Žarenje u "žličici"

Bolesti i stanja / Opća medicina

Žgaravica se vrlo uspješno može liječiti sve učinkovitijim lijekovima, ali, što je još važnije, i promjenom životnih navika

Žgaravica je simptom promjena ili bolesti u probavnom sustavu, ili neodgovarajućeg načina života i prehrane, koji se manifestira osjećajem pečenja i boli iza donjeg dijela prsne kosti ili visoko u "žličici" (epigastrij), s povremenim širenjem u grudni koš, sve do ždrijela. Nastaje zbog povrata (refluksa) želučane kiseline iz želuca u jednjak. Javlja se u 20 do 40 posto ljudi, s tim da sedam posto odraslih ima svakodnevne tegobe.

Uzroci žgaravice mogu biti emocionalni stres, pušenje, alkoholna pića, određena hrana, povišen tlak u trbušnoj šupljini (kao posljedica nošenja uske odjeće, debljine ili trudnoće), te nepravilno hranjenje (preobilni obroci, brzo gutanje, odnosno slabo žvakanje hrane). Tipično je da se javlja nakon unosa masne i pržene hrane, obično sat vremena nakon jela. Žgaravicu može provocirati i težak fizički napor odmah nakon jela, kao i ležanje nakon jela.

Ako se ne liječi, dugoročno utječe na psihičko i fizičko zdravlje, te znatno smanjuje radni potencijal. Stoga je važno znati da se danas može vrlo uspješno liječiti sve učinkovitijim lijekovima, ali i promjenom životnih navika, što je još važnije.

Što učiniti kada se pojavi

Ako ste stariji od 45 godina, i ako se uz žgaravicu javi slabokrvnost (anemija), otežano gutanje (disfagija), krv u stolici ili crna stolica (melena) te gubitak na težini, prijeko je potrebno da posjetite liječnika.

Ako imate dvije ili više epizoda žgaravice tjedno ili je osjećate kronično i dugotrajno te vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, trebali biste se obratiti liječniku.

Kad već osjećate pečenje, uzmite gumu za žvakanje jer pojačava stvaranje sline koja pomaže ublažiti žarenje u jednjaku i ispire kiselinu natrag u želudac. U nekim slučajevima ne pomaže ni uzimanje antacida (lijekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu, npr. Gastal). Kad su tegobe jače i učestalije, u terapiju valja uvesti inhibitore histaminskih receptora (npr. Peptoran) ili lijekove koji snažno smanjuju lučenje želučane kiseline, a koje zajedničkim imenom zovemo inhibitorima protonske pumpe (IPP).

Ako se žgaravica pojavi tijekom trudnoće, pomaže uzimanje antacida, koji su u tom slučaju lijek prvog izbora, jer se gotovo uopće ne apsorbiraju iz probavnog sustava i nemaju utjecaja na plod. Nakon poroda simptomi se obično povlače. Ako je žgaravica uzrokovana prekomjernom tjelesnom težinom, treba smršavjeti. Konzumiranje alkoholnih pića i pušenje potiču žgaravicu, pa treba razmisliti o prestanku njihova uzimanja.

Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati je spriječiti. Stres povećava proizvodnju želučane kiseline, pa je zato poželjno opustiti se dok jedete, a hranu dobro prožvakati. Obilni obroci prepunjavaju želudac i mogu "protjerati" kiselinu čak i kroz zdrav i snažan donji sfinkter jednjaka. Zato pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika. Izbjegavajte usku odjeću jer povećava pritisak na želudac i tako pogoduje pojavi žgaravice. Izbjegavajte ljutu hranu. Hranu koja pojačava izlučivanje želučane kiseline (agrumi, češnjak, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na osnovi rajčice) nije uputno jesti prije odlaska na spavanje. Ako vas žgaravica muči tijekom noći, nemojte ništa jesti nekoliko sati prije odlaska na spavanje.

Pridržavanjem navedenih preporuka i po potrebi uzimanjem odgovarajuće terapije u najvećem broju slučajeva tegobe će u potpunosti nestati.

Izvor: www.PLIVAzdravlje.hr

Datum objave članka: 1. 9. 2013.