Tjelesna neaktivnost u pozadini skolioze

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Mateja Očić mag. cin.

Uz stručno vodstvo iskusnog kineziterapeuta, koji će znati pravilno odabrati i dozirati ciljane vježbe te uz preduvjet motiviranosti same osobe, tijekom određenog razdoblja problematika će se poboljšati, a posljedično i ukloniti

Današnji način života karakterizira nedostatak tjelesne aktivnosti, odnosno kretanja općenito. Navedeni problem posebice je prisutan kod djece i mladih, kod kojih zbog tjelesne neaktivnosti i nepravilna držanja tijela dolazi do raznih problema sustava za kretanje (lokomotornog sustava), što se osobito odnosi na sve češću pojavu deformacija kralježnice u procesu rasta i razvoja. Jedan od sve učestalijih koštano-mišićnih problema je upravo skolioza, odnosno postranično iskrivljenje kralježnice.

Za početak, važno je razlikovati skoliotično loše držanje i samu skoliozu. Naime, kod skoliotičnog lošeg držanja zahvaćena je muskulatura, kada je korektivnim vježbama moguće utjecati na ispravljanje i postizanje pravilne posture (držanja), dok je kod skolioze kao deformacije proces ispravljanja složeniji i dugotrajniji zbog zahvaćenosti koštanih struktura pa se tada često preporučuje kombinacija vježbanja i nošenje specijalnih steznika, a kao zadnji korak i operativni zahvat.

Poželjna što ranija dijagnoza

Kako bi se problematika kralježnice uklonila, bitno je pravodobno postaviti dijagnozu. U slučaju postojanja skolioze, prisutno je prethodno spomenuto iskrivljenje kralježnice, spušteno rame, spuštena lopatica i zdjelica na konkavnoj (udubljenoj) strani te nejednakost takozvanih Lorenzovih trokuta (trokut koji zatvara postranični dio trupa i nadlaktica opuštene ruke, a koji je u slučaju skolioze veći na konkavnoj strani). Uz navedeno, prisutna je i longitudinalna (uzdužna) rotacija kralježaka zbog čega dolazi i do pojave grba (gibusa) na strani konveksiteta (ispupčenja). Također, smanjen je međurebreni prostor na konkavnoj strani te je samim time sužen i prostor između kralježaka na toj strani. Skolioza se određuje prema strani konveksiteta, a ovisno o razini zahvaćenosti kralježnice, može biti jednostruka, dvostruka i trostruka.

Tri glavna principa ispravljanja

Principi ispravljanja ove specifične deformacije kralježnice su principi elongacije (izduživanja), derotacije i fleksije. Navedenim principima trebalo bi se voditi pri nošenju specijalnog steznika, ali i tijekom procesa provođenja raznih specifičnih korektivnih vježbi. Elongacijom se nastoji izdužiti kralježnicu tako da se glava podiže, a kukovi spuštaju. To se, osim određenim trakcijskim i drugim vježbama, može postići i nošenjem posebnog steznika kojim se regulira položaj tijela ovisno o stupnju deformacije. Derotacijom kralježaka postiže se njihovo vraćanje u anatomski položaj, dok se fleksija kralježnice izvodi u stranu konveksiteta. Oba ta principa također se izvode pomoću specifičnih vježbi ili nošenjem steznika.

Uloga kineziterapije u ispravljanju skolioze

Veliku ulogu u ispravljanju deformacija kralježnice, pa tako i skolioze, posebice u slučaju skoliotičnog lošeg držanja kao lakšeg oblika deformacije, ima primjena medicinske discipline kineziterapije, koja je u doslovnom prijevodu liječenje pokretom. Dakle, cilj kineziterapije je primjenom pokreta i raznih tjelesnih vježbi omogućiti poboljšano funkcioniranje tijela, odnosno prevenirati ili rehabilitirati oboljenja i oštećenja lokomotornog sustava.

Kako bi proces kineziterapije bio što uspješniji, nužno je na vrijeme uočiti problem i napraviti kvalitetnu dijagnostiku. Nadalje, sam plan i program provođenja vježbi ovise o dobi osobe i o razini uznapredovalosti samog problema. Vježbe koje se primjenjuju u sklopu kineziterapije moraju biti visoko individualiziranog karaktera i ciljano usmjerene zahvaćenoj muskulaturi.

Na početku tretmana veoma je važno kvalitetno opustiti muskulaturu, što se može postići raznim tehnikama manualne terapije, masažom ili pak miofascijalnim opuštanjem pomoću rollera. Opušteni su mišići prokrvljeniji i smanjene napetosti čime se pripremaju za napore u glavnom dijelu treninga.

