ENDOMETRIOZA: pronađen mogući uzrok, nude se potencijalne ideje za liječenje

Stručne zanimljivosti

Uobičajena skupina bakterija nazvana Fusobacterium ima jasnu vezu s endometriozom, otkrili su znanstvenici iz Japana

Endometrioza - gorući problem

Znanstvenici vjeruju da su možda pronašli mogući čimbenik rizika za razvoj endometrioze: vrstu bakterije koja se obično nalazi u crijevima i ustima ljudi. Ako daljnja istraživanja potvrde ove nalaze, tada bi uklanjanje dotične bakterije moglo biti mogući način liječenja ove bolne kronične bolesti.

Endometrioza pogađa otprilike 10 posto žena i djevojčica reproduktivne dobi, a to je 190 milijuna ljudi u svijetu. To je bolest u kojoj tkivo slično sluznici maternice (uterus) raste na drugim mjestima, kao što su jajnici i jajovodi, što rezultira bolovima u zdjelici, problemima s plodnošću, nadutošću trbuha, mučninom, umorom i nizom drugih neugodnih simptoma. Među najčešćim simptomima endometrioze ističe se kronična bol u donjem dijelu leđa i zdjelici, kao i vrlo bolni menstruacijski grčevi.

Endometrioza može biti frustrirajuće stanje s kojim se treba nositi i ne samo zato što ne postoji poznati lijek i vrlo je malo ideja o tome što ga uzrokuje. U ovoj novoj studiji znanstvenici su uspjeli baciti prijeko potrebno svjetlo na ovaj gorući problem.

Fusobacterium mogući uzrok endometrioze

Znanstvenici sa Sveučilišta Nagoya i bolnice Toyota Kosei u Japanu otkrili su da 64 posto pacijentica s endometriozom ima Fusobacterium u sluznici maternice, u usporedbi s manje od 10 posto sudionica u kontrolnoj skupini.

Fusobacterium je bakterija koja je dio normalnog mikrobioma u ustima, probavnom sustavu i ženskom spolnom sustavu. Međutim, ova je studija otkrila da žene s endometriozom imaju mnogo veću prisutnost bakterije u svojim genitalijama u usporedbi sa zdravim ženama.Rad se posebno bavio vrstom Fusobcterium nucleatum. Iako je često bezopasna, prekomjeran rast ove bakterije povezan je s brojnim bolestima, ponajviše s bolestima desni i gingivitisom.

Kako bi dublje istražili ovu poveznicu, istraživači su proveli neke pokuse na laboratorijskim miševima. Otkrili su da maternica miševa zaraženih Fusobacteriumom ima više lezija koje su jače izražene, što je čest znak endometrioze.

Također su prikupili neke uvide u to zašto je Fusobacterium povezan s endometriozom na molekularnoj razini. Prateći specifične proteine, istraživači su pronašli dokaze da prisutnost bakterije pokreće urođeni imunološki odgovor oko lezija endometrioze.

Važno je da su se lezije smanjile kad su miševi dobili antibiotik koji se bori protiv Fusobacteriuma. Iako je ovo istraživanje u ranoj fazi, nalazi pokazuju da bi to mogao biti mogući put za buduće tretmane.

Potencijalna ideja za liječenje endometrioze

"Iskorjenjivanje bakterije liječenjem antibioticima moglo bi biti pristup liječenju endometrioze za žene koje su pozitivne na infekciju bakterijom Fusobacterium, a takve žene mogle bi se lako identificirati uzimanjem vaginalnog brisa ili brisa maternice", istaknula je u priopćenju profesorica Yutaka Kondo s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Nagoya.

Iako je široko dostupno liječenje još daleko u pripremi, Sveučilišna bolnica Nagoya željela je objaviti da su trenutačno usred kliničkih ispitivanja koja uključuju antibiotsko liječenje pacijentica s endometriozom.

Nova studija objavljena je u časopisu Science Translational Medicine.


Izvor: www.iflscience.com
Izvor fotografije: Shutterstock


 

Datum objave članka: 22. 8. 2023.
izdvojeni proizvodi