Sumnja na atopiju

promo Dermokozmetika / Njega dječje kože Daniel Wallach dr. med., spec. dermatolog

Donosimo deset ključnih pitanja koja će vam vjerojatno postaviti pedijatar pri prvom susretu s vašim djetetom ako postoji sumnja na atopijski dermatitis

Pitanja koja u nastavku navodimo zasigurno će biti temelj razgovora s pedijatrom, ali i dermatologom, ako vas na njega uputi djetetov pedijatar, bilo da se radi o prvom posjetu ili praćenju djetetova stanja nakon već postavljene dijagnoze. Stoga pripremite odgovore na njih u miru vlastitog doma i učinite posjet liječniku ugodnijim, bržim i učinkovitijim.

Ima li netko u obitelji alergije?
Atopiju često možemo pronaći kod roditelja, braće ili sestara. Genetska pozadina atopije uključuje epidermalne i imunološke nepravilnosti.

Kad se pojavio atopijski dermatitis?
Nakon rođenja, djeca s atopijom imaju normalnu kožu. Ekcemi se pojavljuju tijekom prva tri mjeseca života, obično na licu.

Češe li se dijete?
Svrbež je konstanta kod atopijskog dermatitisa. Pogoršava stanje lezija i ima negativan učinak na kvalitetu života djeteta i njegove obitelji.

Na kojim mjestima se češe?
Atopijski dermatitis zahvaća određena područja tijela. Kod dojenčadi su to lice, šake, palac kojeg sišu i ekstenzorna strana udova, a kod djece lice, pregibi (lakta i koljena) i šake. Ako se atopijski dermatitis zadržao, kod starije djece i odraslih često zahvaća lice i šake, a ponekad i cijelo tijelo.

Spava li dobro?
Uza svrbež, nesanica je drugi funkcionalni znak atopijskog dermatitisa. Buđenje noću uzrokovano svrbežom izrazito je stresno za dijete i obitelj. Bolji san dobar je znak učinkovitosti terapije.

Ima li suhu kožu?
Suhoća kože vrlo je važan čimbenik kod atopijskog dermatitisa. Svakodnevna upotreba emolijensa pomaže ublažiti suhoću, čime se smanjuju lezije nastale zbog češanja. To poboljšava kvalitetu života i smanjuje potrošnju lokalnih kortikosteroida.

Ima li poseban režim prehrane?
Ako su lokalni tretmani učinkoviti, što je najčešće slučaj, dijete se ne treba pridržavati posebna režima prehrane. On je potreban tek ako se, uz ispravnu primjenu, lokalni tretman pokaže neučinkovitim. Tada je potrebna individualizirana obrada.

Je li nedavno bilo pogoršanja stanja kože?
Povremena pogoršanja obilježja su atopijskog dermatitisa. Tada dolazi do širenja lezija i jačanja svrbeža, zbog čega su potrebni lokalna terapija kortikosteroidima i sprječavanje sekundarnih infekcija.

Primjenjujete li ispravno lokalnu terapiju?
Lokalna terapija ponekad se nedosljedno primjenjuje. Iznimno je važno da liječnik objasni detalje o bolesti i njezinu tijeku te način primjene i učinak terapije. Pacijenti se nakon toga bolje pridržavaju uputa, čime se znatno povećava djelotvornost terapije.

Koliko često primjenjujete terapiju?
Prilikom primjene lokalnih kortikosteroida, kortikofobija ili pak prekomjerno korištenje lijeka može ugroziti rezultate liječenja. Zato je od ključne važnosti pratiti pridržava li se pacijent preporučene doze. Kad su posrijedi emolijensi, preporučuje se njihova svakodnevna primjena.

Datum objave članka: 1. 12. 2015.
izdvojeni proizvodi