KONTRACEPCIJA: estrogen u kontroli rađanja mogao bi se znatno smanjiti, sugerira studija

Stručne zanimljivosti

Razina estrogena u uobičajenim metodama hormonalne kontrole rađanja, uključujući pilule, mogla bi se smanjiti za 92 posto, sugerira matematički model

Estrogen uzrokuje najozbiljnije i rijetke nuspojave hormonskih kontracepcijskih sredstava, poput moždanog i srčanog udara. Njegovo djelovanje također je u korijenu nekih manje ozbiljnih, ali još uvijek neugodnih simptoma kontracepcijskih sredstava, uključujući mučninu i glavobolju.

Dizajniranje kontracepcije koja ima nižu dozu estrogena, ali je još uvijek učinkovita, područje je aktivnog istraživanja. Koristeći matematički model, istraživači su otkrili da smanjenje doze estrogena u uobičajenim kontraceptivima za 92 posto ipak može spriječiti trudnoću.

Što je pokazao matematički model menstrucijskog ciklusa

I mala doza progesterona, drugog kontracepcijskog hormona, ili čak tinejdžerske doze dvaju hormona u kombinaciji (estrogena i progesterona), mogu biti dovoljne da priguše ovulaciju ako se lijekovi isporučuju tijekom kritičnog razdoblja menstruacijskog ciklusa, objavili su istraživači 13. travnja u PLOS Computational Biology.

Mnoge vrlo učinkovite opcije kontracepcije sadrže dovoljno estrogena da su nedostupne nekim ljudima, poput onih s obiteljskom poviješću raka dojke ili visokog krvnog tlaka. Provjera u kliničkim ispitivanjima da niže doze hormona zapravo sprječavaju ovulaciju mogla bi povećati pristup kontracepcijskim sredstvima na bazi estrogena za osobe s rizikom od ozbiljnih nuspojava.

Nadovezujući se na postojeći matematički model menstruacijskog ciklusa, Brenda Lyn Gavina i Aurelio de los Reyes, oboje računalni biolozi na filipinskom sveučilištu Diliman u Quezon Cityju, dodali su podatke iz stvarnog svijeta od 23 žene u dobi od 20 do 34 godine. Model je obuhvatio složeni tango među razinama hormona u krvi koji dolaze iz tri glavna izvora: hipofize, jajnika i hormonske kontrole rađanja*. (* Hormonska kontrola rađanja odnosi se na metode kontrole rađanja koje sadrže sintetičke oblike hormona.)

Istraživači su modelirali kako dosljedne doze ili progesterona ili estrogena - otprilike na razinama koje se trenutačno nalaze u uobičajenim opcijama hormonske kontrole rađanja - sprječavaju ovulaciju tijekom menstruacijskog ciklusa. Zatim je tim primijenio matematičku strategiju nazvanu 'teorija optimalne kontrole' kako bi odredio najmanju količinu estrogena ili progesterona koja može zaustaviti ovulaciju.

Isporuka samo 8 posto estrogena oko 11. dana nakon početka menstruacijskog ciklusa - neposredno prije izlaska jajne stanice - spriječilo je jajnik da otpusti jajnu stanicu. Tim je otkrio da je davanje još niže doze estrogena i progesterona u toj fazi također spriječilo ovulaciju. Istraživači nagađaju da bi se doza mogla primijeniti putem injekcije ili implantata.

"Nismo samo smanjili dozu, već smo također odredili kada treba primijeniti kontracepciju", kaže biolog de los Reyes.

Nije još vrijeme za primjenu u praksi

Iako bi tako niska doza estrogena vjerojatno ublažila neke štetne simptome, novo istraživanje vjerojatno se neće koristiti za izradu boljih kontraceptiva u skorije vrijeme, kaže dr. Alison Edelman, ginekologinja na Sveučilištu Oregon Health & Science u Portlandu koja proučava hormonsku kontrolu rađanja.

Model pretpostavlja da estrogen koji dolazi iz hormonske kontrole rađanja ostaje na dosljednoj vrijednosti i ne uključuje to kako tijelo apsorbira hormon tijekom vremena, što će vjerojatno fluktuirati i utjecati na to koliko dobro lijek djeluje.

"Želim uvjeriti ljude da se niske doze estrogena u kontroli rađanja već razmatraju", kaže dr. Edelman. I ona naglašava da su metode kontrole rađanja temeljene na hormonima koje "mi već imamo sigurne i učinkovite" za ljude kojima je odobreno da ih koriste.

Biolozi Gavina i de los Reyes kažu da se nadaju suradnji s kliničarima poput dr. Edelmana kako bi svoj model učinili korisnijim za istraživače koji rade na stvaranju mogućnosti kontracepcije s nižim dozama hormona.


Izvor: www.sciencenews.org
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 4. 5. 2023.
izdvojeni proizvodi