Srčani udar, infarkt miokarda - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

U većini slučajeva, srčani udar nastaje zbog začepljenja srčane arterije što zaustavlja dotok krvi i kisika do srca, a najčešći znak je nelagoda ili bol u prsima koja se širi

Što je srčani udar?

Srčani udar ili infarkt miokarda je hitno stanje opasno po život koje zahtijeva bolničko liječenje. Nastaje kada je dotok krvi i kisika u jedno ili više područja srčanog mišića ozbiljno smanjen ili u potpunosti blokiran, često zbog začepljenja u obližnjoj arteriji, što može jako oštetiti ili uništiti srčani mišić. Ako se protok krvi brzo ne uspostavi, srčani udar može uzrokovati trajno oštećenje srca i smrt, što znači da je vrijeme ključno u liječenju.

U većini slučajeva, srčani udar uzrokovan je potpunim ili djelomičnim začepljenjem srčane (koronarne) arterije. Koliko je mišić oštećen ovisi o veličini područja koje opskrbljuje začepljena arterija i vremenu koje je prošlo između napada i liječenja.

Dob, životne navike i druga medicinska stanja mogu povećati rizik od srčanog udara.
 

KLJUČNE ČINJENICE O SRČANOM UDARU

* Srčani udar nastaje kada se začepi koronarna arterija koja krvlju opskrbljuje srce.
* Najčešći znak srčanog udara je nelagoda ili bol u prsima, koja se može proširiti na ruke, vrat, čeljust ili leđa.
* Nelagoda ili bol u prsima mogu trajati nekoliko minuta ili se pojaviti i nestati.
* Žene mogu doživjeti suptilnije i naizgled nepovezane simptome srčanog udara, kao što su poremećaji spavanja, mučnina i iznenadna slabost.
* Starije odrasle osobe s dijabetesom ili visokim krvnim tlakom mogu imati veću vjerojatnost da će doživjeti asimptomatski ili tihi srčani udar.
* Srčani udar zahtijeva hitno liječenje kako bi se uspostavio protok krvi u vašem srcu.
* Ako mislite da vi ili netko drugi imate srčani udar nazovite hitnu pomoć.

Koja je razlika između srčanog udara, srčanog zastoja i angine pectoris?

Srčani udar

Srdačni udar nastaje kada se začepi arterija koja opskrbljuje srce krvlju, što zaustavlja protok krvi i smanjuje količinu kisika koja dolazi do srca. Osoba koja ima srčani udar obično je pri svijesti i može se žaliti na nelagodu ili bol u prsima i druge simptome.

Srčani zastoj

Srčani zastoj nastaje kada srce prestane kucati zbog električnog kvara. Osoba u srčanom zastoju je bez svijesti (neće moći reagirati) i ne diše. To je zato što je srce iznenada prestalo kucati i krv više ne može teći u mozak, srce i pluća. Ako se srce odmah ponovno ne pokrene, može doći do oštećenja mozga, a potom i smrti, zato je svaka sekunda važna. Kompresije prsnog koša i korištenje defibrilatora mogu poboljšati šanse osobe za preživljavanje.

Angina pectoris

Angina pectoris je simptom koji ponekad može signalizirati srčani udar, ali se i javiti iz drugih razloga. Osjeća se kao pritisak, bol, stiskanje ili osjećaj punoće u središtu prsa, bol ili nelagodu u ramenu, ruci, leđima, vratu ili čeljusti.

Uzrokovana je privremenim smanjenjem dotoka krvi u srce i može se javiti tijekom normalnih aktivnosti ili napora, a zatim nestaje s odmorom ili nakon uzimanja nitroglicerina.

Ako se pogorša, traje više od pet minuta ili se ne popravi nakon uzimanja nitroglicerina treba zvati hitnu pomoć. U tom slučaju vjerojatno je u pitanju "nestabilna" angina, što je hitan slučaj koji bi mogao biti povezan sa srčanim udarom koji će se uskoro dogoditi.

Ako je u pitanju "stabilna" angina, što je najčešća vrsta, simptomi se obično javljaju s predvidljivim okidačima kao što su snažne emocije, tjelovježba, ekstremno visoke ili niske temperature pa čak i težak obrok. Simptomi nestaju nakon odmora ili uzimanja nitroglicerina koji je liječnik propisao. Ako ne, treba pozvati hitnu pomoć.

