Važna omega za vas i vašu bebu

Dječje zdravlje / Rast i razvoj Irena Penca dr. med., spec. pedijatar

Budućim majkama savjetuje se uzimanje dovoljne količine DHA u prehrani tijekom trudnoće, ali i poslije nje, s ciljem poticanja razvoja mozga svojih beba

Istraživanje koje je pratilo razvoj beba majki s visokom razinom DHA u krvi, u usporedbi s bebama majki s niskom razinom DHA u krvi, utvrdilo je da su bebe iz prve grupe u prvih šest mjeseci života i do dva mjeseca naprednije u razvoju. DHA (dokozaheksaenska kiselina) dio je skupine cijenjenih omega-3 višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina, koje imaju iznimno važan utjecaj na opće stanje organizma. Kao i sve masti, esencijalne masne kiseline organizmu osiguravaju energiju, no funkcija DHA je jedinstvena i posebno važna. Predstavlja jedinstven gradivni element, odnosno temeljnu molekulu u strukturi i funkciji staničnih membrana, pa stoga ima ključnu ulogu ne samo u razvoju nego i u pravilnom funkcioniranju centralnoga živčanog sustava, imunosnoga i vidnog sustava, a visoko je zastupljena i u srcu, što je čini podjednako važnom i za zdravlje srca i krvotoka. Nedostatak DHA povezuje se s mnogim bolestima, poput depresije, suicidalnih namjera, ljutnje i neprijateljskog ponašanja.

Da bi se beba pravilno razvijala

Čim shvati da je trudna, žena počinje razmišljati poput majke i pitati se što može učiniti kako bi se njezina beba pravilno razvijala. Trudnoća je razdoblje koje zahtijeva dodatan unos mnogih nutrijenata zbog zaštite majčina zdravlja i optimalna razvoja djeteta. Često se spominje potreba za folnom kiselinom, željezom i vitaminima, ali jedan od najvažnijih nutrijenata je upravo DHA. Poznato je da već u ranoj fazi trudnoće prehrana utječe na mentalni razvoj djeteta, na što se nadovezuje važnost dovoljnog unosa DHA, koja je bitna za rast i funkcionalan razvoj mozga nerođenog djeteta, posebno u zadnjem tromjesečju trudnoće i u prvim godinama poslije rođenja, kad se mozak i vid kod beba najintezivnije razvijaju. S obzirom na to da tu esencijalnu nezasićenu masnu kiselinu tijelo ne može samo stvoriti, nužno je unositi je izvana. Dok fetus dobiva DHA preko posteljice, rođena beba dobiva je putem majčina mlijeka.

Uočeno je da DHA kod beba i djece pozitivno djeluje na vid, psihomotorni i kognitivni razvoj, te da dovoljna količina DHA u trudnoći općenito smanjuje rizik od preranog porođaja i mogućnost rođenja djeteta niske porođajne težine, te popravlja ocjenu stanja novorođenčeta.

Znanstvenici su utvrdili, a rezultate istraživanja potvrdila i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), da dnevnim unosom minimalno 200 mg DHA trudnice i majke podupiru normalan i napredan razvoj mozga i očiju kod fetusa, odnosno dojenih beba.

David Perlmutter, certificirani neurolog i autor knjige Odgojite pametnije dijete od vrtića, savjetuje budućim majkama uzimanje dovoljne količine DHA u prehrani tijekom trudnoće s ciljem poticanja razvoja mozga svojih beba. Budući da tijelo čuva rezerve DHA i selektivno ih troši u trudnoći, važno je opskrbiti tijelo dovoljnim rezervama ove esencijalne masti i redovito ih obnavljati, jer nedostatak DHA u ključnom razdoblju razvoja može kasnije biti povezan s pojavom depresije i smanjenom sposobnošću učenja.

Poslije porođaja

Dovoljna količina DHA za rodilju važan je čimbenik koji smanjuje rizik za nastajanje postporođajne depresije i osigurava dovoljnu količinu tog važnog nutrijenta u mlijeku, što omogućava i dalje pravilan razvoj djetetova centralnoga živčanoga i vidnog sustava. Prema nekim istraživanjima, dovoljna količina DHA utječe i na san novorođenčeta, koji je u tom slučaju dublji i dulje traje.

Mozak pravi zalihe DHA ponajviše u prve dvije godine života, zbog čega je dovoljan unos od velike važnosti i u tom razvojnom razdoblju. To je razlog zašto proizvođači adaptiranog mlijeka dodaju DHA u formulu. No, najbolja opcija i za bebu i za majku je dojenje, jer je postotak DHA u majčinu mlijeku znatno veći ako se majka hrani namirnicama koje sadrže tu masnu kiselinu. Znanstvenici su također utvrdili povezanost između dovoljnog unosa DHA s povećanjem koncentracije i smanjenjem rizika od hiperaktivnosti. Uz to, dovoljnim unosom DHA kod djeteta podupiru se mentalne, govorne i tjelesne sposobnosti.

DHA za cijeli život

Treba istaknuti da DHA podupire djelovanje mozga i očiju cijeli život. Tako je u odrasloj dobi dovoljan unos važan za potporu kognitivnih funkcija i pamćenja, a kod starijih osoba dokazano utječe na poboljšanje stanja kod gubitka pamćenja uzrokovanog starenjem, odnosno smanjuje rizik za razvoj i napredovanje demencije, kao i rizik od razvoja staračkih oboljenja očiju (npr. degeneracije žute pjege). Osobe oboljele od Alzheimerove bolesti imaju znatno smanjenu razinu DHA u neuronima hipokampusa, dijela mozga osobito zahvaćenog bolešću, koje je važno za takozvano "radno pamćenje" (kratkoročno se pamćenje odnosi na pasivnu pohranu i prisjećanje podataka iz neposredne prošlosti, a radno pamćenje odnosi se na aktivne procese koji su uključeni u obradu tih informacija). Sukladno tome, dvije studije utvrdile su 60 posto manju pojavu Alzheimerove bolesti kod osoba koje su barem jednom dnevno konzumirale ribu. Rezultati studije pokazali su da protektivni učinak dolazi od DHA, a ne EPA komponente ribljeg ulja.

Glavni izvor DHA su riba i morski plodovi. Nažalost, riba je danas često kontaminirana toksinima, pa je potreban oprez pri odabiru vrste i količine koju konzumiramo, što posebno vrijedi za buduće majke. Zbog tih i drugih razloga, većina ljudi ne konzumira dovoljnu količinu ribe, pa su zato dodaci prehrani koji sadrže DHA idealan izbor zbog jednostavnosti primjene i dostupnosti. S ciljem zaštite kognitivnih i neuroloških funkcija, zdrave osobe trebale bi konzumirati od 240 do 1000 mg DHA dnevno, trudnice i dojilje 600 mg DHA dnevno, a djeci treba osigurati minimalno 150 mg DHA dnevno.

Datum objave članka: 1. 6. 2015.