DRAGANJE PASA: pozitivan učinak može trajati i do šest tjedana

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Otkriveno je kako vrijeme provedeno s psima može pridonijeti studentima koji su pod stresom u razmišljanju i planiranju, a sam učinak može potrajati i do šest tjedana

Ponekad su određene činjenice same po sebi očekivane, ali njihovo znanstveno proučavanje može otkriti dodatne aspekte kojih nismo ni svjesni. Tako je otkriveno kako vrijeme provedeno sa psima može pridonijeti studentima koji su pod stresom u razmišljanju i planiranju, a sam učinak može potrajati i do šest tjedana.
 
Sveučilišta su nekada bila sklona otpuštanju studenata koji su bili pod velikim stresom jer nisu imali snage nositi se sa svim obavezama. Danas je pristup ipak drugačiji - sve su učestaliji programi za smanjenje stresa, a veliki broj njih uključuje terapiju druženja sa životinjama. Tako se pokazalo da draganje psa ili mačke u trajanju od 10 minuta može značajno smanjiti razinu stresa.
 
Znanstvenici su proveli istraživanje na 309 sveučilišta gdje su proučavali sposobnosti studenata - organizaciju, koncentraciju i planiranje. Također su odredili razinu stresa kod pristupnika istraživanju koja bi se javila ukoliko bi pali na ispitu iz određenog predmeta.
 
Ne iznenađuje da su studenti koji su bili na terapiji kontrole stresa dragajući pse imali bolje rezultate na ispitima i bili smireniji.
 
Međutim, znanstvenici su htjeli dobiti više informacija o ovom fenomenu. Stoga su provodili studiju kroz tri godine i proučavali koliko dugo traje učinak tjedne terapije sa životinjama u trajanju od jednog sata. Nakon što su ispitanici završili četverotjedni program, pokazivali su poboljšanje u kognitivnim sposobnostima i do šest tjedana nakon završetka programa.
 
Studenti koji su pristupili studiji nasumično su raspoređeni u tri grupe - jedna je prolazila samo kroz radionice nošenja sa stresom, drugoj je bila dodijeljena terapija draganja pasa, a treća je prošla kroz oba oblika načina nošenja sa stresom.
 
U radionici nošenja sa stresom studenti su prolazili kroz vještine poput meditacije, opuštanja i rješavanja pesimističnih stavova o sebi. Grupa u kojoj se provodila terapija psima uključivala je četiri ili pet studenata koji su se igrali s terapijskim psima pod nadzorom odgovorne osobe te pričali o svojim problemima sa stresom. Rezultati su bili iznenađujući - oni koji su se družili s psima bili su pod daleko manjom razinom stresa i imali bolje rezultate, što je potrajalo i do šest tjedana. Tradicionalni pristup pridonio je smanjenju razine stresa, no terapija životinjama pokazala je bolje rezultate koji su dulje trajali.
 
Potrebno je naglasiti kako ovaj vid terapije nije dokazano učinkovit za traumatizirane osobe, stoga je u takvim slučajevima potrebno koristiti konvencionalne oblike terapije. Međutim, u određenim situacijama druženje sa životinjama može pridonijeti smanjenju stresa i anksioznosti.


Izvor: www.iflscience.com

 

Datum objave članka: 14. 5. 2021.
izdvojeni proizvodi