Sindrom suhog oka - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Vidni sustav

Sindrom suhog oka predstavlja jednu od najčešćih bolesti oka u svijetu. Prije posezanja za prvim kapima za oči koje dođu pod ruku, potrebno je definirati oblik sindroma suhog oka koji stvara probleme

Građa suznog filma - osnova problema suhog oka

Suvremeni stil života prožet razvojem tehnologije pridonosi povećanju broja ljudi koji se bore sa simptomima  jedne od najčešćih bolesti oka u svijetu, a to je sindroma suhog oka

Međutim, dugotrajna izloženost ekranima nije jedini rizični čimbenik njegove pojave. I određeni lijekovi, poput antihistaminika (lijekova protiv alergije), oralnih kontraceptiva, antidepresiva, antihipertenziva (lijekova za liječenje visokog krvnog tlaka) i sl., mogu kao nuspojavu imati suho oko.

Osobe starije životne dobi i žene također su pod većim rizikom, kao i osobe s nedostatkom vitamina A te omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Prije posezanja za prvim kapima za oči koje dođu pod ruku, potrebno je definirati oblik sindroma suhog oka. U skladu s time odabire se tip kapi za oči koje će na pomoći na najbolji mogući način.

Kako razlikovati tipove suhog oka?

Površinu oka oplakuje suzni film čija je osnovna zadaća zaštititi površinske stanice oka od štetnih vanjskih utjecaja. Građen je od tri sloja - najdonjeg mukoznog sloja koji prianja na same stanice, srednjeg (ujedno i najdebljeg) vodenog sloja te vanjskog lipidnog sloja koji sprječava isparavanje vodenog sloja.

Kontinuitet sva tri sloja važan je za održavanje zdravlja oka, jer na taj su način površinske stanice hidratizirane, a osmotska ravnoteža je održana.

Kod sindroma suhog oka dolazi do oštećenja suznog filma, što za posljedicu ima dehidraciju i oštećenje površinskih stanica oka te narušavanja osmotske ravnoteže koja dovodi do njihova odumiranja.

U ovisnosti o tome je li problem u vodenoj ili lipidnoj komponentni suznog filma, razlikujemo dva tipa suhog oka:
  • hiposekrecijsko oko - nastaje zbog smanjenog izlučivanja vodene komponente suznog filma. U ovom slučaju srednji je sloj stanjen, što narušava njegovu zaštitnu funkciju hidratacije stanica i održavanja osmotske ravnoteže.
  • hiperevaporativno oko - nastaje zbog nedostatka lipidne komponente suznog filma, zbog čega je lipidni sloj isprekidan, a srednji, vodeni sloj, isparava, što također narušava zaštitnu funkciju vodenog sloja suznog filma.

Kako si pomoći?

Osnovna ideja rješavanja sindroma suhog oka je ponovna uspostava cjelovitosti suznog filma i osiguravanje njegove zaštitne funkcije.

Umjetne suze povećavaju volumen suznog filmastabiliziraju ga, a pridonose i osmotskoj ravnoteži. Time one predstavljaju najbolji način vraćanja zaštitne funkcije suznog filma. S obzirom da je kod sindroma suhog oka stanjen vodeni sloj suznog filma, narušava se osmotska ravnoteža i dolazi do odumiranja stanica. Zato umjetne suze, osim što vraćaju cjelovitost suznog filma, pridonose i ponovnom uspostavljanju osmotske ravnoteže što osiguraca zaštitu površinskih stanica oka.

Prilikom odabira umjetnih suza preporuča se izbjegavati one koje sadrže konzervans benzalkonij-klorid jer uzrokuje destabilizaciju suznog filma, što izaziva dodatnu iritaciju oka.

Optive Fusion

Optive Fusion umjetne suze na bazi hijaluronske kiseline i karboksimetil-celuloze namijenjene su ublažavanju simptoma suhog oka uzrokovanog smanjenim stvaranjem vodene komponente (hiposekrecijskog oka). Kombinirana formula hijaluronske kiseline i karboksimetil-celuloze stvara fleksibilan polimerni matriks koji se vezuje za površinske stanice oka.

Većina umjetnih suza sadrži isključivo hijaluronsku kiselinu velike gustoće, što nekim ljudima može zamutiti vid i otežati normalno funkcioniranje. Zahvaljujući kombiniranoj formuli, Optive Fusion umjetne suze sadrže manju koncentraciju hijaluronske kiseline koja se dugo zadržava u oku i ne zamućuje vid.

Optive Fusion umjetne suze također sadrže glicerin i eritritol koji pridonose ponovnoj uspostavi osmotske ravnoteže (osmoprotektivan učinak).

Kao konzervans koristi se PURITE® - nova generacija konzervansa koji se na svjetlosti u vrlo kratkom vremenu raspada i postaje neaktivan.

Također je zajamčena udobnost tijekom nošenja svih vrsta kontaktnih leća.

Dozirna bočica omogućava lako korištenje kapi za oči bez potrebe za koordinacijom pritiska i ukapavanja.

Optive Plus

Optive Plus umjetne suze na bazi ricinusova ulja namijenjene su ublažavanju simptoma suhog oka uzrokovanog smanjenim stvaranjem lipidne komponente (hiperevaporativnog oka). Svoj trostruki učinak ostvaruju u vidu ovlaživanja te uspostavljanja osmotske ravnotežecjelovitosti lipidnog sloja. Ricinusovo ulje u kapima upakirano je u sitne čestice koje se rastvaraju prilikom kontakta umjetnih suza s okom. Ricinusovo ulje kao lipidna komponenta pridonosi uspostavljanju cjelovitosti lipidnog sloja suznog filma.

Optive Plus umjetne suze sadrže i karboksimetil-celulozu koja djeluje kao ovlaživač i pridonosi hidrataciji površinskih stanica oka. Funkcija glicerina i eritritola je ponovna uspostava osmotske ravnoteže (osmoprotektivan učinak).

Kao konzervans koristi se PURITE® - nova generacija konzervansa koji se na svjetlosti u vrlo kratkom vremenu raspada i postaje neaktivan.

Dozirna bočica omogućava lako korištenje kapi za oči bez potrebe za koordinacijom pritiska i ukapavanja.

Optive Plus kapi mogu se koristiti 90 dana nakon otvaranja bočice.
 


HR.21.OPTIVE.03
Promo: AbbVie

Datum objave članka: 1. 6. 2021.
promo