Viroze stižu - što djeluje i kako se ponašati

Bolesti i stanja / Opća medicina Ozren Podnar prof.

Na trajanje prehlade ne možemo bitno utjecati, ali možemo na stupanj nelagode, pa i umanjiti izglede da uopće obolimo

Hladnoća pogoduje virusima

Iako je prehlada cjelogodišnji suputnik, jesen i zima razdoblja su kad njezini uzročnici nailaze na plodnije tlo.

Prosječna odrasla osoba ima prehladu dva do četiri puta godišnje, a dijete pet do osam puta. Prehlada je vjerojatno najučestalija zarazna bolest u Europi i najčešći razlog posjeta liječniku. Iako specifičnog lijeka nema, liječniku se ide da bi se otvorilo bolovanje ili pribavila školska ispričnica, iako bi bilo bolje bolest prijaviti telefonom ili tražiti kućni posjet, umjesto riskiranja i širenja zaraze u čekaonici ili javnom prijevozu. Jedini način ozdravljenja je mirovati i pustiti organizam da se sam oporavi.

Gripa, od koje svake godine oboli približno deset posto građana, slična je prehladi, no donosi mnogo ozbiljnije tegobe, a može biti i smrtonosna, ovisno o snazi virusa i otpornosti organizma. 

Na trajanje prehlade, oko tjedan dana, ne možemo bitno utjecati, ali možemo na stupanj nelagode, pa i umanjiti izglede da uopće obolimo. No, postavlja se pitanje kojih se savjeta uputno držati, a koji su dokazano beskorisni? Naš mali vodič kroz valjane i nevaljane savjete poslužit će vam da se kvalitetnije oduprete toj raširenoj neugodi!

IMATE LI PREHLADU ILI GRIPU?

Obična prehlada i gripa dvije su bolesti dišnih putova sa sličnim simptomima. Može ih se razlikovati ako znate na što treba obratiti pozornost.

Kod PREHLADE, simptomi su u početku blagi, ali se pogoršavaju tijekom tri do četiri dana. Temperatura je blago povišena, izražena je začepljenost nosa ili curenje iz nosa, a može se javiti i grlobolja. Iscrpljenost i umor manjeg su intenziteta nego u slučaju gripe. Zdravstvene komplikacije i potreba za bolničkim liječenjem su rijetki.

GRIPA nastupa brzo i od početka izaziva ozbiljne tegobe. Simptomi uključuju povišenu temperaturu, koja je u prosjeku viša i dugotrajnija (tri do četiri dana) nego ona koja prati prehladu. Od ostalih simptoma prisutni su iscrpljenost, bezvoljnost i bolovi u mišićima. Gripa se može spriječiti cijepljenjem, a trajanje skratiti antivirusnim lijekovima.

Čiste ruke zlata vrijede

Održavajte ruke čistima. Često pranje ruku ključno je za prevenciju bolesti i smanjenje rizika od širenja zaraze. Djeca često zaborave oprati ruke, ali kako ih koriti kad znamo da, primjerice, dvije trećine američkih muškaraca ne pere ruke nakon korištenja WC-a? Sumnjamo li možda da je u nas stanje povoljnije?

Da bi pranje ruku bilo učinkovito, valja ih trljati sapunom barem 20 sekundi, a potom dobro isprati vodom. To bi trebalo biti dovoljno za odstranjivanje većine virusa. Ako nemate sapuna pri ruci, čišćenje vlažnom maramicom također može poslužiti. Kad brišete ruke, osobito na javnim mjestima, činite to papirnatim ručnicima ili maramicama - njih nije doticao nitko prije vas.

Dok smo prehlađeni, puno šmrcamo, kišemo i kašljemo. Mnogi od nas golim dlanom prekrivaju usta dok kišu ili kašlju, a neki čak i nos brišu prstima, što je vrlo nehigijenski, osim ako odmah potom operemo ruke na već opisani način. Istina, bolje je barem dlanom prekriti usta dok kišemo ili šmrcamo, nego to činiti bez ikakve prepreke, no tako će virusi prijeći na naše ruke, a s njih i na druge ljude i predmete. Zato je poželjno usta i nos prekriti rupčićem, i njime usput obrisati nos. Ako se krajnje nepromišljeno nismo opremili maramicom, tim osnovnim rekvizitom za vrijeme prehlade, onda je poželjnije kašljati ili kihati u podlakticu, jer ona rjeđe dolazi u doticaj s drugim ljudima i stvarima.

Većinu prehlada izazivaju rinovirusi, koji se šire zrakom kad netko zaražen kiše i/ili kašlje. Osim što se možemo razboljeti udišući ih, zaraza se širi i ako dotaknemo oči, nos ili usta nakon dodirivanja zaraženog predmeta. Kako su telefoni, tipkovnice računala i brave na vratima najčešća mjesta na kojima se gomilaju mikroorganizmi, poželjno ih je obrisati vlažnom maramicom prije korištenja i ne dijeliti s drugima pribor za jelo.

Tekućina - više nego poželjna

Iako nije doslovno točna tvrdnja da se tekućinom može "isprati" prehladu, pijenje može pomoći. Obična voda, topla limunada i čaj sprječavaju dehidraciju i ublažavaju začepljenost nosa, dok alkohol, kavu i gazirana pića treba izbjegavati jer mogu pogoršati dehidraciju.

