EUROPSKI TJEDAN TESTIRANJA 2020.: gdje se možete testirati

Stručne zanimljivosti

U Europskom tjednu testiranja na HIV, virusne hepatitise i spolno prenosive bolesti (20. - 27.11.) udruga HUHIV organizira besplatno testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju pod sloganom Testiraj.Liječi.Spriječi

Od 20. do 27.11. obilježava se Europski tjedan testiranja na HIV, virusne hepatitise i spolno prenosive bolesti.

Svake godine 1. prosinca obilježava se Svjetski dan AIDS-a čiji je cilj podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni problem zaraze HIV-om i razvojem AIDS-a. Osim na rizična ponašanja i mjere zaštite, javnost se nastoji osvijestiti o važnosti ranog otkrivanja infekcije, liječenja i skrbi za oboljele. Uz zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja, prioritet je razbiti stigmu i spriječiti diskriminaciju oboljelih te im pružiti odgovarajuću pomoć.
 
Uoči obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, u Hrvatskoj se provodi Europski tjedan testiranja na HIV (engl. European testing week, ETW). Postoji nekoliko lokacija na području grada Zagreba gdje je moguće obaviti test na HIV i ostale spolno prenosive infekcije.
 
Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo organizira besplatno i anonimno testiranje na HIV nastavkom kampanje „Nema maženja bez paženja“. Testiranja se provode od 23. studenog do 1. prosinca u zgradi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na adresi Rockfellerova 12 od 15 do 19 sati.
 
Pod sloganom Testiraj.Liječi.Spriječi., Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) organizira besplatno testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju. Udruga HUHIV obilježava tjedan od 20. do 27. studenog 2020. godine, a testiranja će se provoditi u prostorijama CheckPoint centra Zagreb (Domagojeva 10). Tijekom trajanja Europskog tjedna testiranja, udruga HUHIV osigurala je LELO HEX kondome za sve pristupnike.
 
Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 300-400 osoba ne zna da živi s HIV-om, a nekoliko desetaka tisuća ljudi ne zna da je zaraženo virusnim hepatitisom. Nadalje, sifilis, klamidija i gonoreja spolno su prenosive bolesti koje, ako se pravodobno ne liječe, mogu izazvati niz komplikacija. Odgovorno spolno ponašanje podrazumijeva i redovito testiranje na virusne infekcije i ostale spolno prenosive bolesti. Iako još uvijek nije otkriven lijek ili cjepivo protiv infekcije HIV-om, danas je dostupna učinkovita antiretroviralna terapija - HAART (Highly Active Retroviral Therapy) koja poboljšava kvalitetu i produljuje život oboljelih. Što se infekcija ranije otkrije, to je veća vjerojatnost stavljanja bolesti pod kontrolu.
Datum objave članka: 23. 11. 2020.
izdvojeni proizvodi