JAČANJE KOSTIJU KOD STARIJIH ŽENA: je li bolji trening visokog intenziteta ili pilates?

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Program treninga visokog intenziteta u trajanju od osam mjeseci je doveo do većeg poboljšanja mineralne gustoće kostiju lumbalne kralježnice i povećanja snage mišića nogu i leđa u odnosu na pilates program niskog intenziteta

Ovo istraživanje osteoporoze, koje je Melanie Fischbacher, doktorandica na Sveučilištu Griffith u Australiji, predstavila na godišnjem kongresu Američkog društva za istraživanje kostiju i minerala, uključilo je 115 žena u postmenopauzi s niskom koštanom masom.

Pacijentice su bile nasumično raspoređene u grupe treninga visokog intenziteta i pilatesa. Trening se odvijao pod nadzorom dva puta tjedno u trajanju od 45 minuta. I dok je pilates poboljšao motoričke funkcije, vježbe visokog intenziteta su dovele do povećanja koštane mase, mišićne snage, funkcionalnosti pokreta i držanja.
Od 115 sudionica, većina (njih 86) nije uzimala lijekove za liječenje osteoporoze. Kod ostalih žena (njih 29) koje su uzimale lijekove za osteoporozu, činilo se da lijekovi pojačavaju učinak vježbanja.

ONERO, program treninga visokog intenziteta, je razvila starija autorica studije, dr. sc. Belinda R. Beck, direktorica Klinike za kosti u Brisbaneu. Istaknula je da je program vrlo učinkovit i siguran, ali da se mora odvijati pod nadzorom zbog korištenja teških utega i korisnika koji su visokog zdravstvenog rizika te naglasila kako ovo nije program koji se može ponuditi pacijentu i reći mu da sam krene u teretanu.

„Iako su oba oblika treninga u istraživanju bila korisna za funkcionalni ishod, ONERO je znatno poboljšao snagu leđa, pokretljivost i držanje, mnogo više nego pilates“, rekla je doktorandica Fischbacher.  S obzirom da se doprinos u prevenciji pada i prijeloma ne može precijeniti, a lijekovi sami ne poboljšavaju funkciju, istraživači su zaključili da je potrebno bolje istražiti lijekove za osteoporozu i vježbe koje povećavaju koštanu masu.

dr. sc. Kristen M. Beavers, doktorica znanosti na Odjelu za zdravlje i znanost o vježbanju Wake Forest sveučilišta u Winston-Salemu istaknula je izvrsnu suradljivost pacijentica kao i činjenicu da nalazi potvrđuju ideju da je trening visokog intenziteta učinkovitiji za zdravlje kostiju od treninga niskog intenziteta. Ovu ideju dodatnog pozitivnog učinka treninga visokog intenziteta u kombinaciji s postojećom terapijom osteoporoze vrijedi potvrditi većim i prikladnijim istraživanjima.

„Sporazumna je odluka da je trening visokog intenziteta bolji u jačanju kostiju od treninga niskog intenziteta, ali izgradnja mišićne mase, kvalitete i funkcije (uključujući ravnotežu) također su važne za smanjenje rizika od pada, koji je glavni uzrok slučajnog prijeloma. Vježbe, makar niskog intenziteta, smanjuju rizik od padova, što ne mogu lijekovi koji smanjuju razgradnju kostiju (antiresorptivni lijekovi)“, rekla je doktorica Beavers.

Izvor: www.medscape.com

Datum objave članka: 19. 10. 2021.
izdvojeni proizvodi