ENDOKANABINOID: čistač traumatskih iskustava

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Leidenu dokazali su kako anandamid, prirodni kanabionid koji mozak proizvodi, može pomoći ljudima da zaborave traumatična iskustva i smanje razinu stresa

Kanabinoidi su spojevi prvobitno izolirani iz kanabisa, odakle i potječe njihov naziv. Zasigurno jedan od najpoznatijih spojeva iz skupine kanabinoida je tetrahidrokanabinol (THC) koji je odgovoran za psihoaktivan učinak biljke. Osim THC-a, poznat je i kanabidiol (CBD) koji znanstvenici aktivno istražuju zbog potencijala u terapiji anksioznosti i boli.
 
Kanabinoide, osim biljke po kojoj su dobili ime, proizvodi i ljudsko tijelo, a nazivaju se endokanabinoidi. Endokanabinoidi se vezuju za receptore u živčanom sustavu te tako utječu na različite funkcije, poput pamćenja i apetita, ali i stresa.
 
Znanstvenici sa Sveučilišta u Leidenu dokazali su kako jedan spoj iz skupine endokanabinoida što ga proizvodi mozak, anandamid, može pomoći ljudima u zaboravljanju traumatičnih iskustava.
 
Anandamid je otkriven 1922. godine, a njegovo ime dolazi od sanskrtske riječi „ananda“, što znači blaženstvo ili sreća. Od samog otkrića bio je interesantan znanstvenoj zajednici, a do sada su već provedene studije koje su ukazale na funkciju spoja u modulaciji boli, stresa, anksioznosti i apetita.
 
Jedan od načina kako se može proučavati uloga anandamida je mijenjanje razine spoja u mozgu. Općenito, smanjenjem količine određenog kemijskog spoja i praćenjem posljedica njegova smanjenja na ponašanje pokazalo se kao dobar način za razumijevanje uloge tog spoja u ponašanju.
 
Znanstvenici sa Sveučilišta u Leidenu ispitali su tisuće različitih uzoraka kako bi pronašli molekulu koja utječe na proizvodnju anandamida.
 
Skupina znanstvenika u istraživanju posvetila se specifičnom proteinu imena NAPE-PLD koji je odgovoran za proizvodnju anandamida u mozgu. Inhibiranje NAPE-PLD-a dovelo bi do značajnog smanjenja razine anandamida u mozgu, što bi pomoglo istraživačima u razumijevanju njegove funkcije.
 
Nakon pronalaska NAPE-PLD-a, znanstvenici su radili na optimiziranju molekule te dobili više od 100 verzija potencijalnih inhibitora. Nakon što je pronađen spoj imena LEI-40 i dokazano kako prelazi krvno-moždanu barijeru, započeli su suradnju s Nacionalnim zavodima za zdravstvo (National Institutes of Health, NIH) kako bi testirali djeluje li inhibitor u mozgu.
 
Znanstvenici su imitirali traumatična iskustva na miševima kao modelnim organizmima tako što su im zadali zapanjujući šok u stopalo, a njega su spojili sa zvukom. Nakon nekog vremena prestali su davati šokove, ali su nastavili puštati zvuk. Primijećeno je da zdrave životinje gube traumatičnu memoriju kako vrijeme prolazi. No, kada su miševi dobili inhibitor LEI-401 i posljedično imali manju razinu anandamida u mozgu, traumatična iskustva su ostala i miševi su i dalje bili preplašeni kada bi čuli zvuk koji je bio povezan sa šokom. Povećanje razine stresa utvrđeno je mjerenja razine kortikosteroida.
 
Ovo istraživanje potencijalno može otvoriti nove mogućnosti terapije anksioznosti, ali i posttraumatskog stresnog poremećaja, kažu znanstvenici.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 29. 5. 2020.