Novi saveznik u borbi protiv nepravilnosti na koži

promo Dermokozmetika / Njega kože odraslih Marija Markota Jurić dipl. ing. preh. teh.

Dvostrukim djelovanjem djelatnog sastojka Myrtacinea®, Keracnyl linija nudi potpun program namijenjen svim oblicima masne kože sklone nastanku akni

Kao rezultat istraživanja Dermatoloških laboratorija Ducray na području botanike (poznatih kao Botanical Expertise), čiji je cilj odabrati biljke koje sadrže djelatne tvari specifičnih svojstava, korisnih za farmaceutske proizvode, nastala je nova linija proizvoda Keracnyl. Njezin jedinstven sastojak - Myrtacine®, jedini je patentirani djelatni sastojak s ciljanim djelovanjem na Propionibacterium acnes biofilm.

Myrtacine® je lipofilni suhi ekstrakt lišća mediteranske biljke mirte (Myrtus communis L.), 100 posto prirodni djelatni sastojak koji sadrži šest posto Myrtucommulonea s antibakterijskim djelovanjem i 20 posto ursolične kiseline s protuupalnim djelovanjem.

Spriječiti P. acnes biofilm

Četiri su ključna čimbenika koja utječu na nastajanje akni: seboreja (žlijezde lojnice pojačano izlučuju masnu tvar zvanu sebum), hiperkeratoza (pojačano stvaranje površinskih orožnjelih stanica, korneocita), pojačano razmnožavanje bakterije P. acnes i upala.

Ključnu ulogu u razvoju upale ima bakterija P. acnes, stoga je iznimno važno primjenom antimikrobne terapije smanjiti njezin broj i onemogućiti daljnje razmnožavanje u dlačno-lojnom folikulu. Međutim, danas je poznato da ova bakterija ima sposobnost koloniziranja i organiziranja biofilma sintetizirajući polisaharidnu kapsulu, svojevrsno ljepilo pod imenom glikokaliks, koji koloniju bakterija izolira od okoline. Uloga biofilma očituje se u stvaranju mehanizama otpornosti na antibiotike, zbog čega terapija ne postiže očekivane i željene rezultate. Drugim riječima, razvijeni biofilm može podnijeti od 10 do 1000 puta višu koncentraciju antibiotika od one koja je potrebna da ubije slobodnu planktoničnu bakteriju koja nije organizirana u biofilm.

Tu stupa na snagu Myrtacine®, koji ima dokazano dvostruko djelovanje na P. acnes biofilm* jer potiče razgradnju postojećeg biofilma i sprječava organizaciju novog. Uz to, pospješuje djelovanje lokalne terapije antibioticima** i onemogućava otpornost u biofilm organiziranih P. acnes bakterija na terapiju.***

Njega kože dermokozmetičkim proizvodima ima neosporivu ulogu u terapiji akni, bez obzira na njihov klinički oblik. U svjetlu najnovijih patofizioloških i epidemioloških podataka, dermokozmetički proizvodi trebaju ispuniti sljedeće:

  • biti posebno usmjereni na djelovanje protiv bakterije P. acnes i upalnih procesa
  • moći se koristiti u kombinaciji s lokalnim pripravcima
  • moći ublažiti nadražajni učinak nekih pripravaka koji se koriste u liječenju akni (posebice izotretinoina)
  • sadržavati proizvode čija je uporaba primjerena i u terapiji akni kod odraslih osoba.

Keracnyl linija zadovoljava sve navedene zahtjeve i nudi potpun program namijenjen svim oblicima masne kože sklone nastanku akni: masni sjaj kože, komedoni (miteseri, prištići), upalne promjene s ili bez terapije (lokalne ili oralne).
 

*     In vitro test procjene djelovanja Myrtacine® djelatnog sastojka na P. acnes.
**  Jahns AC, Lundskog B., Ganceviciene R. et al. An increased incidence of. P.acnes biofilm in acne vulgaris: a case control study. British Journal of Dermatology 2012; 167:50-58.
*** Feuillolay C., Pecastaings S., Le Gac C. et al. A Myrtus communis extract enriched in myrtucummulones and ursolic acid reduces resistance of Propionibacterium acnes biofilms to antibiotics used in acne 
     vulgaris. Phytomedicine 23 (2016); 307-315.

Datum objave članka: 1. 9. 2016.