Što djeci treba

Dječje zdravlje / Rast i razvoj prof. dr. sc.   Sanja Kolaček dr. med., spec. pedijatar - gastroenterolog

Čak i manji, ali trajniji nedostatak pojedinih hranjivih tvari u dječjoj dobi može usporiti rast i uzrokovati deficitarne bolesti

Tijekom ljudske povijesti dječja prehrana je bila ogledalo iskustva i intuicije, tradicije, kulture i mode, empiričkih zapažanja i, povrh svega, dostupnosti hrane. Upravo ovo posljednje stoljećima se nametalo kao glavni problem i temeljni uzrok klasičnoj kliničkoj slici bolesti koje nastaju zbog nedostatna unosa vitamina ili minerala. Riječ je o dvije velike i raznolike skupine hranjivih tvari, nužnih za pravilno odvijanje metaboličkih funkcija, održavanje strukturne cjelovitosti tkiva i odvijanje procesa fiziološke prilagodbe. Njihov nedostatak uzrokuje deficitarna stanja obilježena širokim rasponom mogućih simptoma i kliničkih znakova, čije opisivanje prelazi okvire ovog teksta.

Specifičnost faze rasta i razvoja

Dječja dob, obilježena rastom i razvojem, posebno je osjetljiva na raznovrsne čimbenike okoliša, među kojima je prehrana jedan od najvažnijih. Pritom valja imati na umu kako rasti i razvijati se ne znači samo dobivati na težini i visini, nego sazrijevati u psihomotoričkom, emocionalnom, spolnom i socijalnom pogledu.

Najbrže promjene događaju se u prvih nekoliko godina života i u doba puberteta i adolescencije, pa su i prehrambene potrebe tada puno više u usporedbi s nutritivnim potrebama odraslih osoba. Upravo tada čak i manji, ali trajniji nedostatak energije ili pojedinih hranjivih tvari može usporiti rast i uzrokovati deficitarne bolesti, koje se potom mogu klinički očitovati u bilo kojoj životnoj dobi - sve do starosti.

Vitamini i minerali

Vitamine dijelimo u dvije velike skupine - topive u mastima i one topive u vodi.

Vitamini topivi u mastima (A, D, E, K) u pravilu posreduju u metabolizmu bjelančevina i putem njih utječu na diferencijaciju i umnožavanje stanica, reprodukciju, metabolizam kostiju, itd.

Vitamini topivi u vodi sudjeluju u stvaranju raznovrsnih koenzima, katalizirajući tim putem oksidaciju malih molekula i oslobađanje energije te u procesima stvaranja krvnih stanica i neurotransmisije. U toj su skupini vitamin C i vitamini B kompleksa, kojeg sačinjavaju tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3 - nikotinska kiselina i nikotin-amid), piridoksin (B6), folna kiselina, cijanokobalamin (B12), pantotenska kiselina i biotin.

Raznovrsni minerali također su nužan sastojak prehrane, a prema količini potrebnoj za život dijelimo ih u makroelemente i minerale u tragovima. U makroelemente ubrajamo kalcij, fosfor, magnezij, sumpor, natrij, kalij i klor, a u skupinu minerala u tragovima željezo, cink, jod, mangan, bakar, krom, selen i molibden.

Uz određene uvjete deficita nema

Na često pitanje je li svakodnevna dječja prehrana dovoljna za sprječavanje razvoja deficitarnih bolesti, odgovor je potvrdan, ali uz nekoliko uvjeta. Prvi je da prehrana mora biti raznolika i sadržavati namirnice iz svih skupina, to jest voće, povrće, mlijeko i mliječne prerađevine, meso i žitarice. Drugi je uvjet da se u skladištenju i tijekom pripreme hrane rabe postupci kojima se vitamini čuvaju od razgradnje i uništavanja. Ovo posljednje u današnje vrijeme postaje i glavni uzrok nedovoljna unosa određenih vitamina.

Konačno, pored djece, postoje skupine osoba s povišenim rizikom nastanka deficitarnih bolesti, poput osoba na restriktivnim ili eliminacijskim dijetama, s poremećenom crijevnom apsorpcijom ili onih s povećanim potrebama (trudnoća, razdoblja nakon operacija ili dugotrajnih težih bolesti, prijevremeno rođena djeca, itd.) i metaboličkim bolestima. To su ujedno i najčešća stanja koja zahtijevaju već i preventivno uzimanje vitamina i minerala.

Dugovječnost i zdrava starost temelje se u velikoj mjeri na pravilnoj prehrani i primjerenom rastu u samom začetku života. Stoga se valja naučiti posvećivati im dužnu pažnju kako se ne bi obistinila izreka "siromaštvo rađa siromaštvo", i to ne samo u materijalnom pogledu.

Datum objave članka: 1. 12. 2008.