Užitak ispijanja kave, s učinkom

Hrana i zdravlje / Dodaci prehrani Jelena Muštra dipl. ing., nutricionistica

Jedan od proizvoda koji obećava jest zelena kava, čiji je mehanizam djelovanja moguće znanstveno objasniti

Kava je biljka botanički podijeljena u četiri grupe, a ona koju koristimo za konzumaciju dolazi samo iz jedne od njih, poznate kao Eucoffea. U proizvodnji, izvozu, industrijskoj preradi i masovnoj potrošnji najvažnije su Coffea arabica L. i Coffea canephora L., čiji su uobičajeni nazivi arabica i robusta.

U različitim dijelovima svijeta kava se pije na različite načine, ovisno o običajima, tradiciji i kulturnom naslijeđu. Nekima je ujutro idealno sredstvo za razbuđivanje, a u mnogim zemljama mala šalica kave označava završetak dana, ali i zdrav način pomaganja probavi.

Sastav zrna kave ovisi ponajprije o biljnoj vrsti, a zatim i o sastavu i vrsti tla na kojem uspijeva te naposljetku o samom procesu prženja. Zrno kave približno sadrži: 50 posto ugljikohidrata, 12 posto vode, 11 posto masti, 11 posto bjelančevina, 8 posto klorogenične kiseline, kalij, kalcij, elemente u tragovima, bakar i željezo, te alkaloide kofein i trigonelin.

Svima poznato smeđe zrno dobiva se procesom prženja zelenog zrna kave, koji najznačajnije utječe na definiranje arome i kvalitete kave. O temperaturi i duljini prženja ovisi konačna količina kofeina, pa tako kava visokog stupnja prženosti sadrži manje kofeina od one pržene do srednjeg i svijetlog stupnja. Negativna strana prženja kave jest gubitak dvije trećine klorogenične kiseline, koja je izvrstan antioksidans.

Klinička istraživanja poručuju

Zelena kava za mršavljenje je preparat proizveden od vrhunske kvalitete zelenih zrna organske kave koji pomaže pri smanjenju apsorpcije šećera, općenito ugljikohidrata, smanjujući tako količinu kalorija koje unosimo u organizam. Pri dobivanju ekstrakta zelene kave zrno se ne prži, zbog čega nema značajnije promjene u količini klorogenične kiseline, odnosno antioksidativnih svojstava.

Istraživanje o djelovanju proizvoda na bazi zelene kave objavljeno je u stručnom časopisu Journal of International Medical Research, kojim je dokazano da zelena kava pomaže ljudima da na prirodan način gube na težini. Klinička istraživanja pokazala su kako konzumiranje jedne šalice kave na dan u vremenu od osam tjedana i bez promjena u uobičajenom konzumiranju hrane smanjuje tjelesnu težinu 10 posto, povećava mišićnu masu 8 posto u odnosu na masno tkivo, te 8 posto smanjuje indeks tjelesne mase (BMI) tijela.

Nikad ne treba vjerovati marketinškim porukama o "čudotvornim" proizvodima koji će uz uobičajenu prehranu omogućiti brzo i učinkovito mršavljenje, primjerice 10 kilograma manje u samo dva tjedna. Međutim, postoje namirnice koje stimuliraju metabolizam i one koje mogu brže i učinkovitije stvoriti osjećaj sitosti. Upravo njih treba uvrstiti u prehranu ako se želi izgubiti koji kilogram ili "očistiti" organizam. Jedan od proizvoda koji obećava jest onaj od zelene kave, čiji je mehanizam djelovanja moguće znanstveno objasniti.

Biološki aktivna tvar u ekstraktu zelene kave, klorogenična kiselina, djeluje na metabolizam ugljikohidrata preko inhibicije aktivne apsorpcije glukoze i glukoza-6-fosfataze, jednog od ključnih enzima u jetri za regulaciju razine šećera u krvi. Glukoza-6-fosfataza nalazi se u jetri, bubrezima i crijevima, ali ne i u mišićima i mozgu. Kao posljedica toga, mišići i mozak kojima je kao gorivo potrebna velika količina glukoza-6-fosfata, zadržavaju ovaj spoj, dok jetri glukoza-6-fosfat nije jedino gorivo, te ga pohranjuje i otpušta glukozu ponajprije za dobrobit drugih tkiva. Dakle, ekstrakt zelene kave djeluje tako da inhibira aktivni transport glukoze u tanko crijevo, ali ne i pasivni, čime osigurava da ne dođe do hipoglikemije. Smanjenjem apsorpcije glukoze smanjuje se energetska vrijednost namirnice, odnosno obroka koji sadržava ugljikohidrate, što dugoročno smanjuje tjelesnu težinu. Na taj se način organizam inicira na dobivanje energije iz nekoga drugog izvora, odnosno na razgradnju masnih stanica procesom glukoneogeneze. Glukoneogeneza je proces koji se prije svega odvija u jetri, a kojim organizam sintetizira glukozu iz neugljikohidratnih preteča. Jedna od njih je glicerol, razgradni produkt sagorijevanja masnih zaliha. Zbog toga glukoneogeneza u jetri, i u manjoj mjeri u bubrezima, održava potrebnu razinu glukoze u krvi, odakle mišići i mozak dobivaju dovoljno glukoze za svoje metaboličke potrebe. Dakle, umjesto da organizam u potrebi za energijom razgrađuje glikogen, inhibicijom enzima glukoza-6-fosfataze mnogo se ranije kao izvor energije koristi masno tkivo.

Preparati s ekstraktom zelene kave mogu poslužiti kod redukcijskih dijeta kojima je za cilj smanjenje tjelesne težine i/ili masnog tkiva, ali i pojedincima koji nisu na redukcijskoj dijeti kao prevencija prije obroka bogatih jednostavnim šećerima. Studije su pokazale učinkovitost u kombinaciji s redukcijskom hranjivom dijetom, što od korisnika zahtijeva angažman u smislu promjene prehrambenih navika. Prilikom korištenja preparata zelene kave, uz promjenu prehrambenih navika, posebno se ističe važnost redovite tjelesne aktivnosti s ciljem dugoročne redukcije suvišnih kilograma. Tjelesna aktivnost jako je bitna i u vrijeme dok se preparat ne koristi (tri do četiri dana mjesečno), kako bi se što bolje istrošile zalihe glikogena u jetri, a u vrijeme korištenja preparata kako bi se dodatno stimulirala razgradnja masnog tkiva.

Samo provjereno

Na kraju nije naodmet napomenuti kako ovakve proizvode nije uputno kupovati preko različitih ilegalnih kanala samo zbog niže cijene. Proizvod mora imati istaknut naziv kategorije "dodatak prehrani" i notifikacijski broj MZ RH, budući da samo takav proizvod ima provjereno i sigurno djelovanje i može se prodavati u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, gdje od stručne osobe možete zatražiti i dodatni savjet.
Datum objave članka: 1. 4. 2012.