Uzroci srčanog udara

Bolest koronarnih arterija

Bolest koronarnih arterija vodeći je uzrok srčanog udara. Jedna ili više srčanih (koronarnih) arterija začepljene su, obično kao posljedica stvaranja arterijskog plaka, naslaga koje se sastoje od masnoća, kolesterola, kalcija, proteina i upalnih stanica. Ako dovoljno „naraste“, plak može djelomično ili potpuno suziti arterije smanjujući tako dotok krvi u srce.
.
Koronarna arterijska bolest - stenoza lijeve prednje silazne koronarne arterije na angiografiji (označeno strelicom)

Naslage su izvana tvrde, zbog čega ponekad može doći do njihova pucanja (ruptura), kada na to područje pojačano stižu trombociti (krvne pločice koje sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi) i oko plaka se stvaraju krvni ugrušci koji mogu blokirati protok krvi.

Ostali uzroci
 • Spazam koronarne arterije (angina pektoris - Prinzmetalova angina, vazospastična angina ili varijantna angina). Radi se o jakom grču koronarne arterije koja nije začepljena, ali ima kolesterolske plakove ili postoji rano otvrdnuće žile zbog pušenja ili drugih čimbenika rizika. Može se dogoditi i u stanju mirovanja, čak ako i ne postoji ozbiljna bolest koronarnih arterija.
 • Određene infekcije. COVID-19 i druge virusne infekcije mogu uzrokovati oštećenje srčanog mišića.
 • Spontana disekcija koronarne arterije. Po život je opasno stanje uzrokovano iznenadnim puknućem srčane arterije, što može dovesti do stvaranja krvnog ugruška ili otkidanja dijelova pokidanog tkiva koji blokiraju arteriju.
 • Embolija koronarne arterije. Stanje je kada krvni ugrušak ili mjehurić zraka, koji potječu s nekog drugog mjesta na periferiji tijela, putuju krvotokom i zaglave se u koronarnoj arteriji ometajući normalan protok krvi što dovodi do srčanog udara.
 • Disekcija koronarne arterije kao posljedica traume.
 • Neravnoteža elektrolita.
 • Poremećaji prehrane. S vremenom mogu oštetiti srce i na kraju rezultirati srčanim udarom.
 • Anomalije koronarnih arterija. Urođene su srčane mane s kojima se rađa i uslijed kojih se krvne žile koje opskrbljuju srce nalaze na neobičnom položaju. Ponekad se te arterije mogu jako stisnuti što može dovesti do srčanog udara.
 • Stresna kardiomiopatija.

Čimbenici rizika za pojavu srčanog udara

Postoje dvije vrste čimbenika rizika za srčani udar:
 • nasljedni ili genetski čimbenici rizika - oni s kojima se rađa i koji se ne mogu promijeniti, ali se mogu poboljšati liječenjem i promjenom načina života
 • stečeni čimbenici rizika - uzrokovani su životnim aktivnostima kojima se može upravljati.

Obiteljska povijest srčanih bolesti. Ako brat, sestra, roditelji, baka ili djed imaju povijest srčanih bolesti ili srčanog udara, osobito u mlađoj dobi, rizik je još veći zbog genetskih sličnosti. Rizik se povećava ako je otac ili brat dobio dijagnozu srčane bolesti u dobi od 55 godina ili mlađoj. Također se povećava ako je majka ili sestra dobila dijagnozu srčane bolesti u dobi od 65 godina ili mlađoj

Dob i spol. Rizik od srčanog udara raste s godinama života. Rizik je vezan i uz spol: muškarci u dobi od 45 godina i stariji te žene u dobi od 55 godina i starije imaju veću vjerojatnost da će doživjeti srčani udar nego mlađi muškarci i žene.

Životni stil. Način života može povećati rizik od srčanog udara:
 • Upotreba duhana. Uključuje pušenje i dugotrajnu izloženost pasivnom pušenju. Ako pušite, prestanite.
 • Prekomjerno pijenje alkohola.
 • Nedovoljno vježbanja. Nedostatak tjelesne aktivnosti (sjedilački način života) povezan je s većim rizikom od srčanog udara. Redovita tjelovježba poboljšava zdravlje srca.
 • Ilegalna uporaba droga. Kokain i amfetamini su stimulansi. Oni mogu izazvati grč koronarne arterije što može izazvati srčani udar.
 • Stres. Emocionalni stres, kao što je ekstremna ljutnja, može povećati rizik od srčanog udara.

