Oprezno s repelentima

promo Dječje zdravlje / Pedijatrija Ivana Marciuš

Izbor pravog sredstva za zaštitu od uboda insekata i njegova pravilna primjena iznimno su važni za dječju kožu

Općenito gledano, najveći broj ugriza insekata je bezopasan i nije osobit problem ako dječji organizam reagira normalno. Međutim, u posljednje vrijeme djeca su sve osjetljivija na utjecaj vanjskih čimbenika, pa su tako i reakcije na ubod insekata sve izraženije i intenzivnije. Ubodi su najčešći na najizloženijim dijelovima tijela - licu, rukama i nogama.

Kako bismo izbjegli neugodne posljedice, poželjno je dijete zaštititi. Kad je posrijedi dječja koža, izbor pravog repelenta (sredstva za zaštitu od uboda insekata) i njegova pravilna primjena iznimno su važni, jer neodgovarajuća primjena može imati ozbiljne posljedice. Podjednako je važno čuvati ga izvan dohvata djece kako ne bi došlo do akcidentalnoga gutanja. S obzirom na to da većina repelenata izaziva i iritaciju očiju, ne preporučuje se njime mazati djetetove ruke ili mu dopustiti da samo nanosi preparat. Zbog liposolubilnosti većine preparata (topljivosti u mastima), potrebno je upotrebljavati malu količinu repelenta te ga po povratku iz prirode maknuti s kože pranjem tekućom vodom i sapunom.

Što znamo o aktivnim komponentama

Postavlja se pitanje, koliko smo informirani o aktivnim komponentama repelenta kojim tretiramo tanku i osjetljivu dječju kožu. U posljednjih pedeset godina, otkako je otkriven DEET, zaštita od komaraca gotovo isključivo oslanjala se na sintetički dobivene insekticide. Upravo ta ekstenzivna upotreba kemijskih repelenata rezultirala je razvojem rezistencije kod velikog broja vrsta ovog napasnika. U Europskoj uniji dopušteni sintetski repelenti su DEET, Citridiol i Picaridin (poznat i kao Saltidin i Bayrepel), a donja dobna granica za njihovu primjenu u većini slučajeva je nakon druge godine života.

S obzirom na to da pripada skupini organskih otapala, DEET ima svojstvo otapanja plastike. U upotrebi je od 1957. i pripada kemijskog grupi toluena. Toluen je organsko otapalo koje se koristilo u proizvodnji guma, plastičnih masa i odstranjivača boja. Apsorbira se kroz kožu, i prema istraživanjima iznesenim u Pharmaceutical Information Associates Ltd reportu, više od 56 posto DEET-a apliciranog lokalno prodire u ljudsku kožu, pri čemu se 17 posto apsorbira u krvotok. To je ujedno repelent s najviše znanstvenih studija, te postoji osnovana sumnja o njegovoj neurotoksičnosti.

IR3535 je razvijen sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, a aktivna komponenta mu je etilni ester. U Europskoj uniji u upotrebi je više od 20 godina, a u SAD-u od 1999. Za razliku od DEET-a, ima značajne prednosti jer nije neugodna mirisa i ne rastvara plastiku, ali ima kraći učinak. S obzirom na to da se često nalazi u sastavu krema za zaštitu od sunca, potreban je dodatan oprez - kremu za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom potrebno je nanositi u manjim vremenskim razmacima nego što je preporučljivo za kemijski repelent.

Picaridin je repelent najnovije generacije koji nema neugodan miris, ne rastvara plastiku i manje je neurotoksičan od DEET-a. Prema rezultatima studija, kroz kožu odraslog čovjeka u organizam se apsorbira oko šest posto lokalno primijenjenog pikaridina, što je vidno manje u odnosu na DEET. Svjetska zdravstvena organizacija 2012. dala je preporuku o upotrebi proizvoda na bazi pikaridina u slučajevima kad postoji objektivna opasnost od uboda insekata prijenosnika bolesti.

Pojedine biljke i njihova eterična ulja su prirodni repelenti, jer sadrže spojeve koji, naneseni na kožu, odbijaju insekte i u ovu svrhu su se koristile od pamtivijeka. U tu skupinu spadaju cvijet lavande, limunska trava, geranij, melisa, celer, itd.

Natura Kids sprej... od rođenja!

Natura Kids sprej prirodni je proizvod na bazi bademova ulja, geranija, citronele, lavande, eteričnog ulja Listea cubebae i paprene metvice. Ova mješavina sigurnih, nenadražujućih i netoksičnih esencijalnih ulja štiti i njeguju dječju kožu. Naime, zahvaljujući sastavu, blagog je i ugodnog mirisa za ljude, a neprivlačan i odbojan insektima. Dodatni njegujući učinak osiguravaju mu ulje slatkog badema i prava lavanda.
Nakon što se nanese na kožu, brzo se upija i ne ostavlja tragove. Zahvaljujući posebno biranom sastavu, Natura Kids sprej je siguran za primjenu u najranijoj dječjoj dobi, već od prvih dana života.

Datum objave članka: 1. 6. 2015.