Šećerna bolest i dijete na putovanju

Dječje zdravlje / Pedijatrija doc. dr. sc.   Gordana Stipančić dr. med., spec. pedijatar

Možda neće sve biti kao u kućnim uvjetima, stoga improvizirajte, pružite sigurnost i što bolju glikemiju svom djetetu, i ne zaboravite uživati

Šećerna bolest tipa 1 u obitelji ne smije biti prepreka izletima ili duljem putovanju. Pravilnom pripremom, vođeni pravim informacijama i savjetima, smanjit ćete neželjene situacije i učiniti putovanje ugodnim i poticajnim za cijelu obitelj.

Ponesite posljednju povijest bolesti s podacima o trenutačnoj terapiji. To je posebno važno ako je vaše dijete veće i na putovanje ide samo. Na većini putovanja nastavit će s istom terapijom, uz češće provjere razine glukoze u krvi, a prema potrebi prilagodit će inzulinsku terapiju. Dobro je ako dijete ima identifikacijsku karticu s naznakom da boluje od šećerne bolesti.

Za razdoblje putovanja pripremite dvostruku količinu inzulina i pribora za samoodređivanje glukoze u krvi (test-trake, lancetar, lancete). Ako možete, ponesite još jedan aparat za mjerenje glukoze u krvi za slučaj gubitka ili oštećenja. Pritom ne zaboravite glukagon za slučaj teže hipoglikemije i tablete glukoze/dekstroze, ili neki drugi visoko koncentrirani ugljikohidrat koji možete jednostavno primijeniti na putovanju. Voće, voćna tabla ili keks mogu poslužiti za sprječavanje opetovanih hipoglikemija. Kako biste inzulin i glukagon zaštitili od visokih temperatura, čuvajte ih u transportnom hladnjaku. Na odredištu također koristite hladnjak, čak i za trenutačno korišteni inzulin ako su temperature visoke. Aparat i test-trake čuvajte na sobnoj temperaturi (kad ste na zimovanju, tijekom boravka vani nosite ih u unutarnjem džepu jakne).

Ako dijete koristi inzulinsku crpku, također ponesite dvostruku količinu potrebnog materijala, posebno baterija. Obvezno ponesite injektore s kratkodjelujućim i dugodjelujućim inzulinom koje ćete upotrijebiti u slučaju kvara inzulinske crpke. Od proizvođača inzulinske crpke dobit ćete telefonski broj za pomoć u zemlji vašega privremenog boravka u slučaju kvara aparata.

Ne zaboravite ponijeti dovoljnu količinu vode. Ljeti i nju stavite u transportni hladnjak, jer će rashlađena biti ukusnija za piće. Ponesite hranu koju možete pojesti ako kasnite na odredište, a vrijeme je za sljedeću dozu inzulina i obrok. Ponesite i hranu koju možete uzeti za međuobrok, primjerice svježe ili suho voće, keks.

Ako putujete avionom, kako biste izbjegli probleme s osiguranjem u zračnoj luci, ponesite pismo dijabetologa u kojem je navedeno da vaše dijete boluje od šećerne bolesti, koje lijekove koristi i potrebna oprema za liječenje i kontrolu bolesti. Sve te stvari sastavni su dio vaše ručne prtljage i nosite ih u avion. U avionu možete konzumirati hranu koja je prilagođena za osobe koje boluju od šećerne bolesti, ali poželjno je ponijeti i dodatnu hranu (voće, krekere, kekse) za slučaj hipoglikemije ili za međuobrok.

Ponesite posljednju povijest bolesti s podacima o trenutačnoj terapiji. To je posebno važno ako je vaše dijete veće i na putovanje ide samo

U mjestu privremenog boravka provodite redovit plan prehrane kad god je to moguće. U ostalim situacijama prilagodite dozu inzulina procijenjenoj količini ugljikohidrata u planiranom obroku, vodeći se podatkom za koliko grama ugljikohidrata je potrebna jedna jedinica inzulina. Ako je vrijednost izmjerene glukoze u krvi prije ili nakon obroka povišena, korigirajte je uz pomoć pravila za koliko jedna jedinica inzulina snižava glukozu u krvi. Ako ne znate te podatke, razmotrite ih s dijabetologom prije putovanja. Kad jedete u restoranu, držite se poznatih namirnica, barem prvih dana, a potom eksperimetirajte novim namirnicama jer i to je dio upoznavanja novog kraja u kojem boravite.

Vrijeme putovanja vrijeme je i veće tjelesne aktivnosti, bilo da razgledavate novo područje, plivate ili skijate. To će za dijete biti dobro, no potrebno je češće kontrolirati razinu glukoze u krvi i dodatnim obrocima spriječiti hipoglikemiju. Ako je dan pun aktivnosti, glikemiju treba provjeriti i noću. Neka dijete uvijek pliva ili skija u društvu, jer će u slučaju hipoglikemije imati nekoga da mu pomogne. Ako se planira dulja aktivnost tog tipa, prethodna provjera glukoze u krvi dobro će doći. Ako je vrijednost manja od 8 mmol/l, treba uzeti dodatnu količinu ugljikohidrata i tako spriječiti hipoglikemiju.

Osobe koje boluju od šećerne bolesti sklone su gubitku tekućine, pa je dobro uvijek imati dostupnu vodu, posebno ljeti kad su temperature visoke ili tijekom dulje tjelesne aktivnosti.

Ako je dijete malo, treba slijediti njegov ritam i omogućiti mu dnevni odmor i san. To će pomoći održanju dobrih vrijednosti glukoze u krvi.

Ako ste na plaži ili u moru, neka dijete nosiv zaštitnu obuću kako bi izbjeglo ozljede oštrim kamenjem ili drugim predmetima skrivenim u pijesku.

Planirate li dulje putovanje, ako je odredište izvan domovine, posebno ako je jako udaljeno ili egzotično, prije puta treba posjetiti dijabetologa. Određivanjem glikoziliranog hemoglobina (HbA1C) treba se uvjeriti da je kontrola bolesti u djeteta dobra i razmotriti potrebu dodatnih izmjena u planu prehrane ili inzulinske terapije, posebno ako se mijenjaju vremenske zone. Ako putujete na zapad, dan će biti dulji, što će i zahtijevati dodatnu količinu inzulina i obrok; ako putujete na istok, dan će biti kraći i trebat će manje inzulina. Ako dijete koristi inzulinsku crpku, pri dolasku na odredište vrijeme u crpki treba pomaknuti za jedan do dva sata dnevno, dok se ne poklopi s lokalnim vremenom. Često mjerenje razine glukoze u krvi omogućit će korekciju dobivenih vrijednosti.

Prema potrebi, ovisno o odredištu, potrebno je informirati se o dostupnosti dijabetološke službe i biti siguran da je zdravstvena iskaznica važeća, odnosno da imate karticu europskoga zdravstvenog osiguranja (European Health Insurance Card - EHIC) ako putujete u zemlje EU ili putno osiguranje kako biste imali besplatnu zdravstvenu uslugu u hitnim situacijama.

Svako obiteljsko putovanje vrijeme je odmora, opuštanja i druženja. Možda neće sve biti kao u kućnim uvjetima... Stoga improvizirajte kad ne ide ustaljenim redom. Pružite sigurnost i što bolju glikemiju svom djetetu, ali ne zaboravite pritom na uživanje.

Datum objave članka: 1. 6. 2014.