Određena zdravstvena stanja. Mogu opteretiti srce i dovesti do srčanog udara:
 • Visok krvni tlak. S vremenom može oštetiti arterije koje vode do srca. Ako se javlja s drugim stanjima, poput pretilosti, visokog kolesterola ili dijabetesa, još više povećava rizik.
 • Nezdrava prehrana. Prehrana bogata šećerima, životinjskim mastima, prerađenom hranom, transmastima i solju povećava rizik od srčanog udara. Jedite puno voća, povrća, vlakana i zdravih ulja.
 • Dijabetes. Šećer u krvi raste kada tijelo ne proizvodi hormon koji se zove inzulin ili ga ne može pravilno koristiti. Visoka razina šećera u krvi povećava rizik od srčanog udara.
 • Pretilost. Debljina je povezana je s visokim krvnim tlakom, dijabetesom, visokim razinama triglicerida i lošeg kolesterola te niskim razinama dobrog kolesterola.
 • Visoki kolesterol i trigliceridi. Visoka razina lipoproteina niske gustoće (LDL) („lošeg“ kolesterola) najvjerojatnije će suziti arterije. I visoka razina triglicerida također povećava rizik od srčanog udara.
 • Metabolički sindrom. Kombinacija je najmanje tri od sljedećih stvari: povećani struk (centralna pretilost), visok krvni tlak, nizak „dobar“ kolesterol, visoki trigliceridi i visok šećer u krvi. Ako imate metabolički sindrom, dvostruko je veća vjerojatnost da ćete razviti srčanu bolest nego ako ga nemate.
 • Povijest preeklampsije. Stanje, koje uzrokuje visok krvni tlak tijekom trudnoće, povećava rizik od srčanih bolesti.
 • Autoimuno stanje. Bolesti poput reumatoidnog artritisa ili lupusa mogu povećati rizik od srčanog udara.Srčani udar može se dogoditi svakome. Kada odvojite vrijeme i spoznate koji se čimbenici rizika odnose na vas, možete poduzeti korake da ih uklonite ili smanjite.

Srčani udar - simptomi

Iako je najčešći simptom bol u prsima, simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, s tim da neke osobe imaju blage simptome, druge teške, a neke uopće nemaju simptoma. Nemojte čekati ako osjetite bilo kakve znakove upozorenja.

Uobičajeni simptomi srčanog udara:
 • bol u prsima - osjećaj pritiska, težine, stezanja ili stiskanja u prsima, ispod prsne kosti, koji traje više od nekoliko minuta ili može nestati i ponovo se vratiti 
 • bol ili nelagoda koja se širi u rame i/ili ruku (obično lijevo, ali može zahvatiti obje ruke), leđa, vrat, čeljust, zube, a ponekad i u gornji dio trbuha
 • hladan znoj
 • umor
 • mučnina ili nelagoda u želucu - srčani udar često se može zamijeniti s probavnim smetnjama ili žgaravicom
 • omaglica ili iznenadna vrtoglavica
 • otežano disanje, kratkoća daha
 • ubrzan ili neujednačen rad srca (lupanje srca)
 • snažan osjećaj tjeskobe (slično napadu panike)
 • nesanica.

Ponekad je prvi simptom srčanog udara iznenadan srčani zastoj.

Simptomi se razlikuju između muškaraca i žena. Kao i kod muškaraca, kod žena je najčešći simptom srčanog udara bol u prsima ili nelagoda. Ali, žene mogu osjetiti i druge simptome koji su obično manje povezani sa srčanim udarom, kao što su otežano disanje, mučnina/povraćanje i bol u leđima ili čeljusti.Simptomi srčanog udara kod žena:
 • neugodan pritisak, stiskanje, punoća ili bol u središtu prsa koji traje dulje od nekoliko minuta ili nestaje i vraća se
 • bol ili nelagoda u jednoj ili obje ruke, vratu, ramenima, gornjem dijelu leđa, čeljusti ili trbuhu
 • kratkoća daha sa ili bez nelagode u prsima
 • izbijanje hladnog znoja, ošamućenost
 • mučnina i/ili povraćanje
 • nelagoda u crijevima (poput probavnih smetnji)
 • neobičan umor
 • problemi sa spavanjem.

Iako ponekad srčani udar pogađa iznenada, mnoge osobe imaju znakove upozorenja i simptome satima, danima ili tjednima unaprijed. Jedan od takvih znakova upozorenja može biti i bol u prsima ili pritisak (angina pectoris) koji se neprestano javljaju i ne nestaju s odmorom. .