U našim je krajevima uobičajeno piti kamilicu, metvicu, kadulju, šipak ili zeleni čaj, što je u redu. Međutim, Amerikanci prehlađenima preporučuju pileću juhu, što čudi naše ljude navikle na čaj. No, pileća juha nije bezrazložno popularna. Njezini sastojci djeluju protuupalno tako što priječe migraciju neutrofila - stanica imunosnog sustava koje sudjeluju u upalnoj reakciji. Nadalje, ubrzavaju prolazak sluzi kroz nos, što ublažava začepljenost i skraćuje vrijeme koje virusi provode u doticaju sa sluznicom. Istraživači sa Sveučilišta u Nebraski otkrili su i da pileća juha iz konzerve djeluje podjednako dobro kao i ona domaća, skuhana kod kuće.

Tekućina je na još nekoliko načina djelotvorna protiv prehlade. Tako, primjerice, grgljanje tople vode s pola čajne žlice soli može privremeno ublažiti bol ili peckanje u grlu. A korisna je i vlaga u zraku. Da biste povećali postotak vlage u prostoru u kojem boravite, stavite vodu u ovlaživač zraka na radijator ili peć. Pazite da je svakodnevno mijenjate ili nadolijevate noću te da čistite uređaj barem svaka tri dana, kako se na njega ne bi naselile plijesni, gljivice i bakterije.

Pušači - oprez

Preporuka je ne izlagati se duhanskom dimu, a pušačima i da ne puše. Dim nadražuje sluznicu dišnih putova i pogoršava simptome prehlade. Ali to nije sve. Istraživanja govore da su pušači skloniji respiratornim infekcijama, češće obolijevaju od prehlade i gripe nego nepušači i imaju veću smrtnost od onih koji ne konzumiraju zapaljene duhanske proizvode. S obzirom na to da izlaganje dimu stvara kroničnu upalu dišnih putova, i prehlada je u tom slučaju neugodnija i dugotrajnija. Zamolite i ukućane da se suzdrže od pušenja dok ste vi bolesni, a po mogućnosti i inače. Kako se na radnom mjestu i školama u pravilu ne smije pušiti, s te strane sigurni ste ako prehlađeni odlučite otići na posao ili nastavu.

Tjelesni napori nisu poželjni

Obično se preporučuje pojačano znojenje, što je u redu ako se to događa u toplini vašeg doma i uz pojačan unos tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. Međutim, znojenje kroz pojačane tjelesne napore (sport, teži fizički posao...) treba izbjegavati, jer tijelo treba mirovanje da bi se oporavilo. Ako se ne osjećate tako loše da biste bili u krevetu, obavite neki posao po kući, a ako nemate povišenu temperaturu, možete i malo prošetati.

Preparati s kojima valja oprezno

Antibiotici nisu od pomoći jer su prehlada i gripa virusne bolesti. Primjenjuju se samo u slučaju kad se uz virusnu infekciju dodatno razvije i ona bakterijska. Prisutnost bakterija otkriva se analizom brisa grla i nosa.

Dekongestivi, sredstva protiv začepljenosti i upale nosa, ublažavaju simptome, ali ne ubijaju viruse i ne skraćuju trajanje bolesti. Uz to, svi izazivaju i nuspojave. Umjesto dekongestiva, preporučuje se sprej s morskom vodom koji otklanja začepljenost uz manje neželjenih učinaka.

Antihistaminici, lijekovi protiv alergije, obuzdavaju curenje iz nosa, kihanje i suženje, ali imaju nepovoljan učinak na druge simptome prehlade jer isušuju nosnu sluznicu i otežavaju protok sluzi.

Sirupi protiv kašlja masovno se koriste kad zavladaju prehlade, no djeca mlađa od 14 godina ne bi ih trebala uzimati. Umjesto sirupom, djeci od šest do 14 godina kašalj se može ublažiti i toplom limunadom s medom, odnosno pojačanim unosom tekućine. Kašalj kao simptom virusne prehlade može potrajati i do tri tjedna, a ako traje dulje, poželjno je posjetiti liječnika.

Vitamini i minerali nisu nešto čime bi se nužno trebali "nakrcati". O učinku tih sredstava mišljenja se razilaze, no sve su češće poruke stručnjaka da od megadoza vitamina i minerala nema velike koristi, barem što se prehlade tiče. Uz to, neumjerena potrošnja vitamina može biti i štetna.

Dovoljna je jedna multivitaminsko-multimineralna tableta dnevno da zadovolji potrebe organizma, to jest treba se pridržavati upute proizvođača, dok bi vitamine koji nisu topivi u vodi nego u mastima (A, D i E) trebalo uzimati samo pod liječničkim nadzorom. Iako se čini da vrlo visoke doze vitamina C, do 5000 mg, djeluju i ublažavaju simptome prehlade ako se uzmu čim se pojave simptomi, ipak je potreban oprez, jer tako puno vitamina C može izazvati mučninu i proljev. Onaj tko ima sklonost stvaranju bubrežnih kamenaca, ne bi smio uzimati više od 500 mg dnevno.

Što se minerala tiče, kod prehlade je najcjenjeniji cink, no terapijska vrijednost tableta s cinkom nije dokazana. Taj element koristan je na drugi način: nazalni sprej obogaćen cinkom pomaže tijekom prehlade ako je nos začepljen ili je sekrecija iz nosa pojačana.

Datum objave članka: 1. 10. 2016.
izdvojeni proizvodi