10 jednostavnih mjera za jačanje imuniteta

Dječje zdravlje / Prevencija bolesti u dječjoj dobi dr. sc.   Tamara Voskresensky Baričić dr. med., spec. pedijatrije, subspec. alergologije i kliničke imunologije

Što možemo učiniti da ojačamo djetetov imunosni sustav i omogućimo mu da navalu virusa i bakterija svlada bez razvoja simptoma bolesti

Bliski kontakti u zatvorenom prostoru

U zimskim mjesecima, kad se puno boravi u zatvorenim i grijanim prostorijama, kad je smanjena fizička aktivnost i haraju virusne bolesti dišnog i probavnog sustava, mnoga djeca, osobito ona koja borave u kolektivu, neprestano su prehlađena, curi im nos, kašlju i povremeno imaju vrućicu ili proljev... Ako je već tako, postavlja se pitanje što možemo učiniti da ojačamo njihov imunosni sustav i omogućimo im da navalu virusa i bakterija svladaju bez razvoja simptoma bolesti.

Snažan imunosni sustav nije rezultat samo zdrave nasljedne predispozicije, jer je ujedno dinamičan, prilagodljiv i podložan utjecajima izvana, a postoje i neke jednostavne mjere i pripravci koji ga mogu osnažiti. Što je sve važno, navest ćemo u nastavku kroz deset jednostavnih mjera koje će zasigurno polučiti uspjeh.

Što možemo poduzeti za jačanje imuniteta

Pravilna prehrana

Namirnice koje unosimo u organizam izgrađuju i ujedno mijenjaju naše stanice i metabolizam. Imajući to na umu, valja izbjegavati hranu i pića bogata koncentriranim šećerima, umjetnim dodacima i konzervansima, kao što su industrijski sokovi, suhomesnati proizvodi i slatkiši. Poželjno je piti nezaslađene ili malo medom zaslađene prirodne čajeve, jesti suho voće i med. Svakodnevno bi trebalo pojesti jedan jušni obrok, svježe povrće (naročito kelj, kiselo zelje, špinat i grahorice), svježe voće barem dva puta u danu te jaja i meso, Dobro je kao začine koristiti cimet za slatka, a svježi češnjak za slana jela. U slučaju nepodnošenja neke hrane, obvezno je treba izbaciti iz prehrane, te paziti na redovitu probavu unošenjem dovoljne količine ostatnih tvari, koje su sastavni dio cjelovitih žitarica.

Snaga probiotika

Naš probavni sustav, koža i sluznica dišnog sustava naseljeni su milijardama bakterija koje štite tijelo i potrebne su nam u svoj svojoj raznolikosti. Probiotici su bakterije koje se nalaze u probavnom sustavu, a možemo ih unositi i hranom, poput jogurta, fermentiranih sireva, ili kao posebne dodatke.

Boravak i aktivnosti na svježem zraku

Važno je boraviti na svježem zraku, bez obzira na vremenske prilike, i barem jedan sat dnevno biti aktivan, i to kroz šetnju, igru i druge slične aktivnosti. Uz to, valja smanjiti djetetove aktivnosti koje uključuju boravak u zatvorenom prostoru u kojem boravi više djece, te mu omogućiti dovoljno kreativne igre, ali i odmora. Ako je dijete bolesno, ne treba nužno izbjegavati izlazak na svjež zrak, nego odluku o tome donijeti na temelju procjene djetetova stanja i njegova općeg osjećaja.

Povoljna mikroklima u kući

U prostorijama u kojima dijete boravi treba regulirati mikroklimu: ne pušiti, paziti da temperatura ne prelazi 22 °C i da se vlažnost zraka kreće oko 55 posto, što se postiže redovitim provjetravanjem.

Pojačana higijena ruku

Paziti na higijenu ruku, odnosno češće ih prati, s obzirom na to da se mnogi virusi zadržavaju na površini namještaja i odjeće te prenose rukama.

Dovoljno sna

Pazite da vaše dijete ima dovoljno sna - između 10 i 12 sati tijekom 24 sata, uz redovit odlazak na noćni počinak u zamračenoj prostoriji. Hormon sna, melatonin, luči se kad nema svjetlosnog podražaja, pa je važno da dijete spava u potpunom mraku. Uz to, isključite sve elektromagnetske uređaje i izbacite ih iz spavaće sobe.

Borba protiv anemije i nedostatka vitamina D

Pazite da vaše dijete nije anemično i da mu tijekom prve tri godine nadomještate vitamin D u zimskim mjesecima.

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani, kao što su vitamin C, cink, beta glukan, ehinacea, omega-3 masne kiseline i lanene sjemenke, te začini poput ružmarina, bosiljka i peršina, mogu se davati u prirodnom obliku ili kao nadomjestak.

Obrambeni karakter vrućice

Imajte na umu da vrućica ne znači nužno bolest. Ona je pozitivna reakcija organizma i znak njegove borbe protiv mikroba, tako da nije potrebno svaku vrućicu nastojati odmah skinuti lijekovima. Granica za snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece je 38,5° C. U slučaju da je kod vašeg djeteta aktivnost smanjena, ali još normalna, da pije dovoljno tekućine, igra se i ne djeluje bolesno, osigurajte mu dovoljno odmora i tekućine te pokušajte blažu bolest prebroditi bez lijekova.

Voda

Pazite da dijete pije dovoljno vode ili blago zaslađenog slabog čaja. Koristite snagu vode te tuširajte i redovito kupajte dijete zimi, naročito ako je bolesno.

Datum objave članka: 1. 12. 2014.
izdvojeni proizvodi