Astaksantin - prirodna antioksidativna snaga

Hrana i zdravlje / Hranjive tvari Ivan Tudor mag. pharm.

Astaksantin ima deset puta snažniju antioksidativnu sposobnost od ostalih karotenoida, i čak 550 puta snažniju od vitamina E

Život u zagađenim sredinama, povećana izloženost štetnom sunčevu zračenju, učestalo konzumiranje termički obrađene i industrijski prerađene hrane, povećavaju izloženost ljudskog organizma slobodnim radikalima. Kako se ne bi poremetila ravnoteža proizvodnje slobodnih radikala i njihove neutralizacije antioksidansima, te nastanka oksidativnog stresa, nužno je povećati unos antioksidansa. Te zaštitne tvari neutraliziraju reaktivne čestice i sprječavaju nastanak bolesti i štetnih promjena u organizmu. U posljednje vrijeme znanstvena istraživanja sve se više usmjeravaju na ispitivanje tvari podrijetlom iz prirode. Atlantski losos zbog mriještenja prepliva i nekoliko stotina milja, najčešće u suprotnom smjeru od morskih struja. Taj veliki fizički napor uzrokuje proizvodnju velike količine reaktivnih tvari - slobodnih radikala. No, priroda se pobrinula da losos preko morskog planktona kojim se hrani dobije i snažan antioksidans - astaksantin. Naime, u morskom planktonu nalazi se mikroalga Hematococcus pluvialis, iznimno bogata astaksantinom.

Snažniji od ostalih

Astaksantin pripada ksantofilnoj podskupini karotenoida, a za razliku od ostalih karotenoida u organizmu ne pretvara se u vitamin A, što njegovu primjenu čini jako sigurnom. Karotenoidi su prirodni pigmenti koji daju karakterističnu boju biljkama, algama i životinjama. Tako astaksantin daje karakterističnu crvenu boju nekim algama i životinjama koje se njima hrane (škampi, krill račići, jastozi, losos…). Zanimljivo je da je za karakterističnu narančasto-crvenkastu boju perja flamingosa (plamenaca) zaslužan upravo astaksantin. Iako se nalazi i u nekim kvascima, najrašireniji prirodni izvor astaksantina je već spomenuta mikroalga Hematococcus pluvialis.

Ispitivanja pokazuju da astaksantin ima deset puta snažniju antioksidativnu sposobnost od ostalih karotenoida, i čak 550 puta snažniju od vitamina E. Ono što mu osigurava snažna antioksidativna svojstva upravo je njegova karakteristična struktura, koja mu ujedno omogućuje optimalan smještaj u dvoslojnu strukturu stanične membrane, koju stabilizira i štiti od djelovanja slobodnih radikala. Njegova kemijska struktura omogućuje mu i prijelaz kroz krvno-moždanu barijeru i snažno antioksidativno djelovanje u živčanom sustavu, posebno osjetljivom na djelovanje slobodnih radikala.

Višestruke kliničke prednosti

Protiv oksidativnog stresa i upala

U kontroliranim ispitivanjima spustio je razinu oksidativnog stresa kod pretilih osoba i pušača, blokirao oksidativna oštećenja stanične jezgre i smanjio razinu upalnih biomarkera. Uz to, smanjuje razinu trigliceridai povećava razinu HDL kolesterola, poboljšava protok krvi i izmjenu tvari. Neka ispitivanja pokazala su da poboljšava i kognitivne sposobnosti, oštrinu vida i prilagodbu oka. Uočena su i poboljšanja u reproduktivnom sustavu muškaraca i kod refluksa u bolesnika s Helicobacterom pylori. U preliminarnim ispitivanjima pokazao se obećavajućim kod poboljšanja sportskih izvedbi (nogomet), pa je omiljen antioksidans sportaša.

Kako god, može se reći da klinička primjena astaksantina nadilazi njegovo djelovanje kod oksidativnog stresa i upala, što otvara daljnje mogućnosti u njegovoj primjeni u usporavanju fizioloških promjena vezanih uz starenje organizma.

Imunostimulativno djelovanje

Još su prva ispitivanja devedesetih godina prošloga stoljeća na prestižnim američkim sveučilištima dokazala da astaksantin povećava produkciju antitijela u organizmu. Daljnje studije dokazale su da je njegovo imunostimulativno djelovanje višestruko snažnije od ostalih karotenoida. Daljnja ispitivanja otkrila su još jedan benefit astaksantina, i to kod eliminacije bakterije Helicobacter pylori koja uzrokuje želučani ulkus i jedan je od uzroka nastanka raka želuca. Studija provedena 2002. dokazala je da astaksantin ne samo da ima antioksidativna svojstva u borbi protiv slobodnih radikala nego i direktno antimikrobno djelovanje protiv Helicobacter pylori.

Zaštita od sunca

Prema dosadašnjem iskustvu astaksantin se potvrdio kao revolucionarno sredstvo za zaštitu kože i očiju od štetnog djelovanja sunca. Iako ne apsorbira UVA i UVB zračenja, neutralizira negativne nusprodukte kisika i slobodne radikale nastale fotooksidacijom. Redovitom upotrebom astaksantina tijekom izlaganja suncu smanjuje se mogućnost nastajanja opeklina, upala i drugih promjena na koži. Astaksantin uzet u preporučenim dozama sprječava nastanak neugodnih alergija i fotodermatoza, te poboljšava stanje već postojećih alergija. Uz to što učinkovito štiti, astaksantin pridonosi bržem i ljepšem tamnjenju kože.

Pokazalo se da priroda nudi odgovor na današnje probleme. Tako je i astaksantin vrlo učinkovit odgovor iz prirode na probleme vezane uz povećanu količinu slobodnih radikala. Taj vrlo snažni antioksidans štiti osjetljive stanične strukture i sprječava oksidativni stres, uzrok mnogih bolesti i štetnih promjena u organizmu. Uzimanjem astaksantina kao dodatka prehrani ne samo da ćemo zaštititi kožu od štetnog utjecaja sunčeva zračenja nego ćemo ujedno ojačati imunosni sustav, poboljšati vidne sposobnosti i djelovati zaštitno na sve druge organske sustave.

Datum objave članka: 1. 6. 2013.