Upale mokraćne cijevi u muškaraca 1. dio

Bolesti i stanja / Dijagnostika Anka Dorić dr. med., spec. transfuzijske medicine

Gotovo svaki drugi muškarac nema znakove niti simptome, pa tako može širiti uzročnika i bolest, a da toga nije ni svjestan

Upale mokraćne cijevi jedan su od najčešćih razloga zbog kojih odrasle, muške, spolno aktivne osobe posjećuju dermatovenerološku ambulantu. Najčešće je riječ o upalama nespecifičnog uzroka, takozvanom negonokoknom uretritisu. U svijetu i kod nas kao najčešći uzročnik bolesti u mladih ljudi između 15. i 24. godine izolirana je i potvrđena bakterija za koju se zna da je krivac i glavni uzročnik infektivno nastale neplodnosti - Chlamydia trachomatis, koja izaziva najčešću bakterijsku, spolno prenosivu bolest u svijetu. Dodatni je problem što se nakon akutne bolesti u 10 do 20 posto liječenih osoba razvija trajni, ponavljajući oblik bolesti, što uvelike djeluje na smanjenje kvalitete intimnog i spolno reproduktivnog života, a time i na slabije samopouzdanje i zadovoljstvo.

Unatoč smanjenju broja slučajeva novooboljelih od gonoreje u Europi, posljednje statistike, poput onih iz Velikoj Britaniji, nisu zadovoljavajuće. Tako je samo u Engleskoj između 2009. i 2010. broj novih gonoroičnih infekcija porastao tri posto, a zabrinjava i to da je čak 50 posto svih slučajeva gonoreje dijagnosticirano među mladima do 25 godina. Ta je brojka u znatnom porastu među homoseksualnim muškarcima, za razliku od heteroseksualnih, kod kojih je pojavnost znatno manja.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prosječna dob života muškaraca u Hrvatskoj je 72 godine. Upale mokraćne cijevi najčešće se javljaju između 20. i 50. godine života, a zbog potrebe liječenja komplikacija liječenje se često protegne i do starije životne dobi, osobito zbog upotrebe lijekova protiv erektilne disfunkcije. Zbog toga pomoć protiv tegoba koje uzrokuje ova bolest zatraže i osobe u dobi između 50 i 70 godina.

Klasifikacije upala mokraćne cijevi

Akutne upale

 • gonoroični uretritis - uzročnik Neisseria gonorrhoeae
 • negonokokni (nespecifični) uretritis - uzročnici svi drugi patogeni​
  • Chlamydia trachomatis (više od 45 posto)
  • Mycoplasma genitalium (10 - 25 posto)
  • Trichomonas vaginalis (1 - 20 posto)
  • Ureaplasma urealyticum (5 - 10 posto)
 • u rjeđim slučajevima upalne promjene u kanalu mokraćne cijevi mogu uzrokovati:
  • drugi uzročnici infekcija urotrakta - manje od 6 posto
  • adenovirusi (2 - 4 posto)
  • Herpes simplex virusi (2 - 3 posto)
  • Candida spp., Haemophilus spp., Neisseria meningitidis, E.coli - rjeđe.

Čak u oko 50 posto pacijenata razlog upale mokraćne cijevi, unatoč modernoj dijagnostici, ostane nepoznat. Vjeruje se da su glavni krivci za nepronalazak uzročnika različiti neinfektivni čimbenici: traumatski (npr. kateterizacija), razni iritansi (sapuni, dezodorani, spermicidne kreme, lokalno primijenjeni afrodizijaci i sl.), suženja mokraćne cijevi, druge upalne bolesti (lichen sclerosus et atrophicus, Stevens-Johnson sindrom, reaktivni artritis, Reiterov sindrom i sl.) te mokraćni kamenci, kristalići, pijesak i strana tijela.

Perzistirajući ili rekurirajući uretritis
Traje nekoliko mjeseci, pa i godina, a nastaje u 10 do 20 posto svih slučajeva nespecifičnih upala u muškoj populaciji. Uz multifaktorijalne neidentificirane uzroke, najčešći razlozi prelaska akutne upale u kroničnu su razvoj preosjetljivosti na infekcije mikoplazmama i tetraciklin rezistentnim ureaplazmama, te infekcije s Trichomonas vaginalisom.

