Učestalost pretilosti i dijabetesa tipa 2 u djece do 2025.

Dječje zdravlje / Pedijatrija Sara Cobal mag. nutr.

Endokrinološke komplikacije koje se najčešće javljaju su inzulinska rezistencija i dijabetes tipa 2, za koje se pretilost smatra značajnim čimbenikom rizika

Prema najnovijim istraživanjima, ako se nastave trendovi iz 2010. godine, do 2025. godine svaka peta odrasla osoba bit će pretila. Podaci također jasno upućuju na to kako pretilost nije samo problem odrasle populacije. Prekomjernu tjelesnu masu imat će 268 milijuna djece, a 91 milijun bit će pretilo.

U pretile djece uočava se niz endokrinoloških i metaboličkih poremećaja koji rezultiraju razvojem kroničnih nezaraznih bolesti. Upravo te bolesti javljaju se sve češće u dječjoj i adolescentskoj dobi. Endokrinološke komplikacije koje se najčešće javljaju su inzulinska rezistencija i dijabetes tipa 2, za koje se pretilost smatra značajnim čimbenikom rizika. Do 2025. godine predviđa se da će 12 milijuna djece s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću imati oslabljenu toleranciju glukoze, a četiri milijuna djece dijabetes tipa 2. Povrh toga, pretilost pridonosi i smanjenom očekivanom trajanju života zbog povećana rizika od razvoja drugih popratnih bolesti.

 

Kako bismo učinkovito spriječili porast oboljelih od pretilosti i dijabetesa tipa 2, potrebno je započeti s preventivnim aktivnostima u najranijoj dobi, ali i uključiti cijelu zajednicu. Ključnu ulogu pritom ima podizanje svijesti i edukacija o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti za zdravlje. Osvješćivanje zajednice dugotrajan je proces, no edukacijom o pravilnim prehrambenim izborima i aktivnijem načinu života pridonosi se prevenciji bolesti srca i krvožilja, dijabetesa tipa 2, različitih malignih oboljenja te drugih bolesti.

Javnozdravstveni program Hrvatskog liječničkog zbora, PETICA - igrom do zdravlja, učenike u dobi od osam do deset godina i njihove roditelje educira o važnosti zdravih životnih navika. Kroz predavanja i zabavne radionice, ali i različite kampanje, program pridonosi promjeni njihovih stavova, znanja i navika. Kontinuiranim djelovanjem tijekom tri godine, PETICA - igrom do zdravlja uključila je gotovo 5500 učenika, roditelja, učitelja i stručnjaka s ciljem stvaranja zajednice sa zdravijim životnim navikama, a time i smanjenim rizikom od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti.

Datum objave članka: 1. 12. 2016.