Dijeta bez znanstvene potpore

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Ozren Podnar prof.

Uskraćivanjem ugljikohidrata redovito se gube kilogrami, no cijena koju treba platiti nije mala - to su brojne neugodne prateće pojave

Francuski nutricionist Pierre Dukan nije mogao dobiti bolju reklamu od vijesti da njegovu dijetu provodi Kate Middleton, nova britanska princeza, tada još zaručnica princa Williama.

Knjiga "Dukanova dijeta" u Francuskoj je prodana u 3,5 milijuna primjeraka i ušla je u svako deseto kućanstvo. Pet milijuna Francuza kaže da je uz njezinu pomoć izgubilo na težini. Nakon što je osvojila autorovu domovinu, u posljednjih godinu dana posredstvom angloameričkog tržišta dosegnula je najudaljenije kutke globusa.

Istinsku je euforiju ova dijeta doživjela kad se pročulo da joj se priklonila Kate Middleton, kojoj ju je uoči vjenčanja za princa Williama prenijela majka Carole, i sama obožavateljica francuskog liječnika. Usvojivši majčin savjet, Kate se prije vjenčanja oslonila na Dukanovu filozofiju i smršavjela osam kilograma - iako je ionako bila vitka i sportski građena. Na krilima kraljevske reklame, Dukanova je dijeta postala najprodavanija i u Velikoj Britaniji, a od travnja se senzacionalno prodaje i u Sjedinjenim Američkim Državama. Među sljedbenike dijete danas se ubrajaju i glumica Jennifer Lopez te manekenka Giselle Bundchen.

Dukanovi nakladnici ovu metodu veličaju kao "nevjerojatnu dijetu i životni stil za brzo gubljenje kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine". Svakom sljedbeniku dijete savjetuju da spozna najnižu zdravu težinu koju je sposoban dugoročno održati i zatim radi na njezinu postizanju i očuvanju.

Dijeta u četiri faze

Ova dijeta, koja se provodi kroz četiri faze, po pitanju izbora hrane strogo ograničava unos ugljikohidrata, a zauzima se za bjelančevine i puno vode.

Faza napada - u ovoj fazi, koja traje od dva do sedam dana, u potpunosti su odstranjeni ugljikohidrati, čak i oni iz voća i povrća. Hrana se sastoji samo od bjelančevina u bilo kojoj količini i u bilo koje doba dana.

Faza krstarenja - u ovoj je fazi pored bjelančevina dopušteno 28 precizno propisanih vrsta povrća. Njezino trajanje ovisi o broju kilograma koje treba skinuti ritmom od jednog kilograma tjedno. Završava kad je dosegnuta idealna težina.

Faza konsolidacije - traje deset puta više dana negoli što je izgubljeno kilograma (primjerice, za pet kilograma pedeset dana). Na jelovnik se vraćaju voće, peciva, sir i škrob, ali samo dva puta tjedno. Dopuštena su i dva "svečana obroka" tjedno, u kojima je sve dopušteno.

Faza stabilizacije - završna faza u kojoj se prehrana vraća na staro, osim jednom tjedno, kad su dopuštene samo bjelančevine.

Štetna fascinacija mršavošću

Kao što je očigledno na princezinoj liniji, Dukanova metoda nedvojbeno dovodi do željenih rezultata, ako se oni tiču samo tjelesne težine. No, liječnici upozoravaju na njezine brojne nedostatke.

"Najopasnija je prva faza dijete", upozorava Giovanna Cecchetto, predsjednica talijanskog Nacionalnog udruženja dijetetičara. "Nju sebi smije priuštiti samo onaj tko nema nikakvih zdravstvenih smetnji. Vrlo je rizična za one koji trpe od bubrežnih tegoba ili od visokog tlaka, što je često kod pretilih."

Dukanova dijeta u početnoj fazi uzrokuje tegobe nalik gripi, koje su izazvane smanjenim unosom ugljikohidrata. Korisnika dijete mogu zahvatiti neugodna glavobolja, mučnina, razdražljivost, apatija i oslabljena koncentracija. Te se smetnje protežu na nekoliko dana, no u kasnijoj fazi javljaju se nove.

U odsutnosti ugljikohidrata tijelo pribavlja energiju procesom sagorijevanja masnoća. Posljedično dolazi do pojačane pretvorbe masti u masne kiseline i ketonska tijela (ketonska tijela su nusprodukti koji nastaju tijekom beta oksidacije masnih kiselina, kad od masnih kiselina nastaje acetil koenzima A koji ulazi u Krebsov ciklus), te porasta koncentracije ketonskih tijela u krvi, tj. razvija se ketoza. U blažem slučaju, ketoza uzrokuje metalni okus, neugodan zadah i prodoran miris amonijaka, a u lošijem ugrožava bubrege i povećava rizik od nastanka kamenaca.

