KANADA: zabilježen prvi slučaj zaraze rijetkim tipom virusa gripe

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

U Kanadi je zabilježen prvi slučaj zaraze novim podtipom virusa gripe - H1N2 koji je otkriven sredinom listopada nakon što je jedan pacijent razvio simptome nalik gripi

U Kanadi je zabilježen prvi slučaj ljudske infekcije novim oblikom virusa gripe H1N2, no stručnjaci ističu kako situacija još uvijek nije zabrinjavajuća. Nadležna tijela zaključila su kako nije povezan s COVID-19, ne predstavlja „običnu“ gripu te da se još uvijek ne zna zašto se lako širi među ljudima.
 
Također, bitno je naglasiti kako nije riječ o svinjskoj gripi. Taj „poznati“ virus uzrokovao je pandemiju 2009. godine, a pripada tipu virusa H1N1. Isti taj tip virusa je uzročnik španjolske gripe, koja je u vidu pandemije zahvatila svijet 1918. godine. Trenutačno se smatra uobičajenim sezonskim virusom koji cirkulira zimi i uzrokuje gripu, a godišnja cjepiva protiv gripe usmjerena su na zaštitu i od tog tipa virusa.
 
H1N2 tip je virusa influence A koji se uobičajeno pronalazi među svinjama na području Sjeverne Amerike. Normalna pojava u prirodi je da virus „preskoči“ s jednog domaćina na drugog, u ovom slučaju sa životinje (svinje) na čovjeka. Tada virus postaje „promjenjiv“ (engl. variant) te dobiva drugačiju oznaku - H1N2v. Tip virusa H1N2v je izuzetno rijedak – od 2005. godine do sada je zabilježeno tek 27 slučajeva: 24 na području SAD-a, 2 u Brazilu i jedan u Kanadi.
 
Virus je otkriven sredinom listopada nakon što je jedan pacijent razvio simptome nalik gripi. Testiranjem je otkriven podtip virusa - simptomi infekcije virusom H1N2v slični su sezonskoj gripi i obično uključuju blage respiratorne tegobe, kašalj, zimicu i glavobolju. Pacijent se brzo oporavio, a dokazi o širenju virusa među ljudima ne postoje, stoji u službenoj izjavi nadležnih tijela.
 
Iako podrijetlo ovog slučaja još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno, zoonoze (skupina zaraznih bolesti zajednička ljudima i pojedinim životinjskim vrstama koje se mogu prenositi sa životinja na ljude i obratno) poput H1N2v javljaju se kod ljudi nakon što su oni bili u direktnom kontaktu sa zaraženim životinjama. Virusi influence prenose se direktnim kontaktom ili udisajem izdahnutih kapljica zaražene životinje. Prema trenutačnim saznanjima, H1N2v se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, kao ni putem svinjskog mesa i ostalih svinjskih proizvoda.
 
Sezonsku gripu (influencu), čiji se uzročnik stalno mijenja te zahvaća ljude i po nekoliko puta tijekom života, uzrokuju tri tipa virusa - virus influence A, B i C. Tipovi se dijele i na podtipove, poput H1N1 (primjerice, A(H1N1) je virus influence A podtip H1N1 (uzročnik španjolske gripe). Virusi influence tipa A i B sastavni su dio sezonskog cjepiva protiv gripe. Kako su skloni mutacijama, svake se godine mijenja kombinacija tipova virusa u cjepivu temeljem predviđanja koji će biti najzastupljeniji sojevi za tu godinu.
 
 

 

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 11. 11. 2020.
izdvojeni proizvodi