Što je tihi srčani udar?

Kao što ime sugerira, tihi srčani udar je onaj koji se događa bez ikakvih očitih znakova koji su obično povezani sa srčanim udarom kao što su vrtoglavica, ubrzani ili nepravilni otkucaji srca (palpitacije), problemi s disanjem i tjeskoba. Teško znati je li u pitanju tihi srčani udar jer se događa bez upozorenja.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Najbolje vrijeme za liječenje srčanog udara je unutar jednog ili dva sata nakon početka simptoma. Dulje čekanje znači više oštećenja i manje šanse.Ako mislite da imate srčani udar, poduzmite sljedeće korake:
 • najprije pozovite hitnu pomoć, a ako niste u mogućnosti, neka vas netko odveze do najbliže bolnice; vozite sami samo ako nemate drugih opcija
 • dok čekate hitnu pomoć uzmite nitroglicerin ako vam ga je propisao liječnik (prema uputama)
 • uzmite acetilsalicilatnu kiselinu, ako vam je preporučeno, jer to može smanjiti oštećenje srca sprječavanjem zgrušavanja krvi. Imajte na umu da acetilsalicilatna kiselina može stupiti u interakciju s drugim lijekovima, stoga je ne uzimajte ako tako nije preporučio vaš liječnik ili osoblje hitne pomoći.

Dijagnostika srčanog udara

Srčani udar obično se dijagnosticira u hitnoj službi.

U dijagnostičkom postupku koristi se sljedeće:
 • fizikalni pregled, uključujući provjeru pulsa, razine kisika u krvi i krvnog tlaka te slušanje srčanih i plućnih zvukova
 • anamneza - uzimanje podataka o povijesti bolesti i simptomima te o obiteljskoj povijesti bolesti 
 • krvni testovi - oštećenje stanica srčanog mišića gotovo uvijek uzrokuje pojavu kemijskog markera, srčanog troponina, u krvi - krvni testovi na taj marker obično su među najpouzdanijim metodama dijagnostike

 • elektrokardiogram (EKG) - mjerenje električne aktivnosti srca jedan je od prvih testova koji se poduzimaju 
 • ultrazvuk srca - stvara sliku unutarnjeg i vanjskog dijela srca
 • rendgenski snimak prsnog koša - može biti koristan ako je dijagnoza srčanog udara neizvjesna i ako postoje drugi mogući uzroci simptoma (npr. džep zraka zarobljen između slojeva pluća - pneumotoraks); može se koristiti i za provjeru jesu li nastale komplikacije srčanog udara, poput plućnog edema (nakupljanje tekućine u plućima)
 • koronarna angiografija - mala cijev (kateter) umetne se u arteriju u preponi ili zapešću i pod kontrolom rendgena vodi se do srca gdje se u koronarne arterije ubrizgava posebna boja (kontrastno sredstvo) kako bi se pokazalo postoje li suženja ili začepljenja i ako postoje gdje su lokalizirana
 • kompjutorizirana tomografija srca (CT)
 • magnetska rezonancija srca (MR).

Srčani udar - liječenje

S obzirom da se svake minute nakon srčanog udara oštećuje ili odumire sve više srčanog tkiva, potrebno je hitno liječenje kako bi se popravio protok krvi i obnovila razina kisika. U prvom redu, odmah se daje kisik, a specifično liječenje ovisi o tome postoji li djelomična ili potpuna blokada protoka krvi.

Lijekovi

Lijekovi za liječenje srčanog udara mogu uključivati:
 • Acetilsalicilatna kiselina. Smanjuje zgrušavanje krvi i pomaže u održavanju cirkulacije krvi kroz suženu arteriju.
 • Trombolitici ili fibrinolitici. Lijekovi koji pomažu razbiti krvne ugruške koji blokiraju protok krvi u srce. Što se prije primijeni trombolitik nakon srčanog udara, srce je manje oštećeno i veća je šansa za preživljavanje.
 • Ostali lijekovi za razrjeđivanje krvi. Lijek koji se naziva heparin može se dati intravenskom injekcijom. Heparin čini krv manje „ljepljivom“ što smanjuje vjerojatnost stvaranja ugrušaka.
 • Nitroglicerin. Širi krvne žile i pomaže poboljšati protok krvi u srce. Koristi se za liječenje iznenadne boli u prsima (angine pectoris). Daje se kao tableta pod jezik, kao tableta za gutanje ili kao injekcija.
 • Morfin. Daje se za ublažavanje bolova u prsima koji ne nestaju nakon primjene nitroglicerina.
 • Beta-blokatori. Usporavaju otkucaje srca i snižavaju krvni tlak. Mogu ograničiti količinu oštećenja srčanog mišića i spriječiti buduće srčane udare.
 • Inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE inhibitori). Lijekovi koji snižavaju krvni tlak i smanjuju stres na srce.
 • Statini. Pomažu u snižavanju nezdrave razine kolesterola. Previše „lošeg“ (LDL) kolesterola može začepiti arterije.
 
