) - smanjite količinu stresa, prakticirajte meditacijske tehnike, sredstva za čišćenje u kućanstvu zamijenite onima prirodnog ili organskog podrijetla.

Pretjerano znojenje

Vrućina dodatno može pogoršati simptome pretjeranog znojenja, do kojeg mogu dovesti brojni uzroci, npr. hormonalna neravnoteža, tjeskoba, uzimanje nekih lijekova itd.

Savjeti

 • Nosite laganu odjeću od prirodnih materijala i sklanjajte se u sjenu u najtoplijim dijelovima dana.
 • Osvježite se termalnom vodom u spreju, tuširanjem ili kupanjem u moru, bazenu... To može biti korisnije od sprječavanja znojenja antiperspirantima.
 • Održavajte hidraciju pijenjem najmanje dvije litre vode i pokušajte biti opušteni.
 • Smanjite količinu alkohola, a dan počnite čašom vode s limunovim sokom. Time pomažete jetri, procesu detoksikacije i mehanizmima izlučivanja.
 • Nova istraživanja upućuju na direktnu povezanost crijeva s mozgom pa, poboljšavajući probavnu funkciju, možemo smanjiti tjeskobu. Jedan od načina je uzimanje višesojnih pripravaka dobrih bakterija (npr. Bio-Kult).

Gljivične infekcije

Iako je gljivične i infekcije kvasnicama inače lako prepoznati, ponekad simptomi nisu uočljivi ili ih je teško povezati s gljivičnom infekcijom. Najčešće ih uzrokuje Candida albicans, koja je uobičajeni dio zdrave mikroflore. Infekcije se češće javljaju za ljetnih mjeseci zbog viših temperatura, povećane konzumacije zaslađenih namirnica i napitaka te alkohola.

Savjeti

 • Smanjite unos prerađenog šećera i namirnica koje ga sadrže, a najbolje bi bilo eliminirati ga iz prehrane. Isto vrijedi i za alkoholna pića, mliječne proizvode, namirnice koje sadrže plijesan (npr. pljesnivi sirevi)...
 • Povećajte unos cjelovite, neprerađene hrane (povrća, mesa, ribe, jaja, arašida i sjemenki) i češnjaka (ima prirodna antimikrobna i antifungalna svojstva).
 • Potaknite eliminaciju toksina koje kandida izlučuje koristeći antioksidanse poput ekstrakta grejpa.
 • Koristite višesojne žive kulture mikroorganizama u obliku dodataka prehrani kako biste uravnotežili crijevnu floru (npr. Bio-Kult Candea sa 7 sojeva dobrih bakterija, češnjakom i ekstraktom grejpa).

Klimatska bitka po uredima

Klima-uređaji sve se više povezuju sa širenjem respiratornih infekcija i prijenosom gljivica i prašine, što može dovesti do alergijskih reakcija te isušivanja kože i sluznica.

Savjeti

 • Jedite fermentiranu hranu - dodajte kiseli kupus u salatu, svakodnevno uzimajte višesojne kulture mikroorganizama (npr. Bio-Kult) jer se pokazalo da pomažu uravnotežiti crijevnu floru, što potpomaže jačanju imunosnog sustava. To dodatno koristi i u obrani od nepoželjnih mikroba i alergena koji putuju kroz klimatizacijske sustave.
 • U recentnoj studiji pokazalo se kako žive kulture mikroorganizama i prebiotici (njihova hrana) pomažu održavanju vlažnosti kože i preveniraju suhoću.

Infekcije mokraćnog sustava

Žene češće pate od upale mokraćnog mjehura ljeti, moguće zbog veće spolne aktivnosti, dehidracije te topline i vlage u urogenitalnom području. U više od 80 posto slučajeva uzrok je pretjerano razmnožavanje bakterije E. coli koja prirodno nastanjuje probavni sustav. Ako dospije do mjehura, tijelo reagira ispiranjem bakterije mokrenjem.

Savjeti

 • Pijte dvije litre vode svaki dan kako biste održavali odgovarajući pH mokraće i potpomogli redovito ispiranje bakterija mokrenjem.
 • Izbjegavajte alkoholna pića, kofein i šećer jer oni mogu biti okidači za napadaj cistitisa.
 • Uzrok većini uroinfekcija je pretjerano razmnožavanje bakterija u crijevima, stoga poradite na uspostavi ravnoteže unosom živih kultura dobrih mikroorganizama fermentiranom hranom ili dodacima prehrani.
 • Bio-Kult Pro-Cyan je napredna formula trostrukog djelovanja. Sadrži ekstrakt brusnice, žive kulture mikroorganizama i vitamin A. Proantocijanidini, djelatna tvar iz brusnice, pomažu eliminirati E. coli tako što joj ne dopuštaju prianjanje za stijenku mjehura. Dva posebna soja laktobacila iz Bio-Kult Pro-Cyana imaju antimikrobni učinak na E.coli i u probavnom i u mokraćnom sustavu, dok vitamin A pridonosi jačanju imuniteta.

Školski praznici

Mnogo je čimbenika koji mogu poremetiti ravnotežu mikroorganizama u dječjem probavnom sustavu. Ravnoteža se ponovno uspostavlja duljim boravkom na otvorenom, razvijanjem zdravih prehrambenih navika i obiljem noćnog odmora.

Savjeti

 • Studije upućuju na blagotvoran utjecaj morskog zraka na čvrst san zbog toga što je ispunjen zdravim negativnim ionima koji ubrzavaju sposobnost apsorpcije kisika.
 • Istraživanja pokazuju da djeca koja provode više vremena u prirodi imaju jači imunosni sustav zahvaljujući raznolikijoj crijevnoj mikroflori.
 • Pokazalo se da dodaci prehrani s dobrim bakterijama (npr. Bio-Kult Infantis) imaju pozitivan učinak na ravnotežu crijevne flore i razvoj imunosnog sustava dojenčadi. Obećavajući su rezultati i u prevenciji dječjih probavnih smetnji i alergija.
 • Čini se da dobre bakterije povećavaju i otpornost na prehladu te smanjuju potrebu za antibioticima.
Datum objave članka: 1. 6. 2018.
izdvojeni proizvodi