Moringa - top biljka u kategoriji superhrane

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Jadranka Marković dipl. ing. biologije

Moringa oleifera se tradicionalno koristila u liječenju ili prevenciji brojnih bolesti, a u novije vrijeme i znanstvena istraživanja sve više govore u prilog njezinim ljekovitim značajkama

Biljka iznimne izdržljivosti i prilagodbe

Moringa oleifera Lam (Moringaceae) iznimno je cijenjena biljka koja se koristi u mnogim zemljama svijeta, a najširu primjenu ima u azijskim državama, posebice u Indiji. Kako je to iznimno izdržljiva biljka, pronalazimo je u tropskim i suptropskim zemljama. U dijelovima Afrike poznata je kao nebedies, što znači "stablo koje nikad ne umire". Ime je dobila zbog sposobnosti preživljavanja na osiromašenim zemljištima te brzog rasta iz preostalog dijela debla nakon što se posiječe ostatak biljke. Jedno je od rijetkih stabala koje daje plodove i tijekom razdoblja suše. Dakle, riječ je o biljci koju, osim iznimne izdržljivosti, krasi i velika sposobnost prilagodbe na okolnosti u staništu u kojem se nalazi.

Iako se prah moringe od davnina jako cijeni u ajurvedskoj medicini, njezina blagotvorna svojstva kod nas su tek odnedavno prepoznata. Svi dijelovi biljke prave su hranjive bombe. Izvor je više od 90 nutritivnih sastojaka i 45 antioksidansa, bogat je biljni izvor željeza, a ujedno obiluje važnim mineralima (kao što su kalij, magnezij, cink i bakar) i vitaminima (A, B1, B2, B3 i E). Uz to, u svojoj strukturi nudi bogatu i iznimno rijetku kombinaciju zeatina, kvercetina, beta-sitosterola, kafeoilkviničnu kiselinu i kaempferol.

S obzirom na nutritivno bogatstvo moringe, njezina primjena preporučuje se kao podrška prehrani u mnogim stanjima organizma.

TABLICA 1 - Sadržaj nekih nutrijenata u lišću moringe u usporedbi s ostalim uobičajenim prirodnim izvorima (vrijednosti u 100 g)

nutrijent

moringa lišće

usporedna namirnica

razlika

vitamin A6780 mcgmrkva: 1890 mcg> 250 %
vitamin C220 mgnaranča: 30 mg> 630 %
kalcij440 mgmlijeko: 120 mg> 100 %
kalij259 mgbanane: 88 mg> 190 %
ukupni proteini6.7 gmmlijeko: 3.2 gm> 100 %

Brojne ljekovite značajke moringe

Moringa se tradicionalno koristila u liječenju ili prevenciji brojnih bolesti, a u novije vrijeme i znanstvena istraživanja sve više govore u prilog njezinim ljekovitim značajkama.

Iako se u tradicionalnoj ayurvedskoj medinici moringa stoljećima upotrebljavala umjesto antibiotika, znanstveni dokazi za to postoje tek od kasnih četrdesetih godina prošloga stoljeća. Istraživanja su provedena uglavnom u istočnim zemljama, zbog čega su zapadna medicina i farmaceutska industrija u velikoj mjeri ostale u neznanju o djelotvornim svojstva moringe. No, danas je ipak top biljka u kategoriji takozvanih superfood namirnica (superhrana). Indijski znanstvenici identificirali su pterigospermin kao aktivnu tvar u moringi zaslužnu za njezino antibakterijsko djelovanje. Nakon konzumacije, pterigospermin se razgrađuje u dva zasebna benzilna izotiocijanata, tvari s poznatim antimikrobnim svojstvima. Istraživanja su pokazala da sok lista moringe može biti osobito djelotvoran protiv bakterije Pseudomonas aeruginosa, koja može uzrokovati bolesti kod životinja i ljudi. Ova bakterija obično se razmnoži i izazove upalu u prethodno oštećenim tkivima ili u slučaju oslabljena imunosnog sustava.

Daljnja istraživanja dokazala su da moringa sadrži jedinstvene spojeve i potiče mehanizme koji pomažu čišćenju jetre od toksina, pa čak i popravljaju štetu koju su uzrokovali. Ova biljka sadrži i dobro poznatu djelatnu tvar silimarin, flavonoid koji smanjuje utjecaj toksina na jetru, poboljšavajući njezinu otpornost. Uz to, štiti jetru od toksičnih utjecaja soli i rijetkih teških metala (kao što su cerij, praseodimij i indij), za koje se zna da uzrokuju degeneraciju jetre, te potiče oslobađanje tih otrovnih spojeva iz tijela na puno brži način.

Fascinantno je djelovanje sjemenki biljke dobivenih iz zrelih plodova, koje stavljene u zagađenu vodu pomažu njezino pročišćavanje. Ovo svojstvo sjemenki moringe često koriste afrički domoroci u uvjetima kad je pristup vodi ograničen, a njezina kvaliteta ugrožena. S obzirom na to da je moringa netoksična i biorazgradiva, te da dokazano smanjenje zamućenje vode i sadržaj gline i bakterija u vodi, čini se kao održiva alternativa za čišćenje zagađene vode.

Zbog bogatstva željeza doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji i funkciji imunosnog sustava te normalnom prijenosu kisika u organizmu. Magnezij iz moringe pridonosi normalnoj psihološkoj funkciji, održavanju kostiju i zuba, smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Bakar pridonosi normalnoj funkciji živčanog sustava, ali i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Vitamin A i E pomažu održavanju normalne kože i sluznica, a vitamin B2 održavanju normalnih crvenih krvnih stanica.

U odabiru važan certifikat organskog uzgoja

Kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri iskoristio nutritivni potencijal moringe, važno je odabrati onu s važećim certifikatom organskog uzgoja, što je dodatni čimbenik sigurnosti i potvrda da je biljka uzgajana na mjestima zaštićenima od onečišćenja te da se u procesu proizvodnje nisu koristila toksična sredstva i aditivi.

Moringa se na tržištu nalazi u obliku praha, primarno od lišća biljke. Najčešće se primjenjuje u dozi od jedne žlice (pet grama), pomiješana s mlijekom ili biljnim napitkom, a odlična je i kad se razmuti u napitku od mlijeka, banane i meda.

Datum objave članka: 1. 3. 2016.