Kirurški i drugi zahvati

Operacije i postupci za liječenje srčanog udara uključuju:
 • Koronarna angioplastika i stentiranje. Ovaj postupak služi za otvaranje začepljenih srčanih arterija i često se izvodi u sklopu kateterizacije srca s ciljem pronalaženja mjesta blokade. Tijekom angioplastike, interventni kardiolog uvodi tanku fleksibilnu cjevčicu (kateter) do suženog dijela srčane arterije i na mjestu suženja napuhuje maleni balon kako bi se proširila začepljena arterija i poboljšao protok krvi. Pomoću ove metode moguće je u suženi dio arterije postaviti malu žičanu mrežastu cijev (stent) koja pomaže održati arteriju otvorenom i smanjuje rizik od ponovnog suženja. Neki su stentovi obloženi lijekom koji pomaže održati arterije otvorenima.
Koronarografija - rekanalizacija, balon angioplastika i stentiranje lijeve koronarne arterije
 
 • Presađivanje koronarne arterije. Ovo je operacija na otvorenom srcu, kada kirurg uzima zdravu krvnu žilu iz drugog dijela tijela i presađuje je u srce na način da zaobilazi začepljenu ili suženu koronarnu arteriju. Može se učiniti kao hitna operacija u vrijeme srčanog udara ili nekoliko dana kasnije, nakon što se srce malo oporavi.

Komplikacije srčanog udara

Komplikacije se mogu dogoditi brzo nakon srčanog udara i vodeći su uzrok smrti.

Potencijalne komplikacije srčanog udara uključuju:
 • Nepravilan ili atipičan srčan ritam (aritmija). Oštećenje zbog srčanog udara može utjecati na protok električnih signala kroz srce, uzrokujući promjene otkucaja srca. Neki mogu biti ozbiljni pa čak i smrtonosni.
 • Kardiogeni šok. Ovo rijetko stanje nastaje kada je srčani mišić ozbiljno oštećen, a karakterizira ga nemogućnost srca da tjera krv i postigne zadovoljavajući minutni volumen (količina krvi koju srce izbaci tijekom jedne minute).
 • Zatajenje srca. Opsežno oštećenja srčanog mišića može smanjiti sposobnost srca kao pumpe. Može biti privremeno ili dugotrajno (kronično). Dovodi do umora, otežanog disanja i edema (nakupljanja tekućine uz naticanje gležnjeva i nogu).
 • Upala ovojnice koja obavija srčani mišić (perikarditis). Ponekad srčani udar izaziva pogrešnu reakciju imunosnog sustava.
 • Srčani zastoj. Po život je opasno stanje - srce staje bez upozorenja zbog nagle promjene električnih signala u srcu. Bez trenutačnog liječenja može dovesti do iznenadne srčane smrti.
 • Depresija. Uobičajena je pojava nakon srčanog udara. Druženje s voljenima i grupama podrške može biti od pomoći.

Neke osobe iznenada umiru od komplikacija prije nego što stignu u bolnicu ili unutar prvog mjeseca nakon srčanog udara. Ali uz liječenje mnoge prežive srčani udar.

Izgledi za preživljavanje često ovise o:
 • dobi - ozbiljne komplikacije vjerojatnije su što je osoba starija
 • ozbiljnosti srčanog udara - koliko je srčanog mišića oštećeno tijekom napada
 • vremenu proteklom prije poduzetog liječenja - liječenje srčanog udara treba započeti što je prije moguće
 • općem zdravstvenom stanju.

Oporavak nakon srčanog udara

Oporavak može potrajati, ovisno o težini srčanog udara i drugim čimbenicima, kao što su uzrok i dob bolesnika.

