CRIJEVNE BAKTERIJE: glavni krivac viška kilograma?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Bakterije utječu na cirkadijalni ritam crijevnih stanica, a samim time i na metabolizam hrane kod miševa

Znanstvenici Sveučilišne bolnice Southwestern u Dallasu došli su do spoznaje da mikroorganizmi u tankom crijevu miševa ritmički uvjetuju apsorpciju masti. Ako to otkriće bude potvrđeno i kod ljudi, bolje ćemo razumjeti zašto se kod osoba koje pate od jet laga ili rade noćne smjene često javlja pretilost, dijabetes i ostali problemi sa zdravljem.
 
Poznata je činjenica da ljudske stanice imaju svoj „molekularni sat“ koji diktira cirkadijalni ritam stanice te da mikroorganizmi u crijevima prate biološki sat svoga domaćina. Međutim, provedena studija upućuje na činjenicu kako bakterije u tankom crijevu postavljaju biološki ritam koji stanice domaćina (u ovom slučaju, miševa) prate, zbog čega je spomenuto istraživanje revolucionarno.
 
Prijašnje istraživanje pokazalo je kako miševi koji su uzgojeni tako da nemaju mikroorganizama u svojim crijevima ne dobivaju dodatne kilograme, unatoč tome što su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća. No, osim što je dokazano da ne dobivaju dodatne kilograme, otkriveno je i kako je u stanicama tankog crijeva poremećen cirkadijalni ritam.
 
Ispostavilo se da mikroorganizmi svoj utjecaj na cirkadijalni ritam stanica domaćina ostvaruju putem jednog proteina. Riječ je o histonskoj deacetilazi 3 (engl. histone deacetylase 3, HDAC3). Miševi u čijim stanicama u tankom crijevu nedostaje HDAC3 također ne dobivaju kilograme, unatoč tome što su izloženi samo hrani s visokim udjelima masnoća.
 
Možemo reći da na svojevrstan način HDAC3 blokira ekspresiju gena. Ono što je također važno napomenuti je činjenica da je aktivnost HDAC3 kod miševa s intestinalnim bakterijama ciklički aktivna, što znači da je u određenim razdobljima dana aktivna, a u određenima nije.
 
Ovim istraživanjem dodatno je otkriveno kako HDAC3 ne sudjeluje samo u deacetilaciji histona, već i da ritmički stupa u interakciju s drugim proteinom – ERRalpha (estrogen-related receptor alpha), koji aktivira gen važan za proizvodnju transportera masnih kiselina na epitelnim stanicama crijeva.
 
Još uvijek se ne zna na koji točno način mikroorganizmi utječu na interakciju HDAC3 i drugih proteina te posljedično i na kontrolu genske aktivnosti. Činjenica je da su bakterije potrebne za aktivaciju i upravljanjem cirkadijalnim satom, ali kako je ta komunikacija ostvarena, tek treba otkriti.
 
Ako se ovaj proces dokaže i kod ljudi, otvara se mogućnost za razvoj lijekova koji će suzbijati negativne učinke jet laga i noćnih smjena.

https://www.sciencenews.org

Datum objave članka: 18. 10. 2019.
izdvojeni proizvodi