"Ova dijeta nema ničega znanstvenog, nije uravnotežena te je stoga opasna. Od nje se čovjek može razboljeti", primijetio je bez okolišanja španjolski nutricionist prof. Andres Gensana. "Ne postoji nijedna znanstvena studija o Dukanovoj dijeti. U tom prehrambenom režimu najviše me zabrinjava odsutnost vlakana i vitamina topivih u vodi", dodaje prof. Gensana.

Nedostatak ugljikohidrata, koje tijelo inače pribavlja iz peciva, tjestenine i voća, ostavlja mozak bez osnovnog izvora energije, što za posljedicu može imati depresiju ili anksioznost, odnosno pogoršanje tih stanja ako postoje otprije. Stoga se ova dijeta, osim bubrežnim bolesnicima, oboljelima od šećerne bolesti i hipertenzije, ne preporučuje ni onima koji pate od depresije, anksioznosti ili bipolarnog poremećaja.

Onaj tko razmatra provođenje ove dijete treba najprije pribaviti liječničku suglasnost, a još je bolje da zdravu težinu osigura na drugi način. Umjesto režima zasnovanog na visokom unosu bjelančevina, poželjnije je poduzeti dijetu s blago smanjenim kalorijskim indeksom u sprezi s redovnom i žustrom tjelesnom aktivnošću. Naprezanje će ne samo ubrzati mršavljenje i spriječiti povratak težine, nego i ojačati i tonificirati mišiće.

Nerazuman strah od ugljikohidrata

Dukanovu je dijetu tisak prozvao europskim odgovorom na famoznu Atkinsovu dijetu, koja se također temelji na gomilanju bjelančevina i minimalnoj količini ugljikohidrata. Pokojni Robert Atkins (1930.-2003.) ugljikohidate je proglasio glavnim neprijateljima vitkosti, jer tjeraju tijelo da prekomjerno luči inzulin, koji metabolizira šećer, izazivajući osjećaj lažne gladi. Atkinsova se dijeta razlikuje od Dukanove utoliko što dopušta masnoće i ulja, no nezavisni joj liječnici predbacuju iste nedostatke kao i njezinoj francuskoj inačici.

Prehrana s naglaskom na bjelančevine i mast, a siromašna mliječnim proizvodima i ugljikohidratima, uključujući one iz voća i orašastih plodova, nije u suglasju s onim što preporučuju nezavisni stručnjaci. Dok etablirane medicinske i prehrambene institucije zagovaraju 50do 55 posto ugljikohidrata i najviše 30 posto masnoća, Atkins je propisao 55 do 65 posto masnoća i manje od 20 posto ugljikohidrata. Atkinsovim se poklonicima savjetuje da radi nadomještanja manjka hranjivih sastojaka uzimaju dodatke prehrani s vitaminima A, B, C i E, te magnezij, kalcij i cink.

Izbacivanje ugljikohidrata jamstvo je za smanjenje težine, ali i prijetnja zdravlju. Nažalost, mršavljenje po svaku cijenu sveti je cilj i sljedbenicima proteinske dijete, koju je smislio Jaime Brugos, Španjolac nastanjen u Miamiju. Predstavljena 1992. u knjizi "Dieta isoproteica", Brugosova je dijeta u velikoj mjeri slična Atkinsovoj, jer proglašava ugljikohidrate nepoželjnima. Korisnicima ovog režima nalaže se da jedu hranu koja sadrži 60 do 65 posto bjelančevina, četiri do pet puta više nego što preporučuju liječnici nezavisni od dijetne industrije. Istodobno, Brugos tolerira samo 5 do 10 posto ugljikohidrata, pet puta manje od udjela koji medicina smatra zdravim.

Milijuni ljudi okreću se pomodnim dijetama da bi zadovoljili umjetno stvorenu potrebu za mršavljenjem, koju su im nametnule prehrambena industrija i mediji radi lake, a bajkovite zarade.

Da dijete služe isključivo za liječenje pretilosti ili prekomjerne težine, zasluživale bi pohvale, no za dijetama posežu deseci milijuna naivnih kojima one nisu potrebne iz medicinskih, a često ni iz estetskih razloga. Kad mediji ne bi bili u šakama dijetne industrije, vjerojatno bi se češće čuo glas razuma. A on bi milijunima na nepotrebnim dijetama poručio da je njihova opsjednutost vitkošću psihijatrijski problem, koji neće riješiti nikakav prehrambeni režim.

Datum objave članka: 1. 8. 2011.