Karakteristike nespecifičnog uretritisa

Naziv nespecifični uretritis (lat. Uretrhritis non specifica) opisuje upalu kanala mokraćne cijevi, koja u spolno aktivnih muškaraca najčešće nastaje kao spolnim kontaktom stečena infekcija i bolest. Uretritis može nastati i kao posljedica djelovanja nekih nezaraznih uzroka, na koje valja misliti u slučajevima kad se, unatoč postojanju simptoma, nakon dijagnostike ne pronađe razlog upale mokraćne cijevi, jer je takvo stanje pogrešno liječiti dugotrajnim i agresivnim antibiotskim tretmanima.

Čak u oko 50 posto pacijenata razlog upale mokraćne cijevi, unatoč modernoj dijagnostici, ostane nepoznat

Razlozi nastanka nespecifične upale mokraćne cijevi u muškaraca mogu biti:

 • mikroorganizmi - najčešći su klamidije, mikoplazme, ureaplazme i druge urogenitalne bakterije (E. coli, enterokoki, streptokoki, stafilokoki, Haemophilus influenze, gardnerela i druge koliformne bakterije), parazit trihomonas, kvasci (C. albicans) i virusi (Herpes simplex, adenovirusi i dr.):
 • mehanička iritacija - tijesnom odjećom, npr. zbog dugog sjedenja u neudobnu položaju ili pri dugoj vožnji;
 • konzumacija prejako začinjene hrane;
 • alergijska reakcija.

Poveznica među svim nespecifičnim upalama je nepostojanje specifičnih simptoma, tipičnih za upalu mokraćne cijevi kakvu susrećemo kod specifičnoga (gonoroičnog) uretritisa uzrokovanog Neiserriom gonorrhoe, jednom od najdulje poznatih spolno prenosivih bakterija u ljudskoj patologiji. Za nju je karakterističan upravo obilan gnojni iscjedak iz mokraćne cijevi, kojeg kod svih drugih oblika ove bolesti nema, osim ako osoba nije oboljela od kombinirane, mješovite infekcije klamidijom i gonorejom.

Simptomi blagi, a mogu i izostati

Klinička slika upala je blaga, pa se najčešće manifestira laganim simptomima, koji mogu i izostati čak u 50 posto pacijenata s klamidijskom i mikoplazmatskom infekcijom. Zabrinjava to što gotovo svaki drugi muškarac uopće ne mora imati znakove niti simptome infekcije i bolesti, pa tako može širiti uzročnika i bolest među svojim partnericama/partnerima, a da toga nije ni svjestan.

Oboljeli često navode da su prve subjektivne simptome nelagode, žarenja, pečenja i smetnji s mokrenjem zbog promijenjena osjeta u predjelu spolovila duž mokraćne cijevi osjetili nakon nekoliko dana do dva tjedna od spolnog odnosa bez kondoma s novom partnericom (partnerom). Katkad su vidljive i maceracije, s eritematoznim i edematoznim oteknućem i crvenilom sluznice ušća mokraćne cijevi. Kod genitalne herpes i HPV infekcije mogu biti prisutne i tipične promjene na koži (sitne ulcerativne ranice, mjehurići, kruste, kondilomi).

Slične promjene, koje se ne vide golim okom, mogu se zateći i na sluznici u kanalu mokraćne cijevi, što uzimanje obriska može učiniti daleko bolnijim nego što je uobičajeno.

Od lokalnih simptoma pojavljuje se iscjedak, koji je najčešće oskudan, a u rijetkim slučajevima može biti sluzavo-gnojan, proziran, katkad sa sukrvicom. Češće se primjećuje ujutro, tijekom prvoga jutarnjeg mokrenja, kad je najbolje uzeti uzorak za laboratorijske pretrage. S obzirom na to da oboljeli često ne primijete iscjedak i nemaju drugih simptoma, moguće je da shvate da su zaraženi tek nakon pozitivna nalaza testiranja uzorka dobivenog obriskom mokraćne cijevi na koji ih je uputila partnerica koja je razvila urogenitalne simptome.

Od sistemskih simptoma mogu biti prisutne upalne promjene na sluznici vjeđa, u ždrijelu i na tonzilama, te upala zglobova (artitis). Lokalni limfni čvorovi također mogu biti povećani, a u mokraći je moguć nalaz krvi (hematurija).

U članku Upale mokraćne cijevi u muškaraca 2. dio više pročitajte o metodama probira za rizične skupine, liječenju, komplikacijama i prognozi.

Datum objave članka: 1. 10. 2012.