Nadalje, potrebno je provoditi razne vježbe disanja čime će se olakšati pravilno izvođenje raznih zahtjevnijih vježbi (prema principima, primjerice, danas posebno popularne i uspješne tzv. Schrottove metode).
Kod istezanja se posebna pozornost posvećuje mišićima stražnje strane natkoljenice, ali i mišićima pregibačima kuka te je potrebno putem otklona ili sličnih vježbi utjecati na istezanje skraćene, konkavne strane.
Potrebno je provoditi i niz stabilizacijskih i aktivacijskih vježbi trbušne i leđne muskulature (posebice mišića uspravljača kralježnice) kako bi se osigurala potpora kralježnici, a pravilnom aktivacijom mišića i kvalitetna postura, odnosno vraćanje koštano-mišićnih struktura u prirodan anatomski položaj.

Uz navedeno, u trening je poželjno uključiti vježbe ravnoteže, i to pred ogledalom, čime se još više naglašava važnost stabilnosti cijeloga trupa, ali i osvješćuje položaj svoga tijela i aktivno sudjelovanje u ispravljanju zajedno s kineziterapeutom.

Duljina procesa ovisi o stupnju složenosti, no uz stručno vodstvo iskusnog kineziterapeuta, koji će znati pravilno odabrati i dozirati ciljane vježbe te uz preduvjet motiviranosti same osobe, tijekom određenog razdoblja problematika će se poboljšati, a posljedično i ukloniti. Nakon toga se preporučuje održavanje postignutog uz daljnju primjenu specifičnih vježbi i općenito bavljenje nekim od oblika rekreativnih tjelesnih aktivnosti.

Preporučene vježbe

Slika 1
Slika 1

1. Korekcija preko rollera
Početni položaj: Ležeći na boku, konveksnu stranu osloniti na povišenje (primjerice, zarolani ručnik ili roller).
Opis vježbe: Prebaciti ruku iznad glave i opustiti se preko povišenja.
Broj ponavljanja: 2 puta po 1 minutu.
 

Slika 2
Slika 2

2. Otkloni
Početni položaj:
Ležeći na leđima, pružene noge i ruke uz tijelo.
Opis vježbe: Primicati noge i ruke u stranu konveksiteta. Zadržati položaj 3 sekunde i vratiti u početni položaj.
Broj ponavljanja: 2-3 serije po 8 ponavljanja.
 

Slika 3
Slika 3
Slika 4
Slika 4

3. Dead bug
Početni položaj: Ležeći na leđima, podignuti obje ruke i noge. Noge zgrčene. Donji dio leđa izravnati s podlogom.
Opis vježbe: Istodobno spuštati suprotne ruke i noge, bez uvijanja kralježnice i odvajanja donjeg dijela leđa od podloge. Tijekom izvođenja vježbe važno je kontinuirano disanje. Vratiti se u početni položaj. Ponoviti isto drugom rukom i drugom nogom.
Broj ponavljanja: 2-3 serije po 8 ponavljanja svaka strana.
 

Slika 5
Slika 5
Slika 6
Slika 6

4. Dinamički zaklon
Početni položaj: Ležeći na trbuhu, pružiti ruke i noge. Glava u produžetku kralježnice.
Opis vježbe: Snagom leđnih mišića podizati gornji dio tijela uz kontinuiran izdah. Ostatak tijela miruje i ne podiže se od podloge. Vratiti se u početni položaj. Tijekom izvođenja izbjegavati trzaj rukama prema gore.
Broj ponavljanja: 2-3 serije po 10 ponavljanja.
 

Slika 7
Slika 7
Slika 8
Slika 8

5. Bird dog
Početni položaj: Klečeći položaj, glava u produžetku kralježnice. Koljena i dlanovi blago razmaknuti.
Opis vježbe: Podizati i spuštati suprotnu ruku i nogu, bez rotacije u kukovima i uvijanja lumbalnog dijela kralježnice. Vratiti se u početni položaj. Isto ponoviti drugom rukom i nogom. Tijekom izvođenja potrebno je aktivirati mišiće trbuha i stražnjice, uz kontinuirano disanje.
Broj ponavljanja: 2-3 serije po 8 ponavljanja svaka strana.
 

Slika 9
Slika 9
Slika 10
Slika 10

6. Upor bočni
Početni položaj: Bočni položaj sjeda, oslonac na podlaktici.
Opis vježbe: Podignuti se i zauzeti položaja bočnog upora, tijelo ravno, oslonac na podlaktici i vanjskom bridu stopala. Izvodi se izdržaj tijekom kojeg je potrebno aktivirati trbušne mišiće i mišiće stražnjice, uz kontinuirano disanje.
Broj ponavljanja: 2-3 serije po 30 sekundi svaka strana.
 

Slika 11
Slika 11

7. Ravnoteža
Početni položaj: Stojeći položaj, oba stopala na balans ploči. Tijelo uspravno, koljena blago zgrčena.
Opis vježbe: Gledajući se u ogledalo, "izravnati" položaj tijela (izjednačiti razinu ramena) i aktivirati trbušne mišiće nakon čega se izvodi prenošenje težine tijela s jedne na drugu nogu.
Broj ponavljanja: 2-3 serije po 30 sekundi.

Datum objave članka: 1. 9. 2017.