Srčani mišić počinje zacjeljivati ubrzo nakon srčanog udara. To je proces koji traje oko osam tjedana i rezultira stvaranjem ožiljka na oštećenom dijelu srčanog mišića. S obzirom da vezivno tkivo ožiljka nema istu pokretljivost kao i ostatak srčanog mišića, daljnja sposobnost srca kao pumpe ovisi o veličini i mjestu ožiljka.

Uputu o tome koliko brzo se možete vratiti na posao dat će vam vaš liječnik, a ovisi o težini srčanog udara i vrsti posla koju obavljate. Liječnik bi vas također trebao savjetovati kad se možete vratiti vožnji automobila, što se razlikuje od slučaja do slučaja.

Prema Britanskom udruženju za srce (British Heart Foundation), osobe koje su još u spolno aktivnoj dobi mogu nastaviti seksualnu aktivnost kada se osjećaju dovoljno dobro, obično oko četiri do šest tjedana nakon srčanog udara. Ta aktivnost ne izlaže riziku od ponovnog srčanog udara. Nakon srčanog udara, neki muškarci imaju erektilnu disfunkciju, što može otežati spolni odnos. Najčešće je posljedica tjeskobe i emocionalnog stresa povezanog sa srčanim udarom, a rjeđe nuspojava lijekova beta blokatora. Ako imate takav problem, potražite savjet liječnika.

Kako biste smanjili šanse za buduće zdravstvene probleme nakon srčanog udara, uputno je uključiti se u program kardiološke rehabilitacije.Kardiološka rehabilitacija


Kardiološka rehabilitacija važan je program za svakoga tko se oporavlja od srčanog udara, zatajenja srca ili operacije srca. Studije su pokazale da pomaže muškarcima i ženama, ljudima svih dobi i osobama s blagim, umjerenim i teškim srčanim problemima. Ljudi koji idu na rehabilitaciju srca nakon srčanog udara općenito žive dulje i manje je vjerojatno da će imati drugi srčani udar ili komplikacije srčanog udara.

Rehabilitacija srca je personalizirani program vježbanja i edukacije koji podučava načine poboljšanja zdravlja srca nakon srčanog udara. Fokusira se na postupni povratak uobičajenim aktivnostima, tjelovježbu, prehranu za zdravo za srce i upravljanje stresom.

Kardiološka rehabilitacija uključuje:

 • Tjelesna aktivnost. Nakon što se vratite kući, obično se preporučuje da se odmorite i bavite samo laganim aktivnostima, kao što je hodanje uz stepenice nekoliko puta dnevno ili kratka šetnja. Postupno povećavajte količinu aktivnosti koju obavljate svaki dan tijekom nekoliko tjedana. Koliko brzo ćete to učiniti ovisit će o stanju vašeg srca i općem zdravstvenom stanju. Vaš rehabilitacijski program trebao bi sadržavati niz različitih vježbi, ovisno o vašoj dobi i sposobnostima. Većina vježbi bit će aerobne, a cilj im je jačanje srca, poboljšanje cirkulacije i snižavanje krvnog tlaka. Primjeri aerobnih vježbi uključuju vožnju sobnog bicikla, trčanje na traci za trčanje i plivanje.
 • Način života. Edukacija o zdravom životu, uključujući kako se zdravo hraniti (prehrana za zdravo srce) i prestati pušiti.
 • Upravljanje stresom. Savjetovanje za pronalaženje načina za ublažavanje stresa i poboljšanje mentalnog zdravlja.
 • Poboljšanje raspoloženja. Doživjeti srčani udar može biti zastrašujuće i traumatično, pa je uobičajeno nakon toga imati osjećaj tjeskobe. Kod mnogih ljudi, emocionalni stres može uzrokovati da se osjećaju depresivno nekoliko tjedana nakon povratka kući iz bolnice. Ako osjećaj depresije potraje, važno je potražiti savjet jer ozbiljna vrsta depresije često ne prolazi bez liječenja. Osim toga, treba imati na umu da emocionalno stanje može imati negativan učinak na fizički oporavak.
 • Kontrola terapije. Redovito uzimanje propisane terapije smanjuje rizik od budućih srčanih problema i redovito se kontrolirati.
 • Kontrola drugih postojećih bolesti. Držanje postojećih bolesti pod kontrolom (npr. visoki krvni tlak, dijabetes i sl.) može smanjiti rizik od budućih srčanih problema.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 27. 4. 2023.
izdvojeni proizvodi