Sportski štitnici za usta

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina

U sportskim aktivnostima kod kojih je mogućnost primanja silovitih udaraca u glavu vrlo velika (npr. hokej ili borilačke vještine) preporučuje se istodobna uporaba vanjskih i unutarnjih štitnika

Ozljede usta i glave vrlo su često posljedica bavljenja sportom. U mnogim je sportovima izloženost glave iznimno velika. Brojna znanstvena istraživanja pokazuju da su najučestalije ozljede mekih tkiva - najčešće usana, na koje se odnosi više od 50 posto svih ozljeda. Druge po učestalosti (oko 40 posto) su ozljede zuba. Ostale, kao što su prijelomi čeljusti i ozljede čeljusnog zgloba, manje su zastupljene (učestalost oko 10 posto).

Sportski dentalni štitnici pripadaju skupini preventivnih naprava čiji je cilj smanjiti mogućnost ozljeđivanja žvačnog sustava i ublažiti posljedice ako do njih dođe. Sportski štitnici jedan su od najučinkovitijih oblika prevencije ozljeda mekih i tvrdih tkiva žvačnog sustava. Izrađuju se za djecu, amatere i profesionalce sa specifičnim zahtjevima i rješenjima. Iako je bilo kakva zaštita bolja od nikakve, individualni štitnici imaju niz prednosti u odnosu na konfekcijske. U sportskim aktivnostima kod kojih je mogućnost primanja silovitih udaraca u glavu vrlo velika (npr. hokej ili borilačke vještine) preporučuje se istodobna uporaba vanjskih i unutarnjih štitnika.

Dentalne štitnike možemo podijeliti na vanjske i unutarnje.

Vanjski štitnici

Uobičajeno su integralni dio kaciga ili štitnika za glavu, a sprječavaju da sile uopće dođu do čeljusti, čeljusnog zgloba i zuba. Obično su dio standardne opreme u sportovima u kojima se očekuju snažnije sile usmjerene prema glavi i vratu (hokej, američki nogomet, borilački sportovi i sl.). Njihova učinkovitost nije uvijek odgovarajuća, posebice pri trzajnim ozljedama koje su posljedica nagle promjene smjera sile.

Unutarnji štitnici

Dijele se na konfekcijske - neprilagodljive, djelomično prilagodljive i individualne:

  • konfekcijski - neprilagodljivi štitnici - mogu se nabaviti u bilo kojem dućanu sportske opreme, jeftini su i jednostavni. U ustima se aktivno pridržavaju stiskanjem zubi, pa stoga otežavaju disanje. To što nisu individualno prilagođeni čini ih neugodnima za nošenje.
  • djelomično prilagodljivi štitnici - modifikacija su konfekcijskih i individualno se prilagođavaju u ustima, najčešće kod kuće. Izrađeni su od termoplastične mase koja u vrućoj vodi omekša i prilagođava se strukturama u ustima. S obzirom na kratko vrijeme u kojem su u plastičnoj fazi, ta prilagodba često nije dovoljno dobra, pa ih se u ustima mora pridržavati jezikom ili suprotnom čeljusti.
  • individualni štitnici - izrađuju se na modelima čeljusti osobe za koju se štitnik izrađuje. Prednost je u njihovoj maksimalnoj prilagođenosti čeljustima, čeljusnom zglobu i zubima, što ujedno omogućuje i iznimno dobru retenciju (ne ispadaju i ne treba ih se pridržavati jezikom ili drugom čeljusti), a samim time i dobar protok zraka. Stoga ih sportaši, osobito oni koji su već koristili konfekcijske štitnike, doživljavaju vrlo ugodnima. Njihov nedostatak je individualnost i kompleksnost izrade te visoka cijena.

Izvor: časopis Sonda 2012.; 13/23: Sportski štitnici za usta, doc. dr. sc. Davor Illeš

Datum objave članka: 1